Je li sigurno roštiljati na zahrđalom roštilju?

Pečenje mesa na zahrđalim površinama neće vam škoditi ako to ne radite često. Hrđa (ruzina) je većinom željezni oksid Fe2O3, koji može biti štetan samo ako se konzumira u velikim količinama.

Što uzrokuje stvaranje hrđe?

Hrđa odnosno željezni oksid pojavljuje se kada je metal izložen vodi i zraku. Zato je vjerojatnije da ćete ga pronaći na roštiljima koji nisu baš održavani.

Roštilji u javnim kampovima dobar su primjer. Budući da su stalno izloženi vremenskim uvjetima, ne postoji ništa što bi spriječilo stvaranje hrđe.

Je li sigurno roštiljati na zahrđalom roštilju
Je li sigurno roštiljati na zahrđalom roštilju?

Je li sigurno konzumirati hranu koja je bila u kontaktu s hrđom?

Konzumiranje malih količina željeznog oksida neće uzrokovati nikakve zdravstvene probleme. To znači da je sigurno peći hranu na zahrđaloj rešetci ako nemate druge mogućnosti.

Nije dobra ideja redovito kuhati na zahrđalim rešetkama roštilja. Ako to radite često i direktno jedete ostatke hrđe to može biti toksično.

Kako prepoznati trovanje hrđom?

Simptomi trovanja željezom uključuju jaku mučninu i povraćanje, bolove u trbuhu i proljev.

Iako biste morali pojesti  mnogo hrđe da bi se pojavio bilo koji od ovih simptoma, ipak je bolje da rešetke roštilja održavate što čistijima.

Može li hrana kuhana na zahrđalom roštilju izazvati tetanus?

Ne. Suprotno uvriježenom pogrešnom mišljenju, tetanus zapravo ne uzrokuje sama hrđa, već bakterija poznata kao clostridium tetani. Ova bakterija ima tendenciju da se zadržava na istim mjestima kao i hrđa, pa otuda i zbrka. Budući da je temperatura roštilja dovoljno visoka za uništenje bakterija, ne morate brinuti o tetanusu kada kuhate na zahrđalom roštilju.

Kako spriječiti nastanak hrđe na rešetki roštilja?

Nakon korištenja rešetke, operite ju i dobro osušite, a nakon toga da budete totalno sigurni da se hrđa neće pojaviti premažite rešetku nekim jeftinim uljem i držite rešetku na suhom mjestu.

Zahrđali roštilj
Zahrđali roštilj

Kako očistiti već zahrđalu rešetku?

Žičana četka u većini slučajeva bit će sasvim dovoljna za temeljito čišćenje, no ako ste jedan od onih koji želi upotrijebiti i neko sredstvo držite se prirodnih materijala: možete koristiti alkoholni ocat tako da namočite rešetku i ostavite 10 minuta pa očetkate. Sok od limuna morate ostaviti preko noći za isti učinak.

Možete se osloniti i na abrazivna sredstva poput mješavine vode i sode bikarbone ili soli i vode od kojih ćete napraviti abrazivnu smjesu kojom ćete skinuti prvi sloj na rešetki roštilja. Ako vam sve ne ode odmah, ponovite postupak.

Izvor: bbq host

Foto: