Kako ispeći pileća krilca na roštilju

Proljeće je vrijeme roštiljanja, otkad se negdje tamo oko Prvog maja prvi put naloži vatra podno rešetki koje život znače, sve do doba nesnosnih ljetnih vrućina najbolje je uz druženje s ekipom i pokoju pivicu baciti i nešto mesa na grill.

No koliko se god roštiljanje činilo jednostavnim, neki će reći i da ozbiljno roštiljanje graniči s umjetnošću i biti u pravu. Ovisno o ukusima, na roštilju se može naći uglavnom mljeveno miješano meso u liku i djelu ćevapa i pljeskavica, čista svinjetina ili pak piletina.

Problem piletine je što ju treba znati pripremiti. Okej, bijelo meso i nije toliki problem, no svaki komad mesa koji ima u sebi kost zahtjeva poseban tretman. Zato danas predstavljamo recept za piletinu na roštilju koju donosi Ante s Instagram profila Me, My family and BBQ, koja je, inače, puna vrhunskih recepata i rješenja za pravljenje vrhunskog roštilja. Ovaj recept zove se BBQ krilca “za prste polizati”.

BBq krilca poslužena
BBQ krilca “za prste polizati”

Mariniranje je ključno

Prije svega treba znati da se krilca moraju dobro marinirati. Napravite li taj posao dobro u startu, okus će biti fantastičan na kraju. Za marinadu nam ne trebaju nikakvi egzotični začini. Dovoljno je u pileća krilca dodati papra i soli po želji, malo dimljene paprike i Cajun mješavinu začina.

Sve to možete politi maslinovim uljem da piletina ne stoji suha i ostaviti minimalno dva sata. Idealno bi bilo ostaviti sve to skupa preko noći.

Kako ispeći pileća krilca

Tri odlična umaka

Dok stavljate krilca peći treba napraviti i nekoliko umaka. Pogotovo ako ćete ih peći za goste koji imaju različite ukuse. Prvi umak zove se Blue cheese umak. Riječ je o bijelom umaku sirastog okusa, a u njega idu majoneza, jogurt, blue cheese, sol i papar, Worcestershire umak i luk u prahu.

Slatki BBQ umak napravi se miješanjem ketchupa, slatkog soja umaka, jabučnog octa, smeđeg šećera, ljute dimljene paprike, senfa u prahu, luka u prahu, češnjaka u prahu te soli i papra. Slatkim BBQ umakom slobodno možete premazati piletinu dok se peče kako bi se dodatno začinila, ali i stvorila fina korica. Ako ju, volite, naravno.

Buffalo umak također je jednostavno napraviti. Maslac se otopi na tavi, a u njega se dodaju Frank buffalo umak, ocat i češnjak u prahu.

Hrskavo je dobro

Krilca se moraju na roštilju peći puno duže od, na primjer, svinjskog odreska ili bijelog mesa. Nije dovoljno da se zapeku samo izvana, morate biti sigurni da nisu ostala krvava oko kostiju (82 Celzijusa za one s termometrom za meso). Hrskava krilca poslužuju se uz pripadajuće umake koji bi trebali zadovoljiti svačiji ukus. Kako bi to sve trebalo izgledati, pogledajte u videu.

Za još malo više roštiljske magije zapratite stranicu Me, my family and BBQ i ne zamjerite na pokojoj pravopisnoj pogrešci jer ponekad se masnim prstima pišu najbolji recepti.

Piše: Mancave.hr

Foto: Me, my family and BBQ

Čitaj još BBQ recepata:

Recept za Beef Brisket (juneća prsa) u smokeru

Smash Burger, a što je to?