Pesto Genovese recept pogodan za zamrzavanje (bademi umjesto pinjola)

Bosiljku je krajnje vrijeme za branje. Što je najbolje učiniti s njim? Možete ga sušiti pa koristiti u raznim jelima ili se potruditi malo više i napraviti pravi pesto – i to takav koji ne gubi boju i pogodan je za zamrzavanje.

S obzirom da smo imali veliku količinu bosiljka, trebalo nam je puno maslinovog ulja i pinjola pa smo se odlučili za doradu recepta koja će biti financijski isplativija. Pinjoli su preskupi i umjesto njih smo stavili bademe! Razlike u okusu gotovo uopće da i nema.

Ovako to izgleda finalno:

Pesto Genovese s bademima za zamrzavanje Naslovna
Pesto Genovese s bademima za zamrzavanje koji ne gubi boju
Pesto Genovese s bademima za zamrzavanje
Pesto Genovese s bademima za zamrzavanje – u vrećicama za zamrzavanje

Sastojci za pesto Genovese s bademima

  • 500 g listova bosiljka
  • 100 g badema
  • 3 srednja režnja cesnjaka
  • 150 g ribanog parmezana
  • 300 ml maslinovog ulja
  • sol i papar po želji

Priprema:

1) S bosiljka skinuti listove, oprati ih i kratko blanširati u vreloj vodi, ne više od 1-2 minute. Izvaditi ih iz vrele vode na pladanj da se hlade (nije potrebno stavljati ih u ledenu vodu).

Bosiljak prije blanširanja
Bosiljak prije blanširanja – 500 g
Bosiljak nakon blanširanja
Bosiljak nakon blanširanja

2) Iscjeckajte sve sastojke u multipraktiku (naš multipraktik je bio dosta slab pa smo pesto još doradili štapnim mikserom.

Pesto Genovese bademi 100 g
Pesto Genovese bademi – 100 g
Naribani parmezan za pesto Genovese 150 g
Naribani parmezan za pesto Genovese 150 g
Maslinovo ulje za pesto Genovese 300 ml
Maslinovo ulje za pesto Genovese 300 ml
Češnjak za pesto Genovese u multipraktiku
Češnjak za pesto Genovese u multipraktiku

Ovako izgleda krajni proizvod!

Gotov pesto Genovese u multipraktiku
Gotov pesto Genovese u multipraktiku
Gotov pesto Genovese dorađen štapnim mikserom
Gotov pesto Genovese dorađen štapnim mikserom

Na kraju postupka pesto možete staviti u posudice ili vrećice kao mi.

Uživajte!

Piše: DG

Foto: privatna zbirka

 

Zašto je otkriće piva važnije od otkrića kotača