Top 7 japanskih viskija – by Tipsy.hr

Disclamer: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i namijenjen je punoljetnim osobama (osobama starijima od 18 godina). Mancave.hr ni na koji način ne potiče konzumaciju alkohola i neodgovorno ponašanje.


Povijest Japanskih Viskija

Kada razmišljaš o Japanu, prva stvar koja ti padne na pamet su sunce, sushi, origami i poneka gejša u cvjetno-baršunastom kimonu možda čak i hentai (da, da, znamo da znaš). Vjerojatno posljednja stvar koja ti padne na pamet je whisky. Baš whisky, ono predivno piće po kojem je Škotska slavna i bajna, gdje na keltskom jeziku riječ whisky znači “voda života”. 

Daleka povijest ovih životnih tekućina uči nas da je sve započeo Masataka Taketsuru. On je svoje znanje stekao u Škotskoj gdje je marljivo učio i stažirao u škotskim destilerijama dok su se drugi opijali u potocima piva. Kad se vratio u Japan tvrtka koja ga je angažirala za proizvodnju whiskyja otkazala mu je suradnju pa se morao okrenuti drugim rješenjima.

Tada je upoznao još jednog pionira Japanskih whiskyja – Shinjira Toriija. On je osnovao Yamazaki destileriju, najstariju destileriju u Japanu. Danas sve njegove destilerije čine jedinstvenu cjelinu pod nazivom Suntory. Nažalost, suradnja ove dvojice pionira japanske proizvodnje whiskyja završila je nakon 10 godina jer se više nisu slagali u filozofiji proizvodnje te je  svatko krenuo svojim putem.

Iako su prekinuli suradnju, Torii je postao vrlo uspješan, a njegovi nasljednici još uvijek proizvode vrhunska pića.

Taketsuru  je osnovao Nikka destileriju i također napravio vrhunski posao koji je danas uspješniji nego li je ikada bio.

Iako je pomalo čudno da Japanci proizvode whisky, u svijetu spirita to ipak nije ništa novo. Pokazali su se kao vrsni majstori te odlično vladaju dijelom alkoholnih pića, baš kao Janica na snijegu s dvije skije i jednim štapom.

Već je sada puno vrhunskih proizvođača alkoholnih pića iz Japana, a mi vam donosimo top 7 whiskyja iz Japana koji su stekli globalnu popularnost u „ninja fruit“ stilu.

Nikka From The Barrel

Nikka

Ne tako davno „whisky entuzijast“ rodom iz Japana, već spomenuti Masataka Takestsuru, dopremio je whisky u Japan. Nakon što je izučio zanat u Škotskoj, gdje je studirao kemiju te stažirao po škotskim destilerijama, Taketsuru san je poslije dugog traženja napravio svoju prvu destileriju u dolini Yoichi. Smatrao je da je ta destilerija idealna jer je imala sva obilježja škotskih uvjeta proizvodnje.

Nikka from the barrel je najpopularniji je Japanski whisky iz Zemlje izlazećeg sunca, a njegova je prva boca proizvedena davne 1985. godine. Vrlo složena formula nastala je miješanjem više od 100 serija whiskyja od slada i žitarica. Nakon miješanja dobivena se tekućina  pretače u rabljene bačve i ostavlja da „odleži“ nekoliko godina, a stari recept i tradicija su doveli ovaj whisky do savršenstva.

Unatoč postotku alkohola od čak 51,4%, Nikka je balansirano piće, s vrlo raskošnim i punim tijelom, a završetak je bogat voćnim aromama koje ovaj whisky čine doista jedinstvenim.

Cijena 349,99 kn KUPI ODMAH

Ichiro’s Wine Wood Reserve 

IchiroIzvor: thewhiskyexchange.com 

Iz destilerije Chichibu smještene u gradu Saitami, dolazi ovaj izniman whisky. Ichiro Akuto sanosnivač Chichibu destilerije, uživa veliko poštovanje u svijetu whiskyja. Njegov predan način rada i odnos prema whiskyju sličan je upornosti Rodneyja i Dellboya u pokušajima da zarade lovu: glavna je razlika što je Akuto san u tome doista i uspio. Nakon miješanja raznih sladova, Akuto je odlučio završiti posao u  – francuskim hrastovim bačvama u kojima je nekada odnjegovano crno vino i škotski whisky. Rezultat toga je miris džema od šljiva, jagoda i meda, dok okus podsjeća na bobičasto voće, čokoladu i šljivu.

Hibiki Japanese Harmony

Hibiki

Zvijezda whiskyja na globalnom tržištu definitivno je Hibiki Harmony whisky iz tvrtke Suntory koja je ujedno i vlasnik najstarije whisky destilerije u Japanu – Yamazaki. Kako bi rekao uvijek pomalo tužni i izgubljeni Bill Murray “For relaxing times, make it Suntory time”.

