Specifikacije iPhonea 14 – pojavile su se nove informacije

Iako je rujan, mjesec u kojem Apple tradicionalno u prodaju pušta svoje nove modele iPhonea, još dosta daleko, ne sprječava to brojne novinare, influencere i navodno dobro informirane izvore da izbace poneki trač o novom iPhoneu 14. Zaljubljenike u tehnologiju zaintrigirala je tvrdnja da je iPhone 13 bio “samo odugovlačenje”, te da će se tek na iPhoneu 14 vidjeti pravi pomaci u izvedbi i kvaliteti.

Koliko se dosad moglo naslutiti, Apple neće mijenjati standardnu politiku da svoj novi iPhone 14 u prodaju pusti u rujnu ove godine, no mogle bi se dogoditi neke značajne promjene.

Koliko će koštati?

Priča se tako dosta o povećanju cijene iPhonea 14. Dosad bi se ona standardno kretala oko 800 dolara za američko tržište i oko 800 funti za europsko, no svjetsku je ekonomiju u posljednjih godinu dana pogodila osjetna inflacija, pri kojoj su poskupjeli svi proizvodi i usluge. Tako bi i iPhone mogao biti nešto skuplji kad izađe, ne bi bilo iznenađenje kad bi početna cijena bila 1000 dolara za američko tržište, odnosno 1000 funti za europsko.

Što se tiče izgleda, na prvi pogled bi iPhone 14 trebao izgledati kao svojevrstan hibrid iPhonea 4 i iPhonea 12. Apple bi trebao poraditi na njegovoj čvrstoći i izdržljivosti, tako da će vjerojatno biti izrađen od titana.

Specifikacije

Novi iPhone 14 Pro trebao bi imati tri kamere, od kojih bi jedna trebala imati 48 megapiksela, što je masivno poboljšanje od iPhonea 13, koji je imao kameru od 12 megapiksela. Ostale dvije kamere na iPhoneu 14 trebale bi imati 12 megapiksela. Isto tako, te tri kamere, odnosno njihove leće, trebale bi biti poravnate s površinom zadnje plohe telefona, a ne izbočene iz nje. Fantastično zvuči i glasina da će se novom iPhoneovom kamerom moći snimati videa u 8k rezoluciji.

Appleov novi uređaj trebao bi biti opremljen sa šest gigabajta RAM-a, iako se prije spominjalo osam. Također, interna memorija se kreće od 128 gigabajta pa sve do jednog terabajta, ipak ne do dva terabajta, kako se prije pisalo. Gotovo sa sigurnošću se može reći da će novi iPhone pogoniti A16 Bionic chipset.

Prednja punch-hole kamera gotovo sigurno će biti jedna od glavnih promjena na novom modelu. Pitanje je samo kako će s njom Appleovi dizajneri riješiti problem Face ID senzora. Mnogi izvori naglašavaju i povratak Touch ID tehnologije, čiji će senzori biti smješteni ispod displaya novog iPhonea.

Zbogom traženju punjača

Zbog odredbi Europske unije (koji su, ruku na srce, doneseni samo zbog Applea) iPhone neće više smjeti imati svoje posebne punjače. Njegov Lightning port trebao bi biti stvar prošlosti. Razlog je malo veći od korporativnog. Europska unija vrši pritisak na proizvođače mobilnih uređaja da ulaze svojih punjača standardiziraju.

Ovaj apel EU izravni je udar na Apple koji će svoj novi iPhone sad priključivati na klasični USB-C port. Pomak je to, makar prisilni, prema liberalizaciji, otvaranju Applea prema ostatku uređaja koji nisu dio njihovog ekosistema. Olakšat će se potraga za punjačem u trenucima hitnoće.

Nema više minija, zamijenit će ga Max

Novosti su i da bi iPhone 14 trebao doći u drugačijim varijacijama nego iPhone 13. Apple će navodno ukinuti seriju „mini“ kad proizvede svoj model 14. Podsjetimo, iPhone 13 mini predstavljen je u rujnu prošle godine, no neki izvori tvrde da iPhone 14 mini ipak neće izaći.

No trebali bi postojati drugi zanimljivi modeli. Pošto neće izaći ova manja verzija, Apple će pustiti veću, a zvat će se iPhone Max. Naravno, tu je, uz ovu veću verziju, i standardni iPhone sa, kako tvrde neki izvori 6,06-inčnim ekranom. IPhone 14 Max trebao bi imati 6,7-inčni ekran i već se za njega pretpostavlja da bi mogao biti velik hit na tržištu pametnih telefona.

Pametni telefoni s velikim ekranima isplativiji su od malih verzija. Takav je jednostavno sad trend na tržištu i Apple je odlučio svoje resurse uložiti u veći model. Neki čak i kažu da je ovo smrt za seriju “mini”, ali trendovi se mijenjaju pa bi bilo pogrešno proglasiti male modele iPhonea mrtvima.

Piše: Mancave

Foto: official apple