Oprema koju morate imati ako idete na kampiranje

Kampiranje kao način za provođenje godišnjeg odmora postalo je svojevrsna avanturistička i turistička atrakcija koja ima svoje prednosti i mane o kojima smo već pisali. Za neke način života, za neke izvor zarade. Na primjer, u Hrvatskoj postoji velik broj kampova, od kojih mnogi imaju izravan izlazak na more. Kampovi su ograđeni dijelovi na kojima zapravo kupujete svoje pravo da postavite šator ili uđete na svoje mjesto s kamp-prikolicom i u njoj provedete nekoliko dana.

Uređenost kampova varira, tako da postoje divlji kampovi koji su zapravo samo ograđeni dijelovi gotovo pa netaknute prirode. U njima ne postoji ni WC ni tuš ni ostali luksuz. No postoje i iznimno uređeni kampovi za glamurozno kampiranje (tzv. glamping), koji odudaraju od pravog smisla kampiranja. Dakako, ne morate kampirati u uređenom, ograđenom kampu.

Za prave avanturiste kamp je gdje god oni žele da bude – bilo to na plažama, u šumi ili na vrh Velebita. No imajte na umu da je u gotovo svim europskim zemljama divlje  kampiranje zabranjeno. Dobra vijest je da se to, bar u Hrvatskoj, odnosi na kampiranje u gradskim parkovima, na parkiralištima i na mjestima poput nacionalnih parkova i sličnih. Teško da će vas itko proganjati ako postavite šator u neku šumu koja nije zakonom zaštićena.

Osnovna oprema za kampiranje

Kampiranje nije za svakoga, nije to samo način na koji provedete dva tjedna u godini, već je i način života. Postoji neka osnovna oprema koju morate imati ako mislite ići kampirati.

Šator

Sjetite se samo onog početka Hasanaginice i šatora koji se bijeli u gori zelenoj. E, pa ako je turskom agi Hasanu šator bio dobar, bit će i vama. Imati neko sklonište u kampu je najbitnije. Šatori se koriste za kampiranje od pamtivijeka jer su lako prenosivi i solidno štite od vanjskih utjecaja. Izbor šatora također je bitan, Ako planirate promijeniti više mjesta na svojoj ruti, bolje je odlučiti se za lagani šator.

Ako mislite postaviti šator na jednom mjestu i ne kretati se previše, bolje se u tom slučaju odlučiti za robusniji šator. Bitno je da ga znate složiti i rastaviti relativno brzo. Možete čak i kod kuće jednom ili dvaput pokušati, tako da se ne iznenadite kad budete u divljini. Znajte i dobro mogućnosti svog šatora, kao što su otpornost na vodu i na hladnoću i toplinu. Drugim riječima, koliko dobro poznajete svoj šator i prilagodite ga svojim potrebama, vaše kampiranje će biti bolje.

Vreća za spavanje

Ako nemate baš neke ekstremne porive da spavate na kamenu, maslini i drači, dobro bi bilo da imate vreću u kojoj možete spavati. Kao što je slučaj i kod šatora, morat ćete si naći vreću za spavanje koja se lako spakira i raspakira.

Također, morate uzeti u obzir vremenske uvjete u kakve ćete ići. Hoće li biti jako hladno, prosječna temperatura ili će biti ljetna toplina. Postoje univerzalne vreće za spavanje koje su pogodne za prosječne vremenske prilike. Konkretno, u Hrvatskoj i cijeloj Europi osim teškog sjevera one bit trebale biti pogodne za kampiranje.

Prostirka za spavanje i jastuk

Samo vreća za spavanje neće biti dovoljna za kvalitetan san dok ste na kampiranju. Vreće na spavanje nisu baš mekane, a tlo pod njima nikad neće biti ravno. Zato je prostirka uglavnom spas za vaša leđa i vrat. Kod prostirke se morate pobrinuti da odgovara dimenzijama vaše vreće za spavanje i da je također lagana, lako se spakira i da bude prenosiva.

U tu harmoniju šatora, vreće za spavanje i prostirke uklapa se i jastuk, koji ne mora biti posebno kvalitetan ni velik kao oni kod kuće. No, ako ga ne uzmete sa sobom na put, bit će vam žao jer ćete morati vjerojatno spavati na nekoj torbi punoj odjeće.

Sklopive stolice

Sad kad smo osigurali svu moguću opremu za spavanje pri kampiranju, valja malo sjesti, odmoriti se i uživati u prirodi. Najudobnije je to kad imate sklopivu stolicu, Ako imate kamo s njima, sklopive stolice su jako dobar dodatak vašoj opremi za kampiranje.

Da ne biste sjedili na podu, na panju ili nekom kamenu, sklopive stolice su jako dobro rješenje da se osjećate gospodski ispred svog šatora. Usto, lagane su i ne zauzimaju puno prostora.

Posuda za kuhanje

Ovako, htjeli smo napisati da je prijenosni rešo ili onaj plinski plamenik za kuhanje dio obavezne opreme za kampiranje, no gdje bi onda bila čak paljenja prave logorske vatre? Posuda za kuhanje dobra je stvar za imati, iako je pravim kamperima i to svetogrđe. nekad je jednostavno dovoljno imati štap s na kojeg se nabije nešto što ćete peći na vatri i to je to.

Posuda za kuhanje korisna je ako odlučite zakuhati vodu za kavu ili čaj ili se odlučite na neki gastronomsko-vratolomni potez kao što je kuhanje variva.

Dobar nož

Ne treba posebno objašnjavati koliko dobar nož znači i koje sve mogu biti njegove funkcije. Uvijek postoji neko uže, tkanina ili grana koju treba prerezati. Dobar, pouzdan i oštar nož najbolji je prijatelj na kampiranju. Dobro je imati i korice za njega ako je zbilja oštar i opasan. Šetnja po divljem kampu s vojničkim nožem u koricama najviše će vas moguće približiti Arnoldu Schwarzeneggeru u Komandosu i Predatoru ili Stalloneu u Rambu.

Svjetlo

Kad padne noć, u nekim kampovima postaje jako teško vidjeti išta. Srećom, postoje svjetiljke za glavu i ostale male svjetiljke na baterije koje vam omogućuju da pobijedite taj mrak. Iako, ako niste rudar, te lampe na glavi izgledaju pomalo smiješno. Znajte da svjetlo, ako gori cijelu noć, privlači velike i male životinje, što nas dovodi do naših sljedećih neophodnih kamperskih potrepština.

Kreme za sunčanje i protiv kukaca

Dugotrajan boravak u prirodi može izazvati svakojake promjene na koži. Krema za sunčanje trebat će vam da se zaštite od UV zračenja ako ste dugo izloženi suncu. Krema za zaštitu od kukaca potjerat će komarce i krpelje koji vas neće štedjeti ako ste nezaštićeni.

Neseser za osobnu higijenu

Bilo da kampirate u divljoj prirodi ili u luksuznom kampu, morate sa sobom imati jednu malu torbu u kojoj ste pripremili osnove higijene. Sapun, pasta i četkica za zube, šampon, češalj, sve su to stvari koje biste trebali imati sa sobom. Doduše, većina kampova ima te stvari, no bolje je za svaki slučaj spakirati ih jer ne zauzimaju puno mjesta, a njihovi su benefiti vrlo veliki.

Piše: M.K.

Foto: Flickr