Padobranski noževi, Flickr

Padobranski noževi posebna su vrsta noževa koja ne služi da bi se njime ranjavalo ili ubijalo druge ljude ili životinje. Oni jednostavno služe za preživljavanje. Padobranske noževe može se pronaći pod stranim nazivima “gravity knives” ili “paratrooper knives”, te “pantographic knives”. Ti se padobranski noževi obavezno pojavljuju u opremi vojske, ali i raznih specijalnih službi, pogotovo službi spašavanja.

Padobranski noževi dimenzijama su manji od prosječnih noževa. Nekad su čak i preklopni kako bi im se dodatno smanjile dimenzije. Glavna im je namjena, prije svega, rezanje užadi, spona, opni, manjih grana, i svega što se može naći na putu ne samo padobranskim vojnim jedinicama, već i spasilačkim jedinicama.

Najbolji primjer je padobranac koji se spušta na ne baš savršen teren poput šume. U takvim uvjetima njegov padobran sa svom mogućom užadi i platnom može lako zapeti za krošnju drveta. Bilo da mu se ruka ili noga zapetljala u neko uže ili je ostao zarobljen, visjeti u nepovoljnom položaju, tu na scenu stiže padobranski nož koji ne zauzima puno prostora, lagan je i super koristan.

U teoriji njihovi vrhovi ne bi trebali biti oštri, za razliku od rubova. Tupi vrhovi čuvaju vojnika da u neugodnoj situaciji ne ošteti vlastitu uniformu dok se oslobađa. No nije uvijek tako. Padobranski noževi dolaze u brojnim oblicima i imaju bogatu povijest.

Njemački padobranski noževi

Njemačka je vojska u Drugom svjetskom ratu imala Flieger-Kappmesser noževe, čiji nazivu grubom prijevodu na hrvatski znači “letački nož”. Koristili su ga pripadnici zloglasnog Luftwaffea. Nož je to koji je dugačak točno 100 mm, a njegova je svrha, od 1937. godine otkad je proizveden, bila da omogući pripadnicima padobranskih jedinica da se brzo oslobode zapetljanih padobranskih spona i krenu u daljnju akciju. Također, vrlo je koristan bio i kad bi se njemački padobranci spustili u vodu.

Njemački padobranski nož
Njemački Flieger-Kappmesser nož
Pantographic knife
The original uploader was Jerryk50 at English Wikipedia., CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Ovaj nož ima tup vrh, a oštre rubove, mogao se i preklopiti pa je tako ispunjavao sve stereotipove koji prate padobranske noževe. Iako smo već prije spomenuli da padobranski noževi služe za preživljavanje, a ne za ubijanje, neki izvori tvrde da je Flieger-Kappmesser korišten na istočnom bojištu i kao oružje u borbi, što, uzevši u obzir njegove karakteristike, zvuči nepraktično. Ovakve se noževe još uvijek može kupiti na dražbama, čak se mogu naći i unikatni primjerci s oznakama zloglasnog SS-a i Luftwaffea.

Taj se njemački nož može po principu škara razdvojiti i njime se može stvoriti četiri različite formacije. Zbog tog svog promjenjivog oblika nazivaju se ti njemački modeli pantografskim noževima.

Zanimljivo je da je britanska vojska ovaj njemački nož prekopirala kad su se britanski vojnici uspjeli domoći nekoliko njih. Firma Georgea Ibbersona proizvodila je noževe slične njemačkim, a nosili su ih britanski tajni agenti te je postao dio opreme pripadnika specijalnih jedinica. Tko zna, vjerojatno je i neki real-life James Bond također imao padobranski nož. Osim kao oruđe za preživljavanje, Ibbersonov je nož služio i kao pričuvno oružje u borbi.

