Zašto koristiti termometar za meso?

„Pravi majstori ne trebaju termometar za meso“, rečenica je koju ćete najčešće čuti od potpunih amatera.

Što više iskustva u pečenju imamo, to se više oslanjamo na intuiciju pri određivanju je li meso pečeno po želji. No, često se događaju neželjene posljedice. Primjerice, prisiljeni smo prerezati meso da vidimo je li dobro pečeno, u kojem slučaju sokovi isucure i meso postane pretjerano suho, ili se steak izvana pretjerano brzo zapeče, dok je iznutra još uvijek (pre)sirov.

Kako bismo izbjegli greške i salmonelu (iako je to ekstremno brz način mršavljenja), možemo ići linijom manjeg otpora i osloniti se na tehnologiju − termometar za meso.

Umjesto da pogađate je li steak gotov, potrebno je samo nekoliko sekundi da biste provjerili temperaturu. Ne mora se provjeravati izgled ili boja mesa kako bi se stekla sigurnost da je meso spremno za stol…Ipak, nećete pogriješiti ako steakove probate prstom kako biste odredili tvrdoću. Na taj način ćete se u potpunosti osigurati.

Termometar za pečenje ima i drugu važnu funkciju: određivanje optimalne temperatura pečenja, posebno za meso u komadu koje je potrebno peći više sati.

KAKO PRAVILNO MJERITI TEMPERATURU

Kod mjerenja temperature mesa termometar zabodite što dublje, ali pri tome trebate izbjegavati područje blizu kosti jer ona snažno provodi toplinu pa nećete dobiti realističan prikaz unutarnje temperature.

Nije potrebno da skidate meso s grilla ili tave dok mjerite temperaturu. Termometar za meso je konstruiran na način da može izdržati visoke temperature i materijal bi trebao bez problema izdržati takvo rukovanje.

POTREBNA TEMPERATURA OVISNO O VRSTI MESA

Ako želimo slabo pečeno (rare) crveno meso, kao što su teletina, junetina, govedina i janjetina, savršena temperatura pečenja je između 49° i 51°C. Srednje pečeno (medium rare) je na temperaturi od 55° do 63°C, dok će nutarnja temperatura dobro pečenih (well done) odrezaka u pravilu biti preko 71°C.  Za idealno ispečenu perad najbolja temperatura pečenja je oko 74°C. 

Ako maknemo pretjeranu filozofije, postoji svega nekoliko faktora na koje treba gledati pri kupnji termometra za meso:

 

  • raspon temperature trebao bi biti najmanje 50-120°C;
  • uređaj mora biti otporan na vlagu, inače vas neće dugo služiti;
  • važno je da ima zaslon s kojega se mogu jasno vidjeti brojke i da su tipke dobro označene.

Izvor: dobartek.spar.hr, eatthis.com

Foto: Pexels