Deset najromantičnijih mjesta u Italiji

Proljeće i ljeto idealna su godišnja doba za romantična putovanja. Bilo da ste se upravo oženili ili samo želite svoju dragu odvesti negdje van Hrvatske, Italija bi bila jako dobar izbor za romantični izlet. Osim što je puna gradova i gradića koji imaju bogatu povijest i estetiku, Talijani su se potrudili i osigurati vrhunsku ponudu jela i pića. Ovo su mjesta koja biste mogli posjetiti na svom romantičnom putovanju.

Verona

verona
Verona

Putovanje počinjemo, kako mnogi kažu, službeno najromantičnijim gradom na svijetu. Verona je poslužila kao poprište najpoznatije ljubavne priče ikad ispričane. William Shakespeare Romea i Juliju smjestio je baš u ulice Verone i za to je imao jako dobre razloge.

Sam grad odiše kulturom i prepoznatljivim mediteranskim stilom gradnje. Ulice su uske, a zgrade imaju karakterističan blago ružičasti ton. Upravo zbog takvih boja Verona se naziva i “gradom ljubavi”. Grad na otprilike pola sječe rijeka Adige. Stanovništvom je malo manji od Zagreba, no centar grada je zapravo povoljan za šetnju. U jednom danu može se prijeći sve što vrijedi pogledati, a takvih je lokacija jako puno.

Što pogledati u Veroni?

Verona ima svoju Arenu, koja je bolje očuvana od rimskog Koloseuma, a ima i svoju verziju Konstantinovog luka koji se zove Arco dei Gavi. Julijina kuća jedna je od najzanimljivijih atrakcija za romantike, pogotovo Julijin balkon s kojega je, u Shakespeareovoj drami, razgovarala s Romeom.

Od ostalih znamenitosti valja istaknuti veronske trgove – Piazza Bra , Piazza dei Signori i Piazza delle Erbe. Priča za sebe je dvorac Vecchio te crveni most koji vodi do njega. Također, veronska katedrala prepuna je umjetničkih djela no bazilika San Zeno Maggiore trebala je biti poprište vjenčanja Romea i Julije, pa također ima svoju, doduše tragičnu, priču.

Kako doći do Verone?

Avionom se iz Zagreba do Verone može doći već za 169 eura u jednom smjeru. Brodom iz Splita može se doći u Anconu, no onda slijedi dugotrajna vožnja od tri i pol sata do Verone, koja je smještena na sjeveru Italije. Kako karta za trajekt košta više od 200 eura, ovo se putovanje ne isplati. Automobilom od Zagreba do Ancone ima 485 kilometara, što je otprilike pet i pol sati vožnje.

Venecija

Venecija

Nekad je Venecija bila centar Mletačke Republike, simbol vojne i trgovačke moći na Jadranu. Danas ovaj povijesni grad nudi turističku atrakciju na svakom koraku. Grad napravljen na kanalima uvale na talijanskoj strani Jadranskog mora star je 1600 godina, a njegova povijest viri iz svake fuge, i svakog kamena.

Venecija je turističko mjesto u kojem vrlo malo ljudi zapravo živi, tako da ćete kroz cijelu godinu tamo zapravo susresti samo strance. Grad je potpuno prilagođen turistima, a jedan dio zahvate poplave kad jako pada kiša, što je, po nekima, zapravo pravi doživljaj grada.

Što vidjeti u Veneciji?

Odakle uopće krenuti. Vlada konsenzus da zapravo nije dovoljan jedan cijeli dan da bi se obišle sve znamenitosti ovog grada na vodi koji, usput rečeno, svake godine malo potone. Duždova palača na rivi, bazilika Svetog Marka te Trg Svetog Marka impresionirat će vas.

Ulice Venecije uske su i lijepe, osjećaj je kao da je svaka kuća i mostić malo, zasebno remek-djelo ili znamenitost. Vožnja gondolom kroz kanale zaštitni je znak venecijanskog turizma i jedna od najromantičnijih “aktivnosti” koje možete doživjeti uopće.

Kako doći do Venecije?

Od Zagreba do Venecije automobilom se može doći automobilom za četiri sata, udaljenost je 374 kilometra. Izravne avionske linije u trenutku pisanja ovog teksta iz Zagreba nisu postojale pa se putovanje avionom ne isplati. Iz Splita se brodom može doći u Anconu, iz koje se putuje još tri i pol sata automobilom.

