Ozark: Serija koja je oduševila, ali i iznenadila neobičnim puštanjem zadnje sezone

Rijetko ćete kad u svijetu zabave pronaći seriju, film ili čak i pjesmu koja jako dobro kotira i kod kritičara i kod publike. Jedna od najpopularnijih Neflixovih serija u posljednje vrijeme – Ozark – uspjela je postići baš to te priljubiti brojne gledatelje uz najpoznatiji streaming servis na svijetu, dok su im često vrlo zahtjevni kritičari također u odobrenju kimnuli glavom.

Serija Ozark krenula je s emitiranjem 2017. godine, a posljednja je sezona izašla u siječnju 2022. godine. Na IMDB-u joj je ocjena 8,4, dok na cijenjenoj stranici Rotten Tomatoes ima ocjenu od publike 89 od 100, dok su joj kritičari na istoj toj stranici dodijelili ocjenu 86 od 100.

Ozark Sezona 4

Zašto je četvrta sezona u dva dijela?

Posebno je zanimljiva činjenica da je posljednja sezona Ozarka podijeljena u dva dijela. Naime, na papiru to izgleda kao da izlazi četvrta sezona, svi su očekivali da će, po dobrom starom običaju, izaći sve epizode, no tu su se prevarili. Netflix je odlučio u dva dijela pustiti četvrtu sezonu, koja će biti i zadnja i kojom bi serija trebala završiti. Bar je tako rekao Chris Mundy, jedan od producenata Ozarka, u razgovoru za magazin The Wrap.

„Uvijek smo na umu imali pet sezona, to je bio neki broj s kojim smo radili. Osjećali smo da nakon toliko epizoda bi se serija samo ponavljala i bilo bi to nastavljanje serije čisto tako da se nastavi. Zapravo, na kraju smo odlučili da će biti nešto između četiri i pet sezona“, objasnio je Mundy pa dodao:

„Javili su nam se iz Netflixa i rekli da ćemo napraviti četiri sezone, ali da će ta četvrta sezona biti dugačka te da ćemo je podijeliti na ovaj način. Znali smo da deset epizoda u četvrtoj sezoni neće biti dovoljno da zaokružimo priču pa smo odlučili da ćemo napraviti dva dijela po sedam epizoda. Da budem iskren, svaki broj epizoda veći od 10 i manji od 20 je po mom mišljenju bio u redu.“

Radnja serije

Naravno da ne želimo ovim člankom spoilati seriju za one koji su nisu gledali, pa ćemo napraviti samo mali presjek radnje i likova, kako biste dobili dojam o čemu se radi.

Dakle, glavni lik u seriji Ozark je Marty Byrdes, koji na početku serije živi u Chicagu sa svojom obitelji – suprugom Wendy te djecom Charlotte i Jonahom. Naizgled, oni su jedna sasvim normalna, dobrostojeća obitelj sa sasvim običnim problemima, no Matryjevi prihodi nisu u potpunosti legalni. Naime, on radi kao financijski savjetnik i glavni „perač novca“ za drugi najveći kartel u Meksiku.

Kako druženje i poslovanje s kriminalcima kad-tad dođe na naplatu, Marty mora pronaći način da izbavi svoju obitelj od kriminalaca. On i supruga Wendy odlučuju se na bijeg u Missouri, i to u regiju koja se naziva Ozark. Marty će tamo morati smisliti kako da otplati dugove meksičkom kartelu i zaštiti svoju obitelj.

Osim napete radnje, priča je ovo i o suvremenoj obitelji koja je razdijeljena i koja mora u teškim okolnostima ponovo pronaći zajednički jezik.

Glumci, redatelji i nagrade

Kreator serije Ozark je američki scenarist Bill Dubuque, koji je poznat po filmovima The Accountant, A Family Man i The Judge.

Glavnu ulogu u seriji ima Jason Bateman, koji je odlično utjelovio Martyja Byrdea. Bateman je najpoznatiji po glavnoj ulozi u humorističnoj seriji Arrested Development, no u Ozarku ima puno ozbiljniju i mračniju ulogu.

Njegovu suprugu Wendy Byrdena TV ekranima utjelovila je Laura Linney, Charlotte Byrde glumi Sofia Hublitz, dok Martyjevog sina Jonaha glumi Skylar Gaertner. Također, u svim se epizodama pojavljuje i Julia Garner koja glumi Ruth Langmore, a vrlo važan lik Darlene Snell utjelovljuje Lisa Emery.

Među glumcima koji se često pojavljuju u Ozarku, tu su Charlie Tahan koji glumi Wyatta Langmorea, Carson Holmes koji glumi Threea Langmorea, Kevin L. Johnson koji glumi Sama Dermodya, Jason Butler Harner koji glumi Roya Pettyja te mnogi drugi. Kompletnu listu glumaca i glumica iz serije Ozark možete pronaći OVDJE.

Zanimljivo je da je glavni glumac Jason Bateman zapravo režirao najviše epizoda ove serije, njih deset, a, između ostalih, redateljsku su palicu na snimanju najčešće držali Alik Sakharov, Andrew Bernstein i Amanda Marsalis.

Inače, ova je serija nagrađena trima Emmyjima.

Ozark fun facts (sa Imdba)

  • Na početku svake epizode, naslov epizode je prikazan s četiri simbola unutar O koji nagovještavaju događaje iz te epizode. Simboli također predstavljaju slova Z-A-R-K da tvore OZARK.
  • Postoji bar u jezeru Ozarks koji se zove “Marty Byrde’s”
  • Jason Bateman preuzeo je ulogu Martyja Byrdea jer je želio glumiti ozbiljnu ulogu i osjećao je da je tipiziran samo kao straight muškarac u komedijama.
  • Lake of the Ozarks, umjetno jezero, često se naziva “Redneck rivijera” i privlači oko 5 milijuna turista godišnje. Također je dobio nadimak “Čarobni zmaj” zbog svoje serpentinaste konfiguracije koja se proteže 92 milje od kraja do kraja s obalom većom od one u Kaliforniji.
  • U svakom filmu i TV emisiji u kojoj Jason Bateman glumi on nosi i svoje omiljene tenisice: “NB” (New Balance).

Piše: Marin Karadžija

Foto: Netflix Official