Prvi gin na svijetu infuziran vanilijom stigao u Hrvatsku

(Mancave.hr ne potiče konzumaciju alkohola na neodgovoran način. Ovaj sadržaj namijenjen je osobama starijima od 18 godina. Ako pijete, pijte odgovorono i ne sjedajte za volan pod utjecajem alkohola.)


Sir Edmond, nizozemski gin infuziran vanilijom, na domaćem tržištu distribuira tvrtka Brza distribucija 

Ljubitelje dobre kapljice malo što može razveseliti više od nečeg novog i inovativnog, a kada tako nešto dolazi u obliku gina, onda sreći nema kraja. Upravo jedan takav proizvod konačno je „sletio“ i na domaće tržište – Sir Edmond, nizozemski gin s flamingom na etiketi i sloganom ‘buntovni duh i s neobičnim karakterom’, koji svojim okusom i opravdava.

Prvi gin na svijetu infuziran vanilijom stigao u Hrvatsku
Prvi gin na svijetu infuziran vanilijom stigao u Hrvatsku

Burbon vanilija s Réuniona

Naime, Sir Edmond prvi je gin na svijetu infuziran vanilijom – uz borovicu iz Makedonije, korijen anđelike s Grenlanda, kardamom iz Gvatemale, nigerijski đumbir i kineski cimet, ovaj je gin obogaćen burbon vanilijom s Réuniona, koja pojačava okus raskoši i luksuza. Glamurozna, a opet suzdržana slatkoća vanilije s toplim začinima ovom ginu daju egzotičnu notu, koja mu ne oduzima pitkost. 

Prvi gin na svijetu infuziran vanilijom stigao u Hrvatsku tamna slika
Prvi gin na svijetu infuziran vanilijom stigao u Hrvatsku

Tko je Sir Edmond i kakve veze on ima s ginom? Edmond Albius, botaničar po kojemu je nazvan gin, smatra se čovjekom koji je vaniliji osigurao današnji status u gastronomiji. Francuski kolonizatori već su uzgajali vaniliju na reunionskim plantažama, no budući da kukci nisu htjeli oprašivati biljke, nisu od nje imali koristi. Tu nastupa dvanaestogodišnji Albius, tada rob na komuni Sainte-Suzanne na Réunionu, koji otkriva da se cvjetovi vanilije mogu umjetno oprašivati, što do danas ostaje standardna praksa. Nažalost, Albius nikad nije profitirao od svog otkrića, no zato Sir Edmond gin na elegantan način ispravlja tu nepravdu.

Prvi gin na svijetu infuziran vanilijom stigao u Hrvatsku
Prvi gin na svijetu infuziran vanilijom stigao u Hrvatsku

Posljednjih pet godina Sir Edmond se ne skida s ljestvica najboljih luksuznih ginova malih neovisnih destilera, o čemu svjedoči i šest međunarodnih nagrada, među kojima su World Gin Awards, The Spirits Business te The Gin Guide.

Njegov dolazak na hrvatsko tržište dio je ovogodišnje europske ekspanzije brenda. U Hrvatskoj ga distrubira Brza distribucija, a pronaći se može na njihovoj platformi za dostavu pića Tipsy.hr po maloprodajnoj cijeni od 299,99 kuna (39,81 EUR). Dio prihoda svake prodane boce Sir Edmond uplaćuje u African Wildlife Foundation jer, kako sami kažu, svi smo životinje i moramo se međusobno čuvati. Uključite se i vi u očuvanje afričkih biljnih i životinjskih vrsti i naručite Sir Edmond!

Video recept za G&T sa štapićem vanilije

 

Što probati za vikend: preporučamo Espresso Martini