Bolesti srca kod muškaraca: o važnosti prevencije i ranog prepoznavanja simptoma

Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok smrti u svijetu i u Hrvatskoj. Riziku od oboljenja posebno su podložni muškarci, a prvi se simptomi javljaju već u mlađoj dobi. Zato su rano prepoznavanje simptoma i prevencija bolesti srca ključni korak u očuvanju srčanog zdravlja – sve o tome saznajte u nastavku.

Koji su rizični faktori bolesti srca i kako prepoznati simptome

Nezdrava prehrana i manjak tjelesne aktivnosti glavni su uzroci pojave kardiovaskularnih bolesti. Konzumacija izrazito slane hrane, hrane bogate masnoćama i šećerom, u kombinaciji sa sjedilačkim načinom života rezultira zdravstvenim problemima poput viška kilograma, povišenog krvnog tlaka, visokog kolesterola i ateroskleroze koji bitno povećavaju rizik od srčanih problema.

Pušenje je još jedan od glavnih faktora za razvoj srčanih bolesti zbog niza negativnih učinaka koje ima na kardiovaskularni sustav. Unatoč tome, čak svaka treća osoba u Hrvatskoj je pušač.

Povijest kardiovaskularnih bolesti u obitelji još je jedan pouzdan indikator koji bi vas trebao motivirati na informiranje o ranom prepoznavanju simptoma bolesti srca. Isto vrijedi i za svakodnevnu izloženost stresu, koji je za zdravlje jednako štetan kao i nezdrava prehrana i manjak kretanja.

Bolesti srca i krvnih žila imaju različite simptome koji se često razlikuju od pacijenta do pacijenta. Također, neka stanja uopće nemaju simptoma – najbolji primjer je povišeni krvni tlak.

Povišeni arterijski krvni tlak ili arterijska hipertenzija poznata je i kao “tihi ubojica” jer u prosjeku prođe deset godina do prvih simptoma i postavljanja dijagnoze, a do tada već nastaju oštećenja srca i krvnih žila. Neki od najčešćih simptoma su:

  • jutarnje glavobolje na području zatiljka
  • krvarenje iz nosa
  • nepravilan rad srca
  • jaka vrtoglavica
  • promjene vida
  • umor
  • zujanje u ušima

Jedini način da na vrijeme sami otkrijete povišeni krvni tlak jest da pribavite i redovito koristite digitalni tlakomjer. Što ranije otkrijete problem, to ćete prije moći zatražiti pomoć liječnika.

Kako spriječiti nastanak bolesti srca

Izvor fotografije: Freepik

Prevencija je najbolji lijek – evo promjena koje možete uvesti u svakodnevicu kako biste očuvali zdravlje srca i krvnih žila.

1. Zdravo se hranite

Pravilna prehrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama, nemasnim izvorima proteina (kao što su piletina, riba i grahorice) te orašastim plodovima ključna je za zdravlje srca. Ograničite unos soli, zasićenih masti i šećera te pratite unos kalorija kako biste održavali zdravu tjelesnu težinu.

2. Bavite se umjerenim tjelesnim aktivnostima

Nastojte se baviti umjerenim aerobnim aktivnostima barem 150 minuta tjedno kao što su šetnja, vožnja biciklom, plivanje, rolanje itd. Preporučamo uključiti i vježbe jačanja mišića dva puta tjedno, kao i redovito raditi na fleksibilnosti i pokretljivosti tijela.

3. Smanjite izloženost stresu

Usvojite zdrave navike i vještine borbe sa stresom kako biste maksimalno smanjili njegov učinak na tijelo. Otkrijte okidače stresa kako biste ih lakše izbjegli ili sastavili plan za lakše suočavanje s njima. Posvetite više vremena organizaciji obaveza za lakše i učinkovitije rješavanje.

Izdvojite više vremena za opuštanje u meditaciji, vježbanje disanja ili druge opuštajuće aktivnosti koje vam pomažu zaboraviti izvore stresa.

4. Redovito mjerite krvni tlak

Čak polovica ljudi koja ima hipertenziju to ne zna, a simptomi se javljaju tek u kasnom stadiju bolesti. Povišeni krvni tlak može se pojaviti već u 20-ima – iako vam se možda čini kako razloga za brigu još nema, predlažemo da istražite koji tlakomjer kupiti.

Svako bi kućanstvo trebalo posjedovati tlakomjer. Mjerenje tlaka oduzet će vam tek koju minutu vremena, a odličan je način brige za zdravlje na duge staze.

5. Prestanite pušiti i konzumirati alkohol

Izbjegavanje cigareta i prekomjernog uživanja u alkoholu su među najjednostavnijim koracima koje možete poduzeti u očuvanju zdravlja. Dokazani štetni učinci cigareta i alkohola na srce i opće zdravlje dobro su poznati i nipošto ih ne biste smjeli ignorirati želite li živjeti dug i zdrav život.

Za kraj

Odluke o zdravlju koje donosimo danas uvelike utječu na to kako ćemo se osjećati u budućnosti. Male zdrave navike uistinu čine čuda, a kada pazimo na tijelo i zdravlje, povremeno uživanje u omiljenim napitcima i desertima ne mogu im naškoditi.

 

___________________________________________________________________

Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

 

 

 

 

Naslovna: Image by jcomp on Freepik