Prvi robo-odvjetnik s AI tehnologijom pojavit će se na američkom sudu u veljači 2023.

Zaboravite na odlaske kod preskupih odvjetnika da bi se izvukli iz prekršaja samo s upozorenjem jer stiže Robo-odvjetnik s umjetnom inteligencijom koji će vas braniti brzo i efikasno. Samo vam baterija na mobitelu mora biti puna. Odvjetnici ponekad mogu djelovati kao bezosjećajni roboti, tako da razumijemo odakle inspiracija za ovakvu aplikaciju.

Od veljače 2023. ovaj scenarij neće biti samo fikcija. New York Post je danas izvijestio kako će se u veljači ove godine na jednom od nižih sudova za prekršaje u SAD-u okrivljenik prvi puta braniti uz pomoć umjetne inteligencije.

Radi se o DoNotPay aplikaciji (u slobodnom prijevodu: Ne plati aplikacija) koja će biti uključena na mobitelu okrivljenika i koja će pratiti postupak u realnom vremenu, a putem slušalice će osobi optuženoj za prometni prekršaj davati instrukcije što da kaže u svoju obranu i kako da se ponaša na sudu. U tom eksperimentu optuženik će se sam braniti i govoriti samo ono što mu robo-odvjetnik kaže na uho, a DoNotPay aplikacija platiti će eventualno izrečenu kaznu.

Prvi robo-odvjetnik s AI tehnologijom pojavit će se na američkom sudu u veljači 2023.

DoNotPay – kakva je to točno aplikacija?

“Robot odvjetnik” ili DoNotPay je mobilna aplikacija koja koristi umjetnu inteligenciju za pružanje pravnih usluga. Košta 36 dolara (33,52 eura) za razdoblje od tri mjeseca. DoNotPay je započeo 2015. kao najobičniji chatbot, koji je trebao pomoći korisnicima u kretanju kroz birokratske i pravne probleme, uglavnom koristeći predloške za razgovor. Nakon dosta mukotrpnog istraživanja uz korištenje AI (artificial intelligence – umjetna inteligencija) razvijen je prvi prototip i sad se prvi put iskušava. Inače, već postoje aplikacije koje uvelike olakšavaju pravnoj struci posao, kao što su poluautomatske aplikacije za sastav ugovora i slično (koriste se većinom u SAD-u).

Robo-odvjetnik reklamira se kao aplikacija za borbu malog čovjeka protiv sustava, korporacija, birokracije i jedan od slogana koji nas je najviše oduševio glasi: Tužite bilo koga samo jednim klikom. Koliko bi to samo Zagoraca ili Podravaca moglo usrećiti za 33 eura tromjesečno. Susjed je pomaknuo među, upališ mobitel, upišeš njegove podatke (jer ih imaš od prošle tužbe) i samo pritisneš opciju Quick tužba ili button Sve Vas bum tužil.

Znači li to kraj za odvjetnike? Vjerojatno ne, jer barem zasad, iskusan odvjetnik sigurno je barem pet puta bolji od bilo koje aplikacije, no tako nešto olakšati će život mnogim ljudima. Čak je i moguće da će povećati obujam posla za odvjetnike jer će aplikacija usositi mnoge.

Budućnost nije daleko. Budućnost je već tu.

Piše: DG

Foto:
Image by Mohamed Hassan from Pixabay