Bosiljku je krajnje vrijeme za branje. Što je najbolje učiniti s njim? Možete ga sušiti pa koristiti u raznim jelima ili se potruditi malo više i napraviti pravi pesto – i to takav koji ne gubi boju i pogodan je za zamrzavanje.
S obzirom da smo imali veliku količinu bosiljka, trebalo nam je puno maslinovog ulja i pinjola pa smo se odlučili za doradu recepta koja će biti financijski isplativija. Pinjoli su preskupi i umjesto njih smo stavili bademe! Razlike u okusu gotovo uopće da i nema.
Ovako to izgleda finalno:
Sastojci za pesto Genovese s bademima
- 500 g listova bosiljka
- 100 g badema
- 3 srednja režnja cesnjaka
- 150 g ribanog parmezana
- 300 ml maslinovog ulja
- sol i papar po želji
Priprema:
1) S bosiljka skinuti listove, oprati ih i kratko blanširati u vreloj vodi, ne više od 1-2 minute. Izvaditi ih iz vrele vode na pladanj da se hlade (nije potrebno stavljati ih u ledenu vodu).
2) Iscjeckajte sve sastojke u multipraktiku (naš multipraktik je bio dosta slab pa smo pesto još doradili štapnim mikserom.
Ovako izgleda krajni proizvod!
Na kraju postupka pesto možete staviti u posudice ili vrećice kao mi.
Uživajte!
Piše: DG
Foto: privatna zbirka
Zašto je otkriće piva važnije od otkrića kotača