Kultni američki vojni noževi

Drugi svjetski rat bio je nezapamćen pokolj i jedan od najvećih povijesnih pokazatelja ljudske pokvarenosti. No, u velikom zlu usavršili su se neki izumi poput oruđa za preživljavanje. Jedno od takvih oruđa je popularni američki nož MK2, koji je poznat u pod nazivom Presto (video niže). Proizvodila ga je tvrtka Schrade Cultery Company of Walden, sa sjedištem u New Yorku.

Presto, ili MK2, kako vam je draže, je zamišljen tako da bude 20 milimetara kraći od njemačkog ratnog noža. Koristili su ga američki vojnici u Drugom svjetskom i Korejskom ratu. Najkorisnija karakteristika ovog noža bila je da se mogao otvoriti jednom rukom. Presto je poslužio kao temelj za dizajn drugih, poboljšanih verzija padobransih noževa.

Bivšem američkom vojniku Chucku Carwanu pripisuje se dizajn idealnog padobranskog noža. Carwan je svoj vojni vijek proveo u specijalnim i padobranskim jedinicama, bio je u džunglama Paname i Vijetnama. Svoje je iskustvo iskoristio kako bi dizajnirao idealan padobranski nož, uz pomoć proizvođača Douga Hutchensa.

Iz te je suradnje nastao model Mark II Combat, koji je prošao testiranje kod američkih specijalaca. Poput svog prethodnika, MK2, ovaj je Carwanov nož ušao u standarnu opremu američke vojske tijekom rata u Vijetnamu.  Ispunjavao je taj nož sve zahtjeve koje je Carwan postavio, a to su da nož treba biti kompaktan, lagan, da ima zaobljen vrh, a da lagano reže konopac i plastičnu sajlu.

Razlika preklopnog noža i padobranog noža

Čini se kao da se pojmovi padobranski noževi i preklopni noževi mogu koristiti istovjetno, no to nije točno. Iako se radi o sličnom oruđu, postoje neke razlike među njima. Smisao obje vrste ovih noževa je da budu praktični, lagani i da zauzimaju što manje prostora kad se ne koriste. Ova se posljednja karakteristika postiže mehanizmom za preklapanje.

Padobranski noževi znaju imati mehanizam koji se zasniva na gravitaciji, dakle, cilj je da se korištenjem prirodnih zakona i sa što manje truda taj nož rasklopi, tako da može ući u upotebu što prije. Obični preklopni nož obično treba veću pokretačku silu od gravitacije da bi došao u upotrebu.

Također, dizajn i način korištenja trebali bi, u teoriji, biti sasvim različiti. Preklopni noževi, u koje spadaju i popularni skakavci, često se koriste kao oružje namjenjeno da se naudi drugima. Koliko smo samo puta vidjeli ili pročtali da je netko izvršio pljačku na ulici pomoću takvig noža i koliko ih je samo Steven Seagal u svojim filmovima izbio protivnicima iz ruku. Preklopni noževi u pravilu imaju oštre vrhove, dok su padobranski noževi sa svojim tupim vrhovima, bar u teoriji, stvoreni da nudu korisno, praktično oruđe, a ne oružje koje bi nekoga moglo ozlijediti.

U Sjedinjenim američkim državama do 2019. godine bilo je dozvoljeno posjedovati bez dozvole padobranski nož, no neki su modeli, zbog prevelike sličnost s opasnijih preklopnim noževima, zabranjeni. Ipak, padobranski noževi s tupim vrhovima su još uvijek dozvoljeni.

Na internetu su najpopularniji modeli Paragon Warlock, Pheonix i Dredd. Zanimljivo je da su neke kompanije koje su proizvodile padobranske noževe u potpunosti ukinule tu aktivnost zbog zakonske zabrane. Na internetu se također mogu naći i klasični modeli padobranskih noževa, no za njih ćete, ako su u dobrom stanju platiti paprenu cijenu jer ipak su to mali dijelovi povijesti koji su u ratovima više spašavali nego ranjavali.

Padobranski noževi, Flickr

PIše: M.K.

Foto: Flickr