Najbolji omjer sastojaka za Gin and tonic (Džin-tonik)

(Mancave.hr ne potiče konzumaciju alkohola na neodgovoran način. Ovaj sadržaj namijenjen je osobama starijima od 18 godina. Ako pijete, pijte odgovorono i ne sjedajte za volan pod utjecajem alkohola.)


Popularni kokteli kao što su naprimjer Tequila Sunrise i Sex on the Beach sadrže 4 ili 5 sastojaka, a Long Island Iced Tea  čak 7 sastojaka. No, neki od najboljih koktela su jednostavni, a najbolji primjer je planetarno popularni džin-tonik (Gin and tonic).

U svom najosnovnijem obliku, džin i tonik je upravo ono što naziv kaže: džin i tonik. To je sve što je potrebno za jedan od najboljih koktela ikada.

Piće datira iz 1800-ih kada su britanski kolonisti i vojnici u Indiji tražili nešto što bi inače gorki antimalarični prah kinina učinilo ukusnijim. Miješanje njihovog “tonika” (gorki kinin pomiješan sa sodom i šećerom) sa sveprisutnom zalihom džina bio je odgovor na to pitanje.

Taj koktel se u današnje vrijeme koristi samo za uživanje, a više ne toliko za zdravlje (iako je pokoje alkoholno piće sigurno dobro za organizam).

Najbolji omjer džina i tonika

Danas ima nevjerojatan broj kompliciranih Gin&Tonic recepata sa brojnim dodatnim sastojcima poput raznog voća i raznih fancy sirupa. Ali ne trebaju vam nikakvi otmjeni sirupi za dobar Džin-tonik. Čak vam i ne trebaju nikakvi posebni alati alati osim nekakvog biljnog ukrasa po vašem izboru i čaše.

Džin-tonik omjeri (2:3)

Koji je točan omjer za džin-tonik?

Džina 40% i tonika 60%, odnosno omjer 2:3.

Budući da je dvije trećine pića tonik, za odličan koktel trebalo bi uložiti i u dobar tonik. Stari dobri Schweppes neće pokvariti koktel ako nemate Fever-tree ili John Henry pri ruci.

Za ukras čaše tradicionalni izbor je limeta, no poslužiti će bilo koja citrusno voće.

Za Džin preporučamo uzeti Tanqueray ili Hendricks (nama omiljen jer je vrlo kvalitetan).


Foto: Pexels & Photo by Devin Berko on Unsplash
Piše: DG