Unatoč ogromnoj dozi skepticizma s kojom je dočekan film The Batman Matta Reevesa, on je dosad nadmašio većinu očekivanja. Robert Pattinson i ostatak glumačke ekipe ugodno je iznenadio gledatelje i kritičare, što je zbilja rijetkost kad se radi o blockbusterima.

The Batman je, u trenutku pisanja ovog teksta, bio vodeći film u svijetu što se tiče ostvarene zarade. Opasno se približava milijardi dolara na box officeu. A kako se željezo kuje dok je vruće, redatelj Matt Reeves je potvrdio da će The Batman dobiti i svoj nastavak. Iskreno, bilo bi glupo da ga ne dobije nakon što je prvi film postigao uspjeh u kinima, a vrhunski potez napravio je i HBO, koji ga je postavio na svoju platformu HBO Max.

Doduše, čini se da oni imaju poseban dogovor s DC-jem jer se na njihovoj platformi mogu pogledati i tri Batmana koje je režirao Christopher Nolan. Ne spominjemo Nolana uzalud jer će se vjerojatno dogoditi da će Reeves ići istim slijedom kao i on, bar što se tiče negativaca.

Vraća se Joker

Naime, prvi film s Pattinsonom u ulozi Viteza tame završava scenom u kojoj Riddler (glumi ga odlični Paul Dano) u ćeliji u Arkhamu priča sa likom za kojeg se čini da je Joker. Na kraju filma u creditsima glumac Barry Keoghan naveden je kao “Unseen Arkham Prisoner”.

No po smijehu i izražavanju na prvu se može zaključiti da je to Joker. Ako je publici trebala još definitivnija potvrda, Warner Bros. snimio je s Mattom Reevesom video u kojem redatelj objašnjava da je htio predstaviti Jokera u prvom filmu, ali je odlučio izbrisati tu scenu.

Reeves će definitivno uvrstiti Jokera u svoj sljedeći film, a objasnio je i kakav on želi da taj Joker bude. Vratit će se, rekao je, korijenima, a lik Jokera svoje korijene vuče još iz sredine 19. stoljeća, točnije iz 1868. godine. Victor Hugo tad je napisao roman “Čovjek koji se smije”, a 1928. je i snimljen nijemi film kao adaptacija te knjige. Glavni lik Hugoove priče je Conrad Viedt, po kojem je i nastao Joker 1940. godine u DC-jevom stripu.

Lik najpoznatijeg Batmanovog negativca utjelovili su mnogi glumci, uloga je to u kojoj su zasjali Jack Nicholson i Heath Ledger te Joaquin Phoenix, a nešto manje uspješno ga je utjelovio Jared Leto u filmu Suicide Squad. U Nolanovoj trilogiji upravo je drugi film dobio najbolje kritike i postao najpopularniji, a Joker je bio glavni negativac. Reeves će, očito, ići u tom smjeru. Kako je sam ispričao, njegov Joker imat će deformirano lice zbog rijetke bolesti, a ljude oko sebe gledat će kao i što su oni uglavnom gledali njega – kao na nakaze.

Tko su ostali negativci?

No teško je da će se tu zaustaviti, bilo bi glupo da nam dvije godine prije izlaska novog filma (prema mnogim izvorima očekuje se da će izaći 2024. godine) otkriju sve pojedinosti o filmu. Najizvjesnije je da će i Pingvin (koji je ispod tone šminke i lažne kože zapravo Colin Farrell) biti u ulozi jednog od negativaca i u drugom nastavku filma.

Oz Copplebot u prvom je filmu bio poručnik u Falconeovoj mafiji, a na kraju tog filma sugestija je da će on pokušati spojiti ponovo njegovo raspadnuto kriminalno carstvo.

Zanmljiva su, iako neutemeljena, nagađanja koji bi se još negativci mogli pojaviti. Tu je Mr. Freeze, kojeg je u posljednji put utjelovio Arnold Scwarzenegger , Otrovna Ivy, koju je u istom filmu sa Schwarzeneggerom glumila Uma Thurman, tu su i Calendar Man, Mad Hatter i Court od Owls.

Calendar Man, serijski ubojica koji svoje žrtve bira prema zakonu brojeva i datuma bio bi idealan za Reevesov pristup Batmanu koji je zapravo detektivski film, a Riddler nije u prvom filmu imao nikakve nadnaravne moći, kao nijedan lik. Kad pogledate Nolanovu trilogiju, također nitko nije imao iznimne moći već su svi ostali u svojim ljudskim gabaritima snage i otpornosti.

Što će Reeves htjeti od novog filma?

I s novim likovima i radnjom The Batman će morati ostati vjeran sebi ako želi nastaviti nizati uspjehe kod kritike i publike. Vjerojatno ćemo, tek za dvije godine, doduše, gledati još jedan odlično napisan i vrhunski odglumljen detektivski film koji će nas provući kroz mračne i mokre ulice Gothama na krilima heroja koji se, po svojim navikama, i ne razlikuje toliko od zločinaca koje progoni.

Možda Reeves ode i prema odgovoru na najvažnije pitanje koje se provlači kroz priču – mijenja li Batman svojim osvetničkim pohodom stvari na bolje u Gothamu ili ih samo dodatno pogoršava?

Piše: Marin Karadžija

Foto: Warner Bros. Official