Kardio trening može biti zabavan: Probajte ovih 5 zanimljivih aktivnosti za jačanje zdravlja srca

Bolesti srca se ne događaju samo starijim osobama, a to je djelomično zato što se stanja koja dovode do bolesti srca događaju u mlađoj dobi. 

Genetski faktori, pretilost, loše navike poput pušenja i redovite konzumacije alkohola, kronični stres i nedostatak sna – faktori su koji izlažu ljude riziku od bolesti srca. Kako bi na vrijeme otkrili potencijalne bolesti svako kućanstvo trebalo bi imati tlakomjer, a sve osobe starije od 30 godina trebale bi redovito mjeriti krvni tlak.

Naravno, zdrav način života uz redovitu fizičku aktivnost i usvajanje zdravih prehrambenih navika, ključni su za održavanje vašeg srca i kompletnog organizma u top formi. Zašto se baviti kardio aktivnostima i kako one mogu biti zabavne – saznajte u nastavku.

candid-shot-handsome-young-man-with-stubble-fighting-unrecognizable-opponent-two-male-boxers-training-together-having-fight-indoors-wearing-black-elastic-bandages-wrists-selective-focus1

Kako kardio trening utječe na zdravlje

Kardio trening pomaže ojačati srčani mišić i poboljšava učinkovitost srca u pumpanju krvi. To smanjuje rizik od srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka i drugih kardiovaskularnih problema.

Redovita tjelesna aktivnost također povećava kapacitet pluća, poboljšava cirkulaciju krvi i optimizira iskorištavanje kisika u tijelu. To rezultira većom izdržljivošću i sposobnošću za duže bavljenje aktivnostima bez umora.

Sagorijevanje kalorija, brži metabolizma, manje stresa, bolje zdravlje pluća te bolja opća tjelesna kondicija još su neke od brojnih prednosti bavljenja kardio aktivnostima, a dovoljna su tek dva i pol sata tjedno aktivnosti umjerenog intenziteta kako biste ih osjetili.

5 zanimljivih kardio aktivnosti za jačanje zdravlja srca

Izvor fotografije: Freepik

Saznajte kojim aktivnostima se možete baviti ne volite li klasične kardio treninge poput trčanja, kardio sprava ili aerobika.

1. Borilački sportovi

Borilački sportovi poput boksa, kickboxinga ili krav mage odličan su primjer zabavnog i dinamičnog treninga koji će zaposliti vaše mišiće i srce te pomoći vam osloboditi se stresa i negativne energije.

Osim što pozitivno utječe na zdravlje srca, ova vrsta aktivnosti pomoći će vam unaprijediti pokretljivost tijela, ojačati mišiće, popraviti držanje i vježbati koordinaciju. Također pozitivno utječe na mentalno zdravlje, razvija mentalni fokus i podiže samopouzdanje, a ujedno vas uči i tehnikama samoobrane.

2. Ples

Najbolje mjesto na kojemu istovremeno možete odraditi kardio trening i šarmirati pripadnice ljepšeg spola nije teretana nego – plesni podij. Upišite tečaj plesa za zabavan i lagan kardio trening na kojemu ćete se odlično provesti, a možda pronaći i plesnu partnericu.

Treninzi plesa izvrstan su način za aktivaciju čitavog tijela i podizanje raspoloženja, a pritom ćete steći korisnu vještinu. Umjesto valcera predlažemo da odaberete latino ritmove salse i bachate koji su puno zanimljiviji.

3. Plivanje

Izbjegavate li kardio aktivnosti zbog stresa koji one vrše na zglobove i koljena, plivanje je odlična alternativa uobičajenim kardio treninzima jer je manja vjerojatnost za nastankom ozljeda. Osim što je plivanje top trening za srce i pluća, ujedno je praktičan način za izgradnju mišića u nogama, trupu i rukama. Plivači također imaju poboljšanu koordinaciju i održavanje ravnoteže.

Plivanje preporučujemo svima koji ne vole znojenje i osjećaj vrućine za vrijeme kardio treninga. Iako plivanje iziskuje napor, zbog vode koja apsorbira toplinu tijela to ćete bitno manje osjetiti, ali i trošiti više kalorija – nemojte se iznenaditi kada nakon plivanja naglo ogladnite.

4. Žustra šetnja

Samo 25 minuta brzog hodanja dnevno može vam produžiti život do sedam godina, prenosi The Guardian.

Hodanje je zato s razlogom jedna od najboljih kardio aktivnosti umjerenog intenziteta, a sve što vam treba je udoban par tenisica i malo dobre volje.

Tempo šetnje neka bude žustar, toliko da osjetite da vam srce brže kuca te osjećate kako ste se zadihali. Stručnjaci preporučuju da hodate toliko brzo da osjećate da možete govoriti, ali ne i pjevati.

5. Rolanje

Rolanje je top trening za mišiće donjeg dijela tijela koji istovremeno pomaže povećati izdržljivost i kapacitet pluća, kao i učinkovitost srca. Poboljšava koordinaciju i ravnotežu tijela, popravlja raspoloženje i pomaže da budete bolje fokusirani, a također je nježnije za zglobove od tradicionalnih aktivnosti poput trčanja ili aerobika.

Zaželite li se većeg izazova, probajte rolati na uzbrdici, povećati intenzitet ili rolati u intervalima.

Misao za kraj

Nemojte čekati srednje godine kako biste se suočili s problemima koje možete umanjiti ili čak izbjeći već danas. 

Pronađite nekoliko zabavnih fizičkih aktivnosti pa ćete pod stare dane uživati punim plućima u zlatnim godinama.Ipak, ako sumnjate kako vaše srce možda nije u najboljoj formi, ili brinete za roditelje, baku ili djeda – svakako istražite koji je najpouzdaniji digitalni tlakomjer te i tako doprinesite brizi za svoje zdravlje, ali zdravlje svoje obitelji.

 

 

 

 

Naslovna: Image by karlyukav on Freepik