Kamado Joe roštilji – zašto su bolji od klasičnih roštilja

Proljeće i ljeto vrijeme su kad se najviše roštilja, a teško ćete pronaći bolji način za ispeći meso od Kamado Joe roštilja. Glavna je karakteristika ovog roštilja činjenica da je napravljen od keramike. Poseban oblik i dizajn omogućuju pravilan raspored temperature uz koji se idealno ispeče meso koje na njega stavite.

Kamado Joe roštilj svoje porijeklo vuče još iz tradicije prvih civilizacija, koje su koristile glinene posude za kuhanje i pečenje hrane. Kako se od glinenih posuda razvila keramika, uskoro je to postao standard za pripremu najbolje hrane. Japanci su, primjerice, usavršili mushikamado, keramičku posudu za kuhanje riže, a Amerikanci su taj naziv skratili u Kamado i tako je nastao Kamado Joe keramički roštilj.


Koje su prednosti Kamado Joe roštilja?

Kamado Joe roštilj
Princesize kamado roštilj

Kamado Joe roštilj praktičan je iz više razloga. Već spomenuti specifičan dizajn i keramički materijal omogućuju mu da zadrži toplinu puno dulje od klasičnih, metalnih roštilja. No ne zadržava se u njemu samo toplina, već s njom i vlaga te dim. Kamado Joe, dakle, sprječava hranu da se osuši te joj omogućuje da se ispeče u vlastitim parama, koje nastanu postizanjem visoke temperature.

Zadržavanje temperature ključno je jer Kamado Joe roštilj time i ne rasipa energiju koja je proizvedena da bi se temperatura podigla. Hrani zato treba upola manje vremena da se ispeče, nego na klasičnom roštilju. Također, lakše ga je održavati jer ne može zahrđati, odnosno korodirati poput ostalih metalnih roštilja.

Zašto je Kamado Joe bolji od plinskog roštilja?

Plinski roštilji su uglavnom lako prenosivi, praktičniji i dosta jeftiniji od Kamado Joe roštilja, no tu prestaju njihove prednosti. Kamado Joe keramički roštilj zadržava u sebi dim te tako hrana ima puno bolji okus nego na plinskom roštilju. Pravi okus mesa s roštilja upravo se dobije zbog tog dimljenja.

Plinski roštilji mogu ostati bez plina, što se jako teško može dogoditi kod Kamado Joea, koji je na ugljen i drvo. Općenito, ugljen i drvo puno su jeftinije sirovine od plina i daju puno bolji okus mesu. Također, metalni roštilji s vremenom korodiraju i tako postaju sve teži za održavanje.

Plinski roštilj ne može konkurirati Kamado Joeu kad pričamo o okusu hrane. Ako ga se na neki način ne zatvori, plinski roštilj isušuje meso ako se na njemu ne postigne dovoljno visoka temperatura. Keramika, s druge strane, ne treba veliku direktnu toplinu kako bi se postigla željena temperatura. U keramičkom roštilju koji je zaklopljen s gornje strane meso ostaje sočno.

Kamado Joe

Kako koristiti Kamado Joe roštilj?

Za postizanje iznimno visoke temperature na roštilju najbolje je koristiti pravi ugljen. Hrana će imati bolji okus ako se bude pekla na dimu, a ugljen pruža upravo mogućnost da se postigne temperatura od oko 400 stupnjeva. Ne preporučuje se korištenje briketa jer su oni, za razliku od ugljena koji je napravljen od tvrđih komada drva, napravljeni od mljevenih primjesa drva koje stvaraju puno pepela.

Kamado Joe roštilj u prirodnom okruženju

Ugljen se mora posložiti tako da su manji komadi na dnu, a prema vrhu sve veći. Dobra je vijest da se ne može pretjerati s ugljenom, zato pripazite da ga imate dovoljno. Ugljen se najbolje upali kockama za paljenje, ali moraju imati dobar dotok zraka dok se ne razgore. Najbolje je zato otvoriti vratašca dok se ugljen ne zažari. Nemojte za potpalu benzin ili neku sličnu tekućinu za potpalu.

Vidi ponudu Kamado Joe roštilja tu!

Kod Kamado Joe roštilja temperatura se regulira pomoću poklopca te zračnog ventila. Njime možete regulirati koliko ćete zraka pustiti pod poklopac. Smisao Kamado Joe roštilja je da se meso što dulje peče pod poklopcem kako bi ostalo sočno. Ako maknete poklopac cijelo vrijeme, temperatura će pasti, a meso će se početi isušivati. Pod poklopcem se zadržava dim i posebna vrsta vlage uz koju meso ostaje sočno.

Kamado Joe roštilj u dimu
Kamado Joe roštilj

Kako održavati Kamado Joe roštilj?

Keramički je roštilj izuzetno izdržljiv i otporan na ekstremno niske i ekstremno visoke temperature. No nikako keramici ne odgovara nagla promjena temperature. Vrući roštilj ne smije se naglo polijevati vodom, već se on sam treba ugasiti i ohladiti pa ga tek onda možete čistiti. Najbolje je čistiti ga samo s krpom koja je natopljena vodom i ocijeđena.

Kamado Joe roštilj neće korodirati, neće se na njega uhvatiti hrđa pa je zato dugovječniji i kvalitetniji od klasičnih metalnih roštilja. Time je i puno lakši za održavanje.

Najpovoljniji Kamado roštilji su ovdje.

Piše: mancave.hr

Foto: Flickr, Klarstein