Kako odabrati zidno ogledalo

Uz pregršt dostupnih oblika, veličina, stilova i okvira ogledala, pronalaženje savršenog ogledala može biti i uzbudljivo i zanimljivo. Kako pronaći idealno ogledalo? Ostanite s nama i saznajte iz prve ruke.

Ogledala su postala puno više su od običnih funkcionalnih komada namještaja; to su pravi umjetnički dodaci koji mogu transformirati vaš životni prostor. Bez obzira na to želite li vizualno povećati prostor, omogućiti bolje prirodno svjetlo ili jednostavno dodati dašak elegancije, ključan je odabir odgovarajućeg zidnog ogledala.

Kako odabrati zidno ogledalo, Pexels.com

Uzmite u obzir slobodan prostor

Prije nego što zaronite u svijet ogledala, odvojite trenutak i procijenite veličinu prostorije u koju namjeravate postaviti ogledalo. Odredite raspoloživi prostor na zidu i svrhu ogledala. Veće ogledalo učinit će manju sobu prostranijom, dok ono manjih dimenzija može dati zanimljiv naglasak.

Razmislite i o mjestu na kojem planirate postaviti ogledalo. Reflektiranje prirodnog ili umjetnog svjetla uvelike će osvijetliti prostoriju. Provjerite možete li postaviti ogledalo nasuprot prozora ili izvora svjetla za optimalan učinak.

Vjerojatno znate da stil ogledala odražava postojeće uređenje prostorije. Suvremena ogledala dobro se uklapaju u moderne prostore, dok kićeniji okviri odgovaraju klasičnim okruženjima. Ipak, na vama je odabir; provjerite dostupne modele na tržištu i odlučite se za onaj koji će najbolje odgovoriti na vaše potrebe.

Kako odabrati oblik ogledala?

Oblik ogledala može utjecati na cjelokupni izgled sobe te ujedno obogatiti vaš interijer. Na tržištu su dostupna pravokutna, kvadratna, okrugla i ovalna ogledala te modeli sa složenijim okvirima i zanimljivim ukrasnim detaljima.

Ideje za postavljanje ogledala možete vidjeti na ovom Youtube videu:

Pravokutna ogledala kao stvorena su za i suvremene i za klasično uređene prostore. Ako ih postavite horizontalno, naglasit će širinu prostorije. Ujedno su prikladna za izdužene zidove. Možete ih postaviti i iznad kauča. Okomito postavljena pravokutna ogledala mogu „dodati” visinu i unijeti dozu elegancije.

Primjer pravokutnog ogledala (klikom na sliku možete vidjeti pojedinosti):

Pravokutno ogledalo 80×60 cm

Okrugla ogledala „omekšavaju” oštre kutove i dodaju dašak razigranosti. Možete ih koristiti u predsobljima, kupaonicama i spavaćim sobama.

Primjer okruglog ogledala (klikom na sliku možete vidjeti pojedinosti):

Primjer okruglog ogledala sa okvirom

Ovalna ogledala su također elegantan odabir za spavaće sobe i hodnike. Ovisno o interijeru, mogu dodati dozu klasičnog stila ili moderne vibre.

Primjer ovalnog ogledala (klikom na sliku možete vidjeti pojedinosti):

Primjer ovalnog ogledala, 35×80 cm

Zašto je važno pronaći ogledalo idealne veličine?

Odabir prave veličine ogledala ključni je korak u poboljšanju estetike i funkcionalnosti vašeg životnog prostora. Veličina ogledala može utjecati na vizualni dojam prostorije, stvoriti iluziju većeg prostora, pa čak i utjecati na ravnotežu cjelokupnog uređenja interijera.

Naš savjet je da izmjerite površinu na koju namjeravate postaviti ogledalo. To će vam pomoći da odredite njegove maksimalne dimenzije bez preopterećenja prostora. Zatim, odredite svrhu ogledala. Ako tražite ogledalo koje ćete svaki dan koristiti prilikom dotjerivanja, razmislite o većem modelu, međutim, ako tražite ogledalo radi postizanja estetike, dobro će vam doći i ono manjih dimenzija. U svakom slučaju ogledalo treba biti u skladu s veličinom prostorije i namještajem. Preveliko ogledalo može zagušiti prostor, te na to treba pomno paziti, trebate se voditi prema osjećaju.

Kakav okvir odabrati?

Na tržištu ćete pronaći ogledala s okvirima izrađenima od raznih materijala poput drveta i metala, a tu su i modeli bez okvira. Drveni okvir daje toplinu svakom prostoru. Dolaze u različitim bojama, završnim obradama i stilovima koji će sigurno odgovarati uređenju vašeg interijera.

Primjer ogledala s okvirom (klikom na sliku možete vidjeti pojedinosti):

Pravokutno ogledalo s okvirom

Metalni okviri mogu biti elegantni i suvremeni, s dozom industrijskog ili modernog štiha. Ogledala bez okvira pridonose besprijekornom minimalističkom stilu te su prikladna kako za moderna, tako i za tradicionalna uređenja.

Ogledala s LED rasvjetom za moderan štih

Ogledala s LED osvjetljenjem postala su popularna zbog svojih suvremenih i praktičnih značajki. Osobito su praktična u kupaonicama. Osim što pružaju bolju rasvjetu koja će vam dobro doći tijekom šminkanja ili brijanja, ista mogu poslužiti i kao ambijentalna rasvjeta te tako pridonijeti posebnoj atmosferi u vašem domu, posebno na mjestima na kojima klasična rasvjeta nije praktična.

Na kraju, ali ne manje važno, LED diode su energetski učinkovite i imaju duži vijek trajanja u odnosu na klasične žarulje, što vam dugoročno gledajući može uštedjeti novac.

Primjer ogledala s LED rasvjetom:

Kupaonsko LED ogledalo, 80 cm

Foto naslovna: pexels.com

Foto ogledala: Zebra.hr

Disclaimer: kupnjom preko linkova na slikama Mancave.hr može zaraditi malu proviziju, no kao i uvijek odabiremo proizvode koje bi i sami kupili.