Postoje trenuci u životu koji definiraju čovjeka. Naizgled minijaturne i banalne odluke koje izazovu domino-efekt kojeg postanemo svjesni tek kasnije. Naravno, neki od njih su posebno lijepi, neki naši izbori su inteligentni i pogođeni u pravom trenutku. Neki su produkt čiste sreće ili nesreće, no jedan od najštetnijih trenutaka zasigurno je onaj kad ste zapalili prvu cigaretu.

Ako vam se svidio taj doživljaj i nastavili ste pušiti cigarete, čestitamo, onda ste u gotovo 37 posto Hrvata koji su ovisni o nikotinu. Po konzumaciji cigareta Hrvatska je pri vrhu u Europskoj uniji. Ne možemo čak ni reći da pušimo kao Turci jer tamo cigarete puši oko 26 posto stanovnika, što je značajno manje nego kod nas u Hrvatskoj.

Kad smo već kod postotaka pušača, zanimljivo je da ih je najviše u državi za koju vjerojatno niste ni čuli. Kiribati je otočje u Tihom oceanu, imaju stanovnika kao grad Rijeka, a puši gotovo 60 posto stanovnika. Godišnje od posljedica pušenja tamo umre oko 200 ljudi.

Legalna droga

Kupovanje i pušenje cigareta velika je glupost, ali i velik užitak za pušače. Nikotin je tvar iz duhanskog dima na koju se vrlo lako navući. U svojoj biti nikotin je legalna droga koja izaziva jaku ovisnost, jaču i od mnogih sintetskih droga. Ipak, ne radi se tu o fizičkoj ovisnosti, zato se i prestanak pušenja ne manifestira toliko na našem tijelu, već je riječ o psihičkoj ovisnosti zbog koje je jako teško prestati pušiti.

Razmislite malo kad vam je najveći gušt zapaliti cigaretu. Najčešće su cigarete povezane s nekim ugodnim doživljajem. Kad se družite s prijateljima, kad se slavi i pije alkohol, nakon neke dobre hrane ili seksa, u pauzi od posla, nakon treninga ili hakla. Osim toga, cigarete izgledaju kul, bar se na takav način provlače kroz filmove.

Da pojednostavimo priču, cigarete u tom trenutku izazivaju reakcije koje mozgu šalju signal da je vrijeme za uživanje. Oslobađa se hormon dopamin koji se također, u drugim slučajevima, oslobađa kad, na primjer, pogodimo nešto na kladionici ili kad ostvarimo neki uspjeh. Cijeli smisao droge vrti se oko proizvodnje dopamina u našem mozgu, čije se količine onda poremete pa se ne može osloboditi bez konzumiranja tvari kao što je nikotin.

Cigaretama, dakle, obilježavamo neke pozitivne, ali i dosta stresne trenutke u našem danu i upravo je u tome problem kod pokušaja prestanka pušenja. Istraživanja na koja smo naišli kažu da većina pušača zapravo smatra da bi im bilo bolje da prestanu pušiti, ali se boje da bez cigareta neće moći izdržati ili će im biti predosadno. To je otprilike i istina. Ako vam nedostaje motivacije da prestanete pušiti, pokušajte staviti na papir razloge zbog kojih bi bilo dobro nastaviti pušiti i zbog kojih bi se cigareta trebali ostaviti. Ako stvarno to napravite, vidjet ćete koliko je zapravo dobra odluka prestati jer, osim tog lažnog osjećaja ugode, cigarete nemaju nikakvu svrhu. Njihove loše strane osjećate na svom zdravlju, ali i na budžetu sad kad su drastično poskupjele.

Nema trikova, samo spartanska disciplina i strpljenje

Ako mislite da postoji nekakav trik kojim se lako može ostaviti cigareta, varate se. Bit će teško ako se odlučite, no snaga ljudske volje može biti čudesna jer, na kraju krajeva, samo vi svjesno možete uzeti tu cigaretu, staviti je u usta, zapaliti i povući dim. Prvih par dana bez cigareta je najteže, neki to čak uspoređuju i s prekidom ljubavne veze koja je jako dobro funkcionirala. Vaš će ovisnički mozak tražiti nikotin kako bi se opet osjećao dobro jer vam je razina dopamina poremećena i trebat će joj oko tri mjeseca da se vrati na staro.

Kad preživite desetak dana bez cigarete, napravili ste ogroman posao. Ne, želja neće prestati još vjerojatno mjesecima, nedostajat će vam osjećaj, a pojavit će se i psihološki simptomi poput razdražljivosti, anksioznosti, problema sa spavanjem i koncentracijom, a sve to zbog poremećaja u razinama dopamina u mozgu koje će se polako vraćati na staro.

Također, činit će vam se da ne uživate u stvarima i događajima u kojima ste prije uživali, no sve je to laž. Mozak se samo mora priviknuti na to da više neće dobivati nikotinske doze i ti će se ovisnički receptori polako početi gasiti. Na njemačkom sveučilištu Lubeck utvrđeno je da pušači imaju 15-20 posto manji kapacitet za proizvodnu dopamina od nepušača te da su potrebna tri mjeseca da se vrate u normalu.

Naravno, odvikavanje od cigareta je duga cesta i na njoj ćete sigurno u nekim stresnim situacijama doći u napast da zapalite, no morate pronaći dobru motivaciju da se othrvate toj želji u takvim trenucima. Jedna činjenica je ključna, cigarete nisu rješenje, već problem.

Cigarete su laž

Iako vjerujemo da nas one smiruju, to je, zapravo, laž. Cigarete povećavaju puls i krvni tlak te pumpaju adrenalin i samim time je jasno da one ne smiruju, već fizički uznemiruju naše tijelo, dok nam nalet dopamina daje lažni osjećaj ugode. Cigarete su laž, kao i svi osjećaji vezani uz njih. Najbolje je to i najkraće objasnio Guy Ritchie kroz svog lika Johnnyja Quida u filmu Rocknrolla pa bi najbolje bilo da ovaj tekst završimo s time.

„Vidiš li onu kutiju cigareta na klaviru? Sve što trebaš znati o životu sadržano je u toj kutiji. Vidjet ćeš da je jedan dio tvoje osobnosti zaveden iluzijom. Zlatni paket kraljevske veličine s lijepim natpisom koji implicira na glamur i bogatstvo. Sugerira na to da su cigarete tvoj kraljevski, vjerni prijatelj. A to je laž. Drugi dio tvoje osobnosti obraća pozornost na drugu stvar. Dosadnim, crnim slovima ispisano je da te ti mali vojnici smrti, zapravo, žele ubiti. I to je istina. Ono što počne slatko, završi gorko, a ono što počne gorko, završi slatko. Zato ti i ja, Pete, volimo drogu.“

Piše: Marin Karadžija

Foto: Flickr