Magnus Carlsen prekinuo je šutnju i optužio Hansa Niemanna za varanje

Magnus Carlsen konačno je prekinuo svoju šutnju o skandalu u koji je navodno upleteno tinejdžersko šahovsko čudo iz Amerike, Hans Niemann.

U ponedjeljak je norveški šahovski prvak došao s detaljnim objašnjenjem zašto je odustao na pola puta u svom meču protiv Niemanna prošlog tjedna. Carlsen je napisao da smatra da je Niemannov napredak u igri, koju je potonji osvojio, vrlo neobičan. Dodatno, primijetio je da Amerikanac uopće nije bio koncentriran na igru.

“Njegov napredak na ploči bio je neobičan, a tijekom naše utakmice, u Sinquefield Cupu imao sam dojam da nije bio napet ili čak potpuno koncentriran na igru u kritičnim pozicijama dok me je nadigravao dok sam ja igrao sa crnim figurama na način za koji mislim da to može učiniti samo nekolicina igrača”, napisao je Carlsen.

Niemann je već prije priznao da je varao 

Niemann je priznao da je dva puta varao u online šahu, kada je imao 13 i 16 godina, ali je kategorički zanijekao bilo kakvu krivnju u igri protiv Carlsena. Podršku je dobio i od Kennetha Regana, profesora specijaliziranog za hvatanje prevaranata u šahu. Regan je rekao da nije pronašao nikakav obrazac u Niemannovoj igri koