Pod nogama vam je hladna zemlja iz koje izvire pokoja vlat trave. Iznad vas je nebo, na čistom ste zraku, a opasnost od dolaska medvjeda s leđa nije zanemariva. Ne, niste u nastavku Revenanta, nego ste vjerojatno ispred svog šatora dok kampirate po Velebitu.

Scena koju smo upravo opisali za nekoga je san snova, a za nekoga noćna mora. Kampiranje nije za svakoga, baš kao ni tripice. Postoje zaljubljenici, ljudi koji ne mogu zamisliti odmor tako da ne kampiraju, a postoje i oni koji ipak moraju imati komfor na svojim putovanjima i kampiranje smatraju nepotrebnim, neudobnim i neadekvatnim načinom za odmor.

Što je kampiranje?

Kad pogledamo malo u prošlost, ono istinsko, protokampiranje radilo se bez reda i rasporeda. Naravno da nisu postojali ograđeni kampovi u kojima se smjelo postaviti šatore i kojekakve nastambe. Kampiranje su usavršili nomadski narodi, ali manje-više svi veliki narodi koji su se ikad premještali s jednog prostora na drugi morali su svladati vještine brzog taborenja kako bi preživjeli. Također, postavljanje privremenih kampova bilo je vrlo važna i cijenjena vještina tijekom ratova, u kojima su se morale podizati i brzo micati privremene nastambe za vojnike.

U današnje vrijeme kampiranje je postalo svojevrsna avanturistička i turistička atrakcija. Za neke način života, za neke izvor zarade. Na primjer, u Hrvatskoj postoji velik broj kampova, od kojih mnogi imaju izravan izlazak na more. Kampovi su ograđeni dijelovi na kojima zapravo kupujete svoje pravo da postavite šator ili uđete na svoje mjesto s kamp-prikolicom i u njoj provedete nekoliko dana.

Uređenost kampova varira, tako da postoje divlji kampovi koji su zapravo samo ograđeni dijelovi gotovo pa netaknute prirode. U njima ne postoji ni WC ni tuš ni ostali luksuz. No postoje i iznimno uređeni kampovi za glamurozno kampiranje (tzv. glamping), koji odudaraju od pravog smisla kampiranja. Dakako, ne morate kampirati u uređenom, ograđenom kampu. Za prave avanturiste kamp je gdje god oni žele da bude – bilo to na plažama, u šumi ili na vrh Velebita. No imajte na umu da je u gotovo svim europskim zemljama divlje  kampiranje zabranjeno. Dobra vijest je da se to, bar u Hrvatskoj, odnosi na kampiranje u gradskim parkovima, na parkiralištima i na mjestima poput nacionalnih parkova i sličnih. Teško da će vas itko proganjati ako postavite šator u neku šumu koja nije zakonom zaštićena.

Prednosti kampiranja

Cijena – Kampiranje je, generalno, jeftinije od standardnog apartmanskog ili hotelskog smještaja. U kampovima se iznajmljuje doslovno komad zemlje, a dobijete, uz malu nadoplatu, i priključak za struju te internet, ako želite.

Priroda – Ako živite u gradu 11 mjeseci u godini, kome se da ići na odmor u drugi grad? Kamperima sigurno ne. Kampovi su odvojeni od gradske vreve i buke te vas približavaju prirodi. To je jedna od njihovih najvećih prednosti.

Zajednica – Ljubav prema kampiranju dio je identiteta. Osobe koje tako odluče provoditi svoj odmor se razumiju. Među kamperima vrijede određena nepisana pravila i ponašaju se kao dio jedne male zajednice koja graniči sa subkulturom.

Fleksibilnost–Kampiranje je rijetko kad određeno mjestom. Na primjer, možete u svakom trenutku skrenuti na neku sporednu cestu ili u šumu, postaviti tamo kamp i odmoriti se ili prenoćiti, skuhati si nešto i pojesti. Kampiranje je za mnoge sloboda. Samo, naravno, pazite da nikog ili ništa time ne ugrozite.

Mane kampiranja

Nedostatak komfora – Većina zaljubljenika u kampiranje navikla je da neće imati velik komfor. Manje je više, to je postulat kojim se vode. Na kampiranju ležaj najčešće nije udoban kao doma, hrana se kuha i nabavlja na svakakve načine, tuširanje i pranje robe i suđa nekad je pravi izazov.

Oprema – Ako niste iskusan kamper, potrebno se jako dobro pripremiti za avanturu. Odgovarajuća oprema je nužna kako biste živjeli i preživjeli u divljini. S iskustvom se slaže konačan popis opreme koju nikako ne smijete zaboraviti kad idete na kampiranje. Bitno je i da se ne pretovarite bespotrebnim stvarima jer ih nećete moći nositi.

Vremenske prilike – Kampiranje uvelike ovisi o vremenskim prilikama. Šatori i kamp-kućice najčešće nisu baš prilagođene za veliku kišu, vjetar i hladnoću. Morate biti svjesni koliko vas vaša privremena nastamba može obraniti od vremenskih uvjeta, obvezno gledati vremensku prognozu iz više izvora i po tome planirati svoje kampiranje.

Rizik – Ne bismo mogli reći da je ova komponenta kampiranja samo mana, neki upravo zbog tog adrenalina i nesigurnosti biraju kampiranje. Primjeri rizičnosti kampiranja su mnogobrojni. Toliko više stvari može krenuti po krivu dok kampirate u šatoru ili kamp-prikolici, nego kad ste u hotelu ili apartmanu. No ljubitelji kampiranja ovo ne vide kao prepreku, već kao čar svog načina izletovanja.

Piše: Marin Karaždija

Foto: Flickr