Ozark, jedna od najpopularnijih serija na Netflixu, stigla je do svog kraja. Svaki od likova u seriji završio je svoje emocionalno i životno putovanje koje ga je promijenilo na neki način. Serija se počela prikazivati 2017. godine, a posljednja je sezona (njen prvi dio) izašla u siječnju 2022. godine. Na IMDB-u joj je ocjena 8,5, dok na cijenjenoj stranici Rotten Tomatoes ima ocjenu od publike 88 od 100, dok su joj kritičari na istoj toj stranici dodijelili ocjenu 82 od 100.

Glavni lik Marty Byrde, koji na početku serije živi u Chicagu sa svojom obitelji – suprugom Wendy te djecom Charlotte i Jonahom. Naizgled, oni su jedna sasvim normalna, dobrostojeća obitelj sa sasvim običnim problemima, no Martyjevi prihodi nisu u potpunosti legalni. Naime, on radi kao financijski savjetnik i glavni „perač novca“ za drugi najveći kartel u Meksiku.

Kako druženje i poslovanje s kriminalcima kad-tad dođe na naplatu, Marty je morao pronaći način da izbavi svoju obitelj od kriminalaca. On i supruga Wendy odlučili su se na bijeg u Missouri, i to u regiju koja se naziva Ozark. Marty će tamo morati smisliti kako da otplati dugove meksičkom kartelu i zaštiti svoju obitelj.

Supruga koja sije strah

Osim napete radnje, priča je ovo i o suvremenoj obitelji koja je razdijeljena i koja mora u teškim okolnostima ponovo pronaći zajednički jezik. No, kako serija ide prema kraju, tako likovi pokazuju kakvi su u okolnostima straha i iznimnog stresa. Dok glavni lik Marty zadržava svoja moralna načela kroz cijelu seriju, njegova supruga Wendy totalno je drugačija priča.

Ona je vidjela priliku da djeluje i profitira od situacije u kojoj se našla, a ne da samo sluša što joj se kaže. Na početku serije upoznajemo ju kao nezadovoljnu suprugu, koja u sebi krije dosta ljutnje. Ta se potisnuta ljutnja u nastavku pretvara u energiju koju koristi da bi ulozi vođe. Wendy je počela donositi odluke koje su koristile isključivo njoj, ali i uvjeriti druge da će njenim odlukama i oni profitirati.

Gotovo su zastrašujuće neke njene reakcije u scenama u kojima bi njeni bližnji bili u opasnosti. Vladala je kaotično, sijala je strah koji se proširio na sve oko nje, a najviše na njenu djecu kojoj se sve manje sviđala kako je serija išla prema kraju. Čak i kad je preklinjala Martyja da ne odvede djecu, sve je to bila samo predstava, da ostavi dobar dojam u svojoj okolini. Ukratko, Wendy je negativka jer je ona zapravo uvijek radila samo za sebe i svoju korist.

Wendy Bryde bila je istinski negativac u seriji Ozark

Lik koji se lako zamrzi

Treba odati počast glumici Lauri Linney, koja je utjelovila lik koji su gledatelji duboko prezirali. Čija je, zapravo, funkcija u seriji da ga svi preziru. Linney je izbalansirala osjećaje žene koja manipulira svojim suprugom, nabijajući mu manje ili više suptilno osjećaj krivnje jer je on doveo svoju obitelj u situaciju da se mora skrivati od kriminalaca.

Marty, koji je i sam negdje usput postao kriminalac, upravo se iz tih razloga boji suprotstaviti odlukama svoje supruge koja polako otkriva svoje skrivene talente koje nije mogla primijeniti dok je bila kućanica u sterilnom okruženju predgrađa u Chicagu. Talenti su to koji, na žalost ljudi oko nje, samo izazivaju negativne posljedice po njih.

No kroz se seriju se propliće i ključno pitanje koje je bitno za razumijevanje lika Wendy Bryde. Je li ona ljuta na Martyja jer je ugrozio svoju obitelj ili je samo ljubomorna na njega jer je u životu pronašao ono malo opasnosti i uzbuđenja za kojima je ona cijelo vrijeme žudjela. Lik Wendy Bryde razvija se sporo, dok se iz povučene, nezadovoljne supruge pretvara u emocionalno razorno, manipulatorsko čudovište koje jednostavno morate prezirati.

Uza sve negativce koji se pojavljuju kroz sezone ove odlične serije, ispada da je Wendy konstantno najveća prijetnja vlastitoj obitelji, samo to manje ili više uspješno prikriva svojim hladnim osmijehom.

Nedavno smo i objavili recenziju serije Ozark, a pročitati ju možete OVDJE.

Piše: M.K.

Foto: Netflix oficijelna