Toskana

Toskana

Mogli bismo napisati Firenca, no ona je samo dio prelijepe, autohtone talijanske pokrajine Toskane. Opjevana kroz stihove mnogih pjesnika, našla se na platnima brojnih slikara, Toskana je poznata po svom predivnom ladanjskom krajoliku, vrhunskim vinima i gastronomiji.

Firenca je poznata kao centar kulture, umjetnosti, arhitekture i filozofije. Općenito, talijanski umjetnici svoju su inspiraciju crpili upravo tamo, što se odražavalo na konture grada. No nije Samo Firenca Toskana, već i njena velika okolica.

Što vidjeti u Toskani?

Kako se radi o povećoj regiji, u Toskani si morate naći nešto što će vas obradovati. Gradić Montecatini Alta dat će vam da doživite, uz čašu vrhunskog chiantija, toskanski ladanjski ugođaj te gastronomske specijalitete.

U širem centru Firence praktički je sve što ugledate vrhunsko remek-djelo – most Ponte Vecchio, Firentinska katedrala, Giottov zvonik, crkva Santa Croce, Michelangela, Machiavellija, palača Pitti, Piazza Signoria… Ako osjećate da Firenca nije grad za vas, lako odete do Siene koja će vam se možda više svidjeti. U Toskani je također i Kosi toranj u Pisi, koji je nezaobilazna turistička atrakcija.

Kako doći do Toskane?

Od Zagreba do Firence može se doći automobilom za nešto manje od šest sati. U trenutku pisanja ovog teksta nije bilo direktnog leta avionom za Firencu, samo letovi koji uključuju presjedanja pa se putovanje avionom ne bi isplatilo. Iz Splita se može doći do Ancone brodom, a onda slijede još tri sata vožnje do Firence.

Como

Como

Ne baš najrazvikanije turističko odredište na svijetu, ali sigurno jedno od najromantičnijih. Grad Como nalazi se na istoimenom jezeru, inače jednom od najdubljih u Europi. Nalazi se na sjeveru Italije, između Milana i švicarske granice te je okruženo Alpama.

Jezero je centar oko kojeg je poredano više manjih, autentičnih talijanskih gradova kao što su Bellagio, Varenna, Pescallo, Menaggio, Tremezzo, Mezzegra, Bellano i Laglio.

Što vidjeti u Comu?

Svaki od nabrojanih gradića ima svoju posebnost i šarm, možete ih obilaziti zasebno ili jednostavno odabrati neki koji vam se najviše sviđa. Na jezeru ima luksuznih vila, najpoznatija je Villa del Balianello, u kojoj se snimao jedan od novijih filmova o Jamesu Bondu. Brojne svjetske filmske zvijezde dolaze u svoje vile na jezeru Como “sakriti se” od očiju javnosti. Jezero i okolne gradove najbolje možete doživjeti vožnjom na trajektu.

Bez dobre hrane nema boravka u Italiji, a u Comu ćete se iznenaditi koliko dobre pekarnice mogu biti. Probajte njihovu pizzu i krušne proizvode. Pekarnice su domaće, autentične, kao i kafići.

Kako doći u Como?

Zaključit ćete, s obzirom na lokaciju, da se vožnja brodom nikako ne isplati. automobilom do tamo treba oko šest i pol sati vožnje od Zagreba, dok se avionom može doći u Milano pa onda 40 minuta cestom do Coma. Najbrži let do Milana iz Zagreba koštat će vas više od 500 eura po osobi, a trajat će oko sat i pol.

Cinque Terre

Cinque Terre

Znate one šarene kućice na klisuri koje uvijek viđate po Instagramu. Već 20 godina dio je nacionalnog parka Cinque Terre. Na klisurama je sagrađeno pet gradića do kojih je nemoguće doći automobilom.

Inače, cijeli se nacionalni park nalazi u provinciji La Spezia na sjeveru Italije, a gradići koje obuhvaća zovu se Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza i Monterosso al Mare.

Što vidjeti u Cinque Terri?

Sama činjenica da je nacionalni park neprohodan za automobile nudi osjećaj olakšanja od svakodnevnog stresa i gradske vreve. Područje je poznato po pješačkim stazama i čistom moru. Primjerice, gradić Manarola je poznat i po špiljama i podvodnim stijenama, ali i po najveće božićne jaslice na svijetu.

