Najbolji 5G mobiteli

Nadamo se, za početak, da vam je jasno koliko smo se suzdržavali da ne započnemo ovaj tekst nekom lošom forom o Billu Gatesu, čipiranju i zlim 5G mrežama koje će nas uništiti. Ako vam sjekira služi samo za cijepanje drva i povremeno za brijanje brade, a ne za cijepanje 5G odašiljača, onda bi vas moglo zanimati koji su najbolji 5G uređaji koji se trenutno nude na tržištu.  

iPhone 13 Pro

iphone 13 pro
Iphone 13 Pro

Apple nije razočarao sa svojim iPhoneom 13 kad ga je izdao. IPhone 13 Pro jednostavno je najbolji pametni telefon na tržištu prema objektivnim karakteristikama. Naravno, on ima svojih mana i razloga zbog kojih se ljudi odlučuju na druge pametne telefone.

No krenimo ipak s dobrim stranama. Apple se s iPhoneom 12 vratio svojim korijenima i dizajn je ponovo prepoznatljiv, sličan kultnom iPhoneu 5. Trinaestica ima fantastičnu kameru, display, procesor, čak i poboljšanu bateriju.

No, da biste uživali u iPhoneu, morate postati dio Appleovog svijeta. Morate, kao prvo, potrošiti tisuću eura na pametni telefon, biti upoznati s aplikacijama i činjenicom da ćete imati od rijetko koga posuditi punjač ako vam zatreba.

Tu je i specifičan iOS, koji nije za svakoga. Ako ste na njega navikli, vrhunski će nas služiti. Ako niste, bit će tu gubljenja u njegovim bespućima i nedoumica, možete se kladiti na to. iPhone ima vrhunske performanse, stvar je više svjetonazora hoćete li ga kupiti ili ne.

Samsung Galaxy 22 Ultra

Samsung Galaxy 22 Ultra
Samsung Galaxy 22 Ultra

Za ljude koji ne mogu smisliti iOS i uvijek utjehu pronađu u Androidu, po njima jedinom dostojnom operacijskom sustavu, najbolji 5G pametni telefon je Samsung Galaxy S22 Ultra. Baš kao i kod iPhonea, ovom se pametnom telefonu vrlo malo može prigovoriti što se tiče performansi.

Samsung zbilja radi na tome da usavrši prokaz boja na svojim ekranima i zasad to izgleda impresivno. Kamera je fleksibilna i neće razočarati ni u najzahtjevnijim uvjetima, pogotovo zbog vrhunskog zumiranja telefoto lećama. Qualcomm Snapdragon 8 procesor brine se da stvari teku glatko. Također, aplikacije su liberalne i prijenos podataka teče glatko.

No Samsung plaća cijenu svojim performansama i dizajnu uređaja masivnošću i težinom pametnog telefona, što se često navodi kao najveća mana. Baterija bi mogla imati i duži vijek trajanja. Cijena je osjetno viša od iPhonea i doseže i više od 10 tisuća kuna. Nije preskupo ako si Bruce Wayne.

Samsung Galaxy S21

Samsung Galaxy S21 Ultra

A ako nisi tajkun, nogometaš ili Baka Prase, tu je Samsung Galaxy S21. Ako vam ne smeta što nemate posljednji model iz Samsungove tvornice, S21 će vam biti vrhunski pametni telefon za upola manju cijenu od Galaxyja S22 Ultra.

Performanse nisu upola lošije, daleko od toga, no treba reći da je kamera pomalo razočaravajuća. Neće se mnogima svidjeti ni puno plastike u dizajnu, zbog čega telefon izgleda jeftino.

No sve ostalo radi i više nego dobro. Galaxy S21 je najbolji 5G pametni telefon za cijenu koju platite. Malen je i kompaktan, brz i lako upariv s drugim uređajima. Manji ekran znači i manju potrošnju baterije.

Google Pixel 6 Pro

Google Pixel 6 Pro
Google Pixel 6 Pro

Ovaj se Googleov pametni telefon našao na listi jer definitivno ima prednosti koje ga izdvajaju od konkurencije. Google je, vidi se, radio na vizualnom dojmu. Kameru su doveli do impresivne kvalitete, a tu je i prekrasan display s bojama koje su pravi slatkiš za naše zjenice.

Ne treba ni spominjati da su na sve to nakalemili još i ekran od 6,7 inča i imate 5G pametni telefon koji će dati vrhunske fotografije te vrhunski pregled i lako uređivanje istih. Imate, zapravo, vrhunski influencerski mobitel. Ima i brzi punjač koji za pola sata može napuniti bateriju do 50 posto.

Naravno da mobitel tako velikih dimenzija ne može biti lagan ni spretan. Trebat će vam dvije ruke za upravljanje njime, težak je više od 200 grama. Otključavanje otiskom prsta nije baš najbrže, dok opcije otključavanja skeniranjem lica niti nema.

Samsung Galaxy Z Fold

Samsung Galaxy Z fold 3

Luksuzni mobitel. Tako se najčešće opisuje Samsungov preklopni mobitel budućnosti. Zbog modernog dizajna točno se može zamisliti kako ga neka filmska ili pjevačka zvijezda vadi iz svoje torbice. Luksuz košta, u ovom slučaju više od 10 tisuća kuna.

Da se razumijemo, nećete pogriješiti ako kupite ovaj uređaj jer su mu cijena i malo prekratak vijek baterije jedine osjetne mane. Samsung se ponosi svojim zadnjim kamerama i činjenicom da unaprjeđuju dizajn Fold Z-a, čiji su ekrani izdržljivi i vodootporni.

Ako želite biti fensi, a pritom i malo multitaskati, nema boljeg pametnog telefona za vas od ovog Samsungovog preklopnog luksuznog uređaja. imajte samo na umu da nema utora za microSD karticu.