Kad je ruska vojska krenula u osvajanje ukrajinskog teritorija, najčešće je prognozirano da ukrajinska vojska nema nikakve šanse. Putinove trupe su skoro pa triput brojnije od ukrajinskih, a opremljenost ruske vojske naoružanjem i ratnom mašinerijom, prema brojnim izvorima, jako je dominantna nad ukrajinskom.

No Ukrajinci su pružili impresivan otpor. Istina, dobili su pomoć od Zapada, no ipak su oni ti koji su uspjeli vratiti u svoje ruke glavni grad Kijev, ali i Harkiv, koji su Rusi nemilosrdno napadali. Veliko zanimanje privuklo je ukrajinsko oružje, među kojim se ističe njihova jurišna puška Malyuk, poznata i pod nazivima Vulkan i Vulkan M. Prevedeno na hrvatski, Malyuk znači “malac”.

Malyuk u prijevodu znači “malac”

Kako je nastao Malyuk?

Posebnost toga oružja je u činjenici da je u potpunosti dizajnirano u Ukrajini. Postalo je to standardno oružje ukrajinske vojske, a zamijenilo je pušku zvanu Vepr. Tvrtka InterProinvest zaslužna je za njen dizajn i proizvodnju. Prvi prototipovi stigli su 2008. godine, a dizajn, koji je dugo razvijan, dovršen je 2012. godine. Proizvodnja puške počela je 2015. godine, a proizvesti se trebala u malim količinama jer joj je namjena bila za ukrajinske specijalne jedinice.

Malyuk je, kako smo već spomenuli, nasljednik Vepr jurišne puške. Ukrajinci su njome napravili odmak od klasičnih automatskih pušaka iz serije AK. Remek-djelo tvornice smrti Mihaila Kalašnjikova bila je njegova jurišna puška AK-47, oružje za koje se smatra da je ubilo najviše ljudi u povijesti čovječanstva. Sovjetska je vojska, dok je postojao sovjetski savez, unaprjeđivala svoje naoružanje po uzoru na AK-47, koji je dugo smatran idealom jurišnog oružja.

Specifikacije

Ipak, iako vanjski dizajn odskače od postulata AK serije, unutrašnjost Malyuka identična je onoj u puški AK-74 ili AKM-a. Cijev je jednaka, kao i okidač. Čahure se izbacuju samo na desnu stranu, a kundak je promjenjiv tako da se može prilagoditi za lijevu i za desnu ruku.

Selektorski prekidać je standardni kao i u AK seriji i može se podesiti da bude poluautomatski ili automatski. Osigurač je izveden kao dugme iznad okidača. Odlika joj je i da se brzo mogu namontirati i razmontirati pomoćni uređaji poput durbina.

Ostale specifikacije

Duljina: 710 mm

Duljina cijevi: 415 mm

Masa: Nešto više od 3 kilograma

Frekvencija: 650 metaka u minuti

Kapacitet okvira: 30

Dizajn i specifičnosti

Za promjenu okvira dovoljno je povući malu ručicu koja se nalazi iza okidača za pucanje. Okvir automatski klizne van iz utora, što omogućuje bržu izmjenu. Ukrajinci su također stvorili novi sistem zaključavanja okvira kako bi se osiguralo njegovo čvrsto stajanje u utoru.

Okvir je smješten iza okidača, kao i većina mehanizama ove puške. Takav je “bullpup” dizajn namijenjen da se skrati cijev puške, kako bi bila preciznija i pouzdanija na manjem prostoru. No, duljina cijevi znači i manju preciznost na većoj udaljenosti.

Malyuk je oružje koje je već obilježilo rusku invaziju na Ukrajinu. Pomoću njega Ukrajinci zadaju teške udarce puno brojnijim i opremljenijim Rusima. Malyuk najviše koriste specijalne jedinice ukrajinske vojske u svojim operacijama.

Foto: Wikimedia Commons

Izvor: Guns.famdom.com