Riomaggiore ima vrhunske kafiće, restorane i sladoled, Corniglia ima nudističku plažu toliko skrivenu da se u nju ide kilometarskim tunelom, srednjovjekovna tvrđava Belforte nudi panoramski pogled na cijelu uvalu. Ljepote i aktivnosti neće vam nedostajati.

Kako doći do Cinque Terre?

Automobilom će vam trebati osam sati vožnje od Zagreba, no to se ne preporučuje  jer se do gradića i nacionalnog parka ne može doći automobilom i platit ćete parking dnevno više od 20 eura. Željeznica je bolja opcija.

Brodom iz Splita možete doći do Ancone, a onda se voziti još pet sati do Cinque Terre, što nije preporučljivo, kao ni avionom, kojim možete doći do Milana, a onda se voziti tri sata do odredišta.

Portofino

Portofino

Za one koji vole odmor u malim mjestima i gradovi ih ne privlače toliko, Portofino u Italiji trebao bi biti pravo mjesto za odmor. Opisuje se kao “ribarski” gradić na zapadnoj obali Italije, malo južnije od Genoe.

Ribarski je pod navodnicima jer Portofino je već dugo pravi turistički gradić. Otkad su tamo počeli dolaziti europski aristokrati, lokalno je stanovništvo shvatilo da im je puno isplativije baviti se turizmom, nego ribolovom. Rezultat je da je Portofino jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u Italiji. Službeno u njemu živi oko 400 stanovnika.

Što vidjeti u Portofinu?

Za razliku od većih gradova koji imaju kulturni i umjetnički značaj, Portofino se uzda u svoje prirodne ljepote. More i sunce te mi r od gradske vreve najbolje mu pristaju. Postoje staze kojima se može pješačiti, a, nakon uspona na brdašca iznad grada pogled je jednostavno predivan.

Također, u malom je gradu pregršt restorana i kafića u kojima se može uživati. Općenito, Portofino je na glasu kao destinacija za hedonistički odmor. Za smještaj se mogu iznajmiti i poznate vile iznad grada. Cijeli grad može se obići pješke, bez puno stresa. Valja naglasiti da je ovo, prije svega, raj za bogataše kojima novac nije problem.

Kako doći do Portofina?

Od Zagreba do Portofina ima 790 kilometara cestom, što znači između sedam i osam sati vožnje. Avionom se može doći do Milana iz Zagreba, ali onda još preostaje dva i pol sata vožnje. Brodom iz Splita se može doći do Ancone, no onda slijedi gotovo pet sati vožnje do Portofina.

Alberobello

Alberobello

Ako tražite nešto drugačije, malo mjesto na jugu Italije Alberobello je definitivno mjesto u kojem biste mogli naći ono što tražite. Šarmantan gradić prepoznatljiv je po svom specifičnom stilu gradnje, koji je zaštitio UNESCO. U njemu živi oko 11 tisuća stanovnika.

Što vidjeti u Alberobellu?

Okej, njihove kućice sa specifičnim fasadama i krovićima zasebna su atrakcija. Čine gradić posebnim i značajan su povijesni spomenik u njemu. Činjenica da su takvim stilom gradnje prebrodili sve vremenske neprilike sama po sebi je vrijedna divljenja.

Nematerijalna baština grada svakako je atmosfera. Taj štih juga Italije, opuštenog stila života još se uvijek gaji u Alberobellu. Na bijele vapnenačke fasade odlično dolaze boje cvijeća kojih je prepun grad. Pješice se može razgledati, osjetiti atmosferu, ali i vrhunski jesti i piti.

Kako doći do Alberobella?

Automobilom od Zagreba do Alberobella ima više od 1200 kilometara, što je između 11 i 12 sati vožnje, na računajući stajanje. Avionom postoji direktna linija od Zagreba do Napulja, stići ćete tamo za sat i 10 minuta za oko 1000 kuna po osobi. No onda ima još četiri sata vožnje do Alberobella.

Iz Splita se može brodom doći do Ancone, no onda slijedi još pet sati vožnje do Alberobella. Možete doći i iz Dubrovnika do Barija trajektom, a onda vam ostaje još sat vremena do Alberobella.

Capri

Capri

Teško bi bilo napraviti ovu listu, a ne spomenuti talijanski otok Capri, koji je sinonim za romantiku. Od Napulja do Caprija putuje se otprilike sat vremena brodom, a taj se put definitivno isplati.

