Stupni ventilatori – prednosti i mane

Ljeto je godišnje doba u kojem nam je osvježenje prijeko potrebno. Iako je najbolje baciti se negdje u more ili se u hladu osvježiti ledenim napitkom, najvažnije je da osiguramo da u našem domu temperatura ljeti bude optimalna.

Klima uređaj najčešće je rješenje za taj problem, no tu su i ventilatori. Klasični ventilator obično je nezgrapna elisa koja se vrti na stupu. Njena je karakteristika samo da malo provrti zrak u prostoru, no ne i da ga rashladi.


Negdje između klima uređaja i klasičnog ventilatora po funkcionalnosti i učinkovitosti nalaze se stupni ventilatori.

Oni ne samo da vrte zrak u prostoriji, već ga i sustavno hlade. Primjerice Klarsteinovi stupni ventilatori moderni su uređaji koji će se uklopiti u vaš prostor bez da zauzimaju previše mjesta. Upravo su fleksibilnost i prostorna nenametljivost jedna od prednosti stupnih ventilatora.

Također, stupni su ventilatori manji i tiši od klasičnih ventilatora. U njih se može uliti voda kako bi se prostorija bolje hladila. Ne samo da rashlađuju zrak u prostoriji, već ga i pročišćuju. Lako je to vidjeti na njihovim filterima, u koje hvataju čestice nečistoće koje mi ne možemo primijetiti u zraku.

Klima uređaji ipak više i bolje hlade prostoriju, ali stupni ventilatori zato troše puno manje energije i jeftiniji su. Obično dolaze s raznim modovima za rashlađivanje, a imaju i display na kojem se točno vidi kolika je temperatura te putem kojeg se, zaslonom osjetljivim na dodir, može upravljati uređajem.


Primjeri stupnih ventilatora

Skyscraper 3G

Klarsteinov 3G stupni ventilator

Trenutno najpopularniji Klarsteinov stupni ventilator. Vrhunskog dizajna i uske konstrukcije, podsjeća na moderne gradske nebodere. U njemu se zrak hladi, a njegov je rad vrlo tih. Širok je samo 24 centimetra, visok 94, a teži tek 4,3 kilograma.

No njegova se prisutnost osjeti u prostoriji. Ima razne modove koji se mogu promijeniti pomoću daljinskog upravljača ili zaslonom osjetljivim na dodir. Vrlo je korisna funkcija noćnog rada u kojem se ventilator nakon 30 minuta normalnog rada počne postupno smanjivati puhanje sve dok se potpuno ne ugasi. Sadrži i filtere kojima se čisti zrak.

Vidi ovdje 3G ventilator

Karakteristike Klarstein 3G stupnog ventilatora

Skyscraper 2G 

Nešto manji i jeftiniji Skyscraper 2G također nudi dizajn inspiriran neboderom, kao što mu naziv sugerira. Najšire mjesto konstrukcije mjeri samo 22,5 centimetara. Kao i 3G, ovaj je stupni ventilator lako upravljiv pomoći zaslona osjetljivog na dodir ili daljinskog upravljača.

Filter koji kupi čestice iz zraka može se lako oprati u vodi. Postoji i opcija da se ventilator rotira u krug za 180 stupnjeva te opcija da se ventilator gasi svakih sat vremena. Ima tri spremnika kako bi se voda mogla iskombinirati s mirisnim tekućinama ili uljima.

Skyscraper 2G stupni ventilator

Highwind stupni ventilator

Ovaj je stupni ventilator dizajniran tako da podsjeća na toranj Highwind. Njegova je glavna karakteristika štedljivost u potrošnji energije. Ima noćni način rada, koji omogućuje postupno gašenje nakon odlaska na spavanje.

Highwind stupni ventilator
Highwind stupni ventilator – Klarstein.hr

Dizajn i funkcionalnost kreću se prema prirodnom strujanju zraka koje se njime želi postići. Sistem ventilacije radi tako da se svaki kut prostorije rashladi jednako. Osim daljinskog upravljača, može se podešavati na LED zaslonu koji ima intuitivne simbole s vrlo malo slova i brojeva.

Vidi tu


Empire State ventilator

Empire State stupni ventilator slika
Empire State stupni ventilator

Kako mu naziv sugerira, Empire State ventilator inspiriran je jednom od najviših poslovnih zgrada na svijetu, Empire State Buildingom koji se nalazi u New Yorku. Osim što je visok, Empire State Building simbol je američke moći.

Upravo je takav i istoimeni ventilator. Ima šest stupnjeva snage, a u posljednjem, uz još uvijek malu potrošnju, nudi 36 posto veću snagu od prosječnih ventilatora. No svojom učinkovitošću dolazi jako blizu klima uređajima. Postoji prirodni način rada, noćni i obični.

Vidi ovdje stupni ventilator


Twister stupni ventilator

Twister stupni ventilator
Twister stupni ventilator

Elitni stupni ventilator iz Klarsteinove ponude daje jako puno za samo malo više novca. Naglasak je na maksimalnoj iskoristivosti uložene energije. Twister po tom pitanju radi izvrstan posao. Vrhunski oponaša prirodno strujanje zraka, impresivan je i noćni način rada koji će vam omogućiti da u vrućim ljetnim večerima uz njega bez problema utonete u san.

Posebno je zanimljiv i senzor koji može na temelju promjene temperature zraka odrediti svoj način rada. Iznad 29 stupnjeva tako će se upaliti na jaku brzinu, između 25 i 29 radit će na srednjoj brzini, a ispod 25 stupnjeva radit će polagano. Ventilator se može staviti i u ECO mod koji dodatno čuva okoliš i maksimalno koristi uloženu električnu energiju.

Vidi tu elitni stupni ventilator

 

Povoljnu ponudu ovakvih ventilatora možete naći na Klarstein.hr i na Electronic.star webshopu.

 

Piše: mancave.hr

Foto: Klarstein