Hibiki Harmony donosi kompleksnost i harmoniju koja će oduševiti svakog whisky entuzijasta, ali i onoga koji nije baš na ti s whiskyjem. Hibiki je napravljen miješanjem whiskyja iz destilerija Yamazaki i Hakushu, u koji se na kraju dodaje mješavina iz destilerije Chita. Vrlo je zanimljivo da su svi whiskyji koji se nalaze u Hibikiju odležali u čak pet različitih bačava. Na kraju cijelog procesa, Hibiki je odobren od strane master blednera Shingo Toriia. Još treba napomenuti Hibiki ima više nagrada nego Messi zlatnih lopti, pa ti vidi.

Cijena 1248,99 kn KUPI ODMAH

Nikka Taketsuru Pure Malt

taketsuru

Ova lista ne bi bila potpuna kada na njoj ne bi bilo remek djelo iz destilerije Nikka.

Pure malt je mješavina whiskyja koji dolaze iz različitih destilerija te su svi na kraju završili u Taketsuru pure malt boci. Ovaj whisky je svjetlo dana ugledao nedavne 2020. godine u čast Masataka Taketsuri. Kompleksnost, punoća okusa i sjajna ravnoteža sastojaka glavne su odlike ovog samuraja.

Cijena 584,99 kn KUPI ODMAH

Yamazaki Distiller’s Reserve

Yamazaki

Yamazaki dolazi iz već spomenute Suntory obitelji. Uvijek na dobrom glasu, Yamazaki je oduševljavao znalce whiskyja kao i članove raznih nagradnih odbora. Brojem nagrada prešao je utjecajne destilerije iz Škotske, Irske i mnogih drugih zemalja. Take that pijani golferi u kiltovima.

Ovaj japanski as prvi je puta pušten u prodaju 2014. godine. Odlikuju ga punoća okusa i kompleksnost, te miris sušenog crvenog voća koji osvaja. Yamazaki je svoje godine prvo odležao u francuskim vinskim bačvama, a potom koju godinu i u bačvama od drva trešnje, baš poput japanskih trešanja u – hentaiju, ovaj… dokumentarcu o Japanu dok si bio mlađi.

Cijena 1311,99 kn KUPI ODMAH

Togouchi Premium Blended

Toguchi

Toguchi je jedan od onih japanskih whiskyja koji spada u kategoriju best buy  s obzirom na odnos cijene i kvalitete. Iako je miješan u Japanu, slad dolazi iz Škotske, a žitarice iz Kanade. Zanimljiva je činjenica da je Toguchi odležao svoje u tunelu grada Toguchi koji je izvorno trebao služiti za prolazak vlakova, no na kraju nikada nije bio korišten.

Odležavanje i njegovanje whiskyja u tunelu vrlo je važno za destileriju jer se, bez obzira na godišnje doba kontinuirano održava idealna temperatura. Samim time whisky polako dozrijeva, a na kraju je rezultat odličan whisky vrijedan svakog novčića.

Cijena 1064,99 kn KUPI ODMAH

The Hakushu Single Malt

Hakushu

Izvor: whisky.suntory.com

Hakushu single malt je whisky kojeg nazivaju lijepim i prpošnim, a kažu da je nepogrešiv odabir za sve koji vole kapljicu dobrog whiskyja. Hakushu destilerija je dio Suntory obitelji, a zanimljiva je činjenica da je upravo Hakushu jedna jedina destilerija koja se nalazi u planinama okruženima šumom, i to na 700 metara nadmorske visine. No, destilerija nije izgrađena tamo jer je to nekome bilo cool, već zato što mogu koristiti mekanu planinsku vodu, a hladna klima je idealna za njihov proizvod te sve ide prirodnim putem. Svaka kapljica dozrijeva sporim tempom, bez ikakvog požurivanja, zbog čega se Hakushu svrstava u sam vrh japanskih whiskyja.

Ovaj whiskey gotovo je nemoguće pronaći na policama, tako da ćete se morati malo više potruditi ako želite probati ovaj jedinstveni proizvod.

Nije teško zaključiti da su japanska žestoka pića doista posebna, no što im daje tu osobitost? Poznata je činjenica da su Japanci kao nacija vrlo precizan i pedantan narod. Upravo su takvi i njihovi eksperti koji strastveno proizvode svoje whiskyje. Jednostavno pokazuju svijetu da je njihov talent unikatan čak i na područjima na kojima se smatra da „nisu na domaćem terenu“. 

U sljedećih pet do deset godina ovi će proizvodi postajati još bolji i popularniji, a njihovo potpuno širenje će se dogoditi baš u tom razdoblju, smatraju eksperti koji se desetljećima bave isključivo whiskyjima iz Japana.

Dakle, ako ste do sada mislili da iz Japana dolaze samo nindže i gejše (u cvjetno – baršunastom kimonu), probajte u tu kategoriju dodati još i whisky – po tome će sasvim sigurno uskoro postati jako poznati. Kanpai,