6 provjerenih koraka za održivo mršavljenje

Kako se održavati u kalorijskom deficitu i kako stvoriti zdravu naviku.  S ovim kratkim podsjetnikom zadržite fokus na bitnome.

Prošli su blagdani, a s njima i izgovori za pojačavanje zimskih zaliha, posebice u abdominalnom području. Vrijeme je da se prebacimo na zdraviju prehranu i redovito treniranje. Evo nekoliko praktičnih (tvrdih) savjeta kako novogodišnju odluku pretvoriti u realnost.

1. Budite u kalorijskom deficitu!

Unosi manje kalorija nego što trošiš!

Ovo je preduvjet koji se mora dogoditi da bismo gubili kilograme. To možemo postići na dva načina: 1) da jedemo manje ili 2) da trošimo više. Idealno bi bilo kad ne bismo niti s jednom od navedenih opcija išli u ekstreme. Znači, bez prevelike dijete i bez pretjerivanja s intenzitetom i volumenom vježbanja, već s laganim kalorijskim deficitom i vježbanjem prilagođenim našem trenutnom stanju i mogućnostima.

2. Jedite svjesno i sporije!

Benefiti ovakvog načina konzumiranja hrane su brojni i nadilaze čisti gubitak kilograma. Osim što ćemo na taj način definitivno pojesti manje jer ćemo pružiti tijelu šansu da nam javi kada smo siti, lakše ćemo preraditi hranu i izbjeći osjećaj težine u želucu nakon obroka.

Na ovaj način možemo i svjesnije doživjeti ukusan obrok i više uživati u hrani bez da se pretrpamo.

3. Konzumirajte pravu hranu!

Jedite obroke bogate nemasnim izvorima proteina, povrće, voće, zdrave masti i cjelovite žitarice. S druge strane, izbjegavajte mesne prerađevine, slastice, grickalice, brzu hranu, sokove i alkohol.

To ne znači da nikada nećete jesti ništa iz druge skupine, nego samo da nam većinu prehrane trebaju činiti namirnice iz prve skupine, a manjinu ove iz druge.

(O pravilima pravilne prehrane potrebno je posavjetovati se sa stručnjakom. Navedene tvrdnje zasnovane su na osnovnim pravilima preporučene zdrave prehrane, no krajnji oblik vaše prehrane ovisi o mnogo faktora – dobi, količini kretanja, raznim bolestima i poremećajima, ako ih imate.)

4. Trenirajte pametno!

Trenirajte u skladu sa svojim trenutnim mogućnostima. Ako tek počinjete, dajte si vremena i polako dižite intenzitet i volumen vježbanja. Nemojte se preforsirati i dajte si vremena za oporavak.

Radite na kondiciji, stabilnosti trupa i mobilnosti, ali najviše radite na očuvanju i izgradnji mišićne mase jer su ti mišići najvažniji saveznik u borbi sa viškom kilograma.

Preporučuje li se kardio prije vježbi snage za rast mišića možete pročitati ovdje.

5. Budite dosljedni i uporni!

Sve je ovo uzalud ako se ne provodi dugoročno. I najbolji plan će propasti ako niste dosljedni.

Ako ispadnete iz dobrog ritma, jedino što trebate napraviti je početi raditi ono šte radili prije toga! Bez puno analiziranja i filozofiranja.

Znajte da je to normalno i dogodi se svima prije ili kasnije, a najbolji način za borbu s time je da što prije počnete raditi tamo gdje ste stali.

6. Pratite svoj napredak!

Kako bi znali funkcionira li vaš plan prehrane i vježbanja potrebno je raditi praćenje napretka.

Osim vaganja koje nas često može odvesti na krivi trag, najbolje je mjeriti obujmove tijela i raditi fotografije. Napredak možemo realno procijeniti tek kad uzmemo u obzir sva tri navedena faktora.

Ako plan funkcionira i ima rezultata (makar i malih), nastavite raditi to što radite, a ako nema, modificirajte plan i nastavite dalje.

Bojan Mihić − Budi fit s Mihićima