Ajmo zajedno na putovanje zvano Beef Brisket, sporopečeno odnosno dimljeno čudo koje će vam se isplatiti.

Ovaj recept donosimo u suradnji sa me.myfamily.andbbq Instagram kanalom. Ante je vrsni kuhar s ekspertizom za roštilj.

Kao i ko svih jela osnovna sirovina je najbitnija, kupite kvalitetna i svježa juneća prsa kod svog mesara pa možete krenuti.

Za ovaj recept trebalo bi posjedovati smoker ili zatvoreni roštilj koji ima termometar. Bez termometra teško ćete pogoditi željeni rezultat. Preporučamo Kamado Joe.

Vrijeme pripreme je 8 sati.

Juneća prsa trebala bi prije posve obrađena izgledati otprilike ovako:

Juneća prsa
Juneća prsa sa Smoked Beef Brisket recept.

SASTOJCI:

  • Juneća prsa od 3 kg, lijepo očišćena bez puno masnoće
  • 100g soli
  • 100g papra
  • 50g češnjaka u prahu
  • 2 velike žlice Dijon senfa
  • 2 dcl soka od jabuke

 

PRIPREMA:

  • Na prsima odstraniti višak masnoće i obraditi meso tako da nema nikakvih udubina na njemu jer ce se tijekom dimljenja tu sakupljati masnoća i sokovi – što ne želite, brisket mora biti lijepo obrađen i ravne površine.
  • U juneća prsa utrljavaju se začini (takozvani rub, od engleske riječi trljati, utrljati), preporučamo jako jednostavan rub od soli, papra i češnjaka, koji smo naveli u sastojcima.
  • Pomiješati sve sastojke u jednu posudu i sa tim začiniti prsa
  • Temperatura u smokeru/roštilju treba biti 120°C, kuhar Ante preporuča dodavanje drveta trešnje da se dobije voćna aroma mesa.
  • Bacamo se na prsa, namažite ih senfom, i onda ih lagano pospite začinima.
  • Stavite  u jednu posudu vodu koja ce biti u smokeru ispod prsa, i voda će tokom isparavanja davati vlažnost mesu i tako se meso neće presušiti.
  • Isto tako u bočicu sa špricom  pomješajte sok od jabuke i malo vode sa kojim ćete špricati meso nakon sat vremena u smokeru, a nakon sat vremena svakih pola sata,dovoljno je par špriceva.
  • Stavite meso u smoker i prvi čekajte da se napravi korica ili kako se to smokerski kaže  BARK, kad dobije te lijepi bark čekate unutarnju temperaturu mesa na najdebljem dijelu da bude 74°C.
  • Kad dobijete 74°C vrijeme je da zamotate prsa u papir za pečenje ili aluminijsku foliju.
  • Nakon toga čekajte da temperatura u najdebljem dijelu postigne 90 do 95 °C
  • Kad dobijete tu temperaturu (nakon otprilike 7 do 8 sati) izvadite meso iz smokera i kao najbitnijih dio nakon 7 do 8 sati, Brisket već zamotan foliju zamotajte  u ručnik ili krpu i stavite u prenosivi hladnjak ili koju drugu posudu koja drži temperaturu i pustite minimalno 1 do 2 sata da odmara.

Dugo traje cijeli postupak, ali se isplati.

Uzivajte u završnom proizvodu.
Dobar tek od me.myfamily.andbbq!
Piše: Dario Grbavac
Foto: Privatna zbirka