Kako hobi pretvoriti u odličnu priču – Varionica Craft Brewery

Varionica Craft Brewery hrvatska je tvrtka iz koje stižu neka od najboljih craft piva na našem tržištu. Višestruko su nagrađivani za svoja piva na međunarodnim smotrama, a vole se pohvaliti (i ponose se činjenicom) da su ih objeručke prihvatili hedonisti.

Varionicu su 2014. godine pokrenuli entuzijasti Matija Mrazek i Davor Simičić, jedni od pionira craft scene u Hrvatskoj. Najprije je to za njih bio hobi, no onda se sve pretvorilo u uspješan biznis. Svakog dana Varionica raste, širi se ponuda i suradnje te se pronalaze načini kako proizvesti što bolje pivo, u skladu sa zahtjevima tržišta.

“Ponosni smo jer smo koautori priče koja je uspjela vratiti pivo na gastronomsku kartu Hrvatske i pomaknuti kamenje koje mu je desetljećima stajalo na putu. Inovativnost, kreativnost i kvaliteta bez kompromisa, od odabira sirovina do krajnjeg proizvoda. Vrlo jednostavno. Takav je naš stav prema pivu koje stvaramo, načinu na koji ga plasiramo i na kraju uživamo u njemu”, kažu dečki i dodaju:

“Svi sastojci koje koristimo pomno su testirani i s velikom pažnjom probrani za proizvodnju naših piva. Sve namirnice moraju proći rigorozne testove kako bi mogle biti dio našeg piva. Jedino tako možemo biti sigurni da vam nudimo istinsku izvrsnost u čaši.”

Klasična i specijalna piva

Piva koja nude u svom web shopu dijele na Klasike te Specijale i Kolaboracije. Za Klasike kažu da se oni mogu lako prepoznati, pogotovo pivskim sladokuscima.

“To nisu oni klasici u pravom smislu te riječi. Oni su samo rezultat truda da se prije svega naprave pitka piva bez obzira na njihovu kompleksnost aroma i okusa. Kad nam je to uspjelo, shvatili smo da ono što držimo u čaši karakterizira nas same. Klasika, zar ne?”, stoji u opisu.

Specijali i kolaboracije su zapravo korak dalje ka novom iskustvu piva. “Tko bi odolio izazovima koji uključuju druženje, putovanja, učenje i upoznavanje novoga. I naravno stvaranje i razvijanje ideje od samog početka. A specijalna piva i kolaboracije su upravo to… fantastičan spoj svega ovoga gore navedenog koji vam na kraju ponosno serviramo u čaši”, opisuju ih.

Kako naručiti pivo iz Varionice?

Na svom web shopu, kao što vidite, nude širok izbor piva za svačiji ukus. Pritom svakodnevno možete naletjeti na razne akcije i tako uštedjeti. Rekli bi stari Vikinzi (okej, ovo je možda malo izmišljeno) da je gajba uvijek jeftinija od pojedinačnih piva. Tog se principa drži i ekipa iz Varionice.

U trenutku pisanja ovog teksta na akciji je bio Ljetni mix karton, koji je snižen 10 posto. Ne treba ni spominjati da su kartoni ili gajbe posebno dizajnirani i za mainstream su pivovare, što se toga tiče “svemirski brodovi”. Valja napomenuti i da je dostava besplatna za narudžbe koje koštaju više od 200 kuna. Pivo možete naručiti putem službene web stranice Varionice na web shopu, a informirati se možete na mailu info@varionica.com.

LJETNI MIX KARTON – VARIONICA

Što se nudi od piva?

Ako volite klasična piva, sigurno će vam se svidjeti Pale Ale. Svi će craft pivari, a tako i oni iz Varionice, reći “U početku bijaše Pale Ale”. Ovo je pivo osvojilo duplo zlato na European Beer festivalu te na Asia Beer Challengeu.

Pale Ale je osvojio duplo zlato na prestižnom natjecanju European Beer Challengeu 2020. godine na kojem je sudjelovalo preko 1000 piva iz 39 zemalja. Zlatni status je potvrdio i iduće godine na Asia Beer Challengeu 2021. kada je nagrađen zlatnom medaljom.

Neon Stout malo je crno pivo s notama crne kave i čokolade, koje je osvojilo zlato na European Beer Festivalu u Londonu.

Neon Stout je nagrađen zlatnom medaljom na European Beer Challengeu u Londonu 2021. godine.

Siesta Session Ipa ljetni je specijal, također nagrađivan u Londonu i Aziji. Ima laganu bazu, nije jako gorko i idealno je kao dodatak jelima.

Izvrsnost Siesta Session IPAe je nagrađena zlatnom medaljom na European Beer Challengeu 2021. godine i srebrnom medaljom na Asia Beer Challengeu 2021. godine.

Od Specijalnih piva valja izdvojiti Melograno Sour, koji je nastao u kolaboraciji s restoranom Noel. Kombinacija nara, kardamona i limuna, stvara aromatičnu voćnu priču, s kiselkastim osvježavajućim notama.

Melograno Sour

Make Saison Not War pivo je nastalo u kolaboraciji s Bojanom Grdinićem iz Tapir Homebreweryja. pitki i osvježavajući saison sa začinskim notama papra. Ovo pivo je humanitarnog karaktera i od svake prodane boce donira se tri kune za pomoć žrtvama rata u Ukrajini.

Make Saison Not War

Foto: Varionica