Mnogi se često kroz život pitaju “Koja je razlika između smash burgera i običnog burgera?”, dobro, vjerojatno ne mnogi, i ne često, ali sigurno se netko nekad pitao koja je razlika.

Mi ćemo vam odati tajnu, meso u smash burgeru je puno tanje oblikovano od mesa u običnom burgera, stisnuto je spatulom, utegom ili uređajem poput ovoga u videu sve u cilju da ima što više hrskavih dijelova.

Ajmo na recept, koji nam je ustupio fenomenalno pozitivni Ante sa Me, my family and BBQ Instagram kanala:

SASTOJCI

  • Mljevena govedina idealno sa 18%-20% masnoće,
  • Sol, papar, tanko narezani luk, topljivi sir (na slici je korišten cheddar crveni i bijeli),
  • Pecivo, umak po želji, kiseli krastavci.

PRIPREMA

  • od mesa formirati kuglice cca 100 grama,
  • pripremiti roštilj – u ovom receptu korištena je ploča,
  • kad je ploča dovoljno vruća staviti kuglice od mesa i na svaku kuglicu staviti tanko narezani luk, te jako pritisnuti (da meso bude debljine 1 cm),
  • peći dok se meso ne karamelizira,
  • onda okrenuti meso te ga tek tada začiniti sa soli i paprom pa na okrenutu stranu staviti sir, zatim se poklopiti da se sir rastopi, te da se luk koji je sa donje strane karamelizira do savršenstva,
  • u međuvremenu tostirati pecivo i početi slagati burgere,
  • na donji dio kruha staviti umak pa meso pa opet umak, zatim kisele krastavce pa drugi komad mesa  i tek na kraju poklopiti sa gornjim dijelom peciva.

Dobar tek želi vam Me, my family and BBQ

Piše: Dario Grbavac

Foto: privatna zbirka