Capri i njegova okolica dosta podsjećaju na hrvatske otoke. Njegova posebnost je u tome  da je jedan od rijetkih otoka na zapadnoj obali Italije. Nalazi se samo malo izvan Napuljskog zaljeva.

Što vidjeti na Capriju?

Simbol Caprija su posebne formacije stijena koje se zovu Faraglioni. Stijene su to koje se izdižu iz mora, a o njima će vam zasigurno, dok ste tamo, ispričati razne legende. Jedna od njih je da će se par koji se poljubi ispod šuplje stijene na Capriju biti zajedno zauvijek. Romantika na najjače.

Općenito, Capri daje dojam netaknute prirode, a opet turističkog mjesta koje će vas, moramo i to napomenuti, dobro udariti po džepu ako ne budete ekonomični. Vožnje brodom oko otoka posebna su turistička atrakcija.

Kako doći do Caprija?

Avionom postoji direktna linija od Zagreba do Napulja, stići ćete tamo za sat i 10 minuta za oko 1000 kuna po osobi. Preostaje još sat vremena brodom do Caprija. Automobilom do Caprija ima oko 12 sati vožnje iz Zagreba. Brodom se može doći ili iz Splita u Anconu, ili iz Dubrovnika u Bari. Od Ancone će vam do Caprija trebati više od šest sati, a od Barija pet sati automobilom.

Val di Funes

Val di Funes

Ako vam je do sela i seoskih radosti, more vam ne predstavlja neku veliku atrakciju, onda se vaša oaza mira zove Val di Funes. Ovo ne tako razvikano, ali predivno planinsko odredište u Italiji upravo krasi taj mir, osjećaj da se nalazite u netaknutoj prirodi.

S godinama je Val di Funes postao omiljena destinacija za travel bloggere i travel influencere koji su svijetu približili ljepote talijanskih dolomitskih planina.

Što vidjeti u Val di Funesu?

Možda je čak i važnije pitanje, za početak, “kad posjetiti Val di Funes?” Najbolje ćete moći ovaj kraj doživjeti u kasno proljeće i početkom ljeta jer tad cvijeće u jarkim bojama da kontrast zelenim poljanama.

Usamljene crkvice na poljima postale su pravi hit na Instagramu, kao i brojna mjesta koja priroda kao da je napravila za fotografiranje. Postoje planinarske staze s kojih se pruža pogled na kotlinu. Kameni, dolomitski dio planina nad kotlinom stoji kao kruna, što je također impozantan prizor.

Kako doći do Val di Funesa?

Ova se destinacija nalazi na granici Austrije i Italije, tako da putovanje brodom zapravo i nema smisla, kao ni avionom. Od Zagreba automobilom ima 511 kilometara. S obzirom na planinske ceste, to  bi moglo ispasti nekih šest i pol sati vožnje.

Rim

Rim

Sve ceste, pa i one romantične, vode u Rim, pa bi bilo korektno završiti ovaj naš popis Vječnim Gradom. Rim je ogroman, za ljude koji vode urbana okruženja i bezbroj opcija za istraživanja, mogu odmah početi spremati kofere i kupiti karte za Rim.

Glavni grad Italije užurban je i pun ljudi, a, da ga obiđete, trebat će vam nekoliko dana. Ako želite vidjeti baš sve što on nudi, možda vam ni tjedan dana neće biti dovoljno.

Što vidjeti u Rimu?

Koloseum, fontana Travi, Španjolske stepenice lokacije su koje jednostavno morate proći. Također, bili religiozni ili ne, valja se počastiti famoznom arhitekturom Vatikana, Bazilikom Svetog Petra te Sikstinskom kapelom.

Ako želite vidjeti nešto drugačije i manje razvikano, tu je Villa Borghese i karakterističan rimski kvart Trastevere, gdje se mogu naći zbilja dobre tratorije s vrhunskom hranom, vinima i kavom. Da se razumijemo, ovo su samo osnove osnova, po centru Rima može se istraživati danima te pronaći nešto za sebe.

Kako doći do Rima?

Automobilom od Zagreba do Rima ima 938 kilometara, što znači oko deset sati vožnje. U Rim se može doći i direktnim letom od Zagreba za sat i pol. Karta košta oko 2500 kuna. Brodom iz Splita može se doći u Anconu, a onda preostaje tri sata vožnje do Rima

Foto: Flickr

Piše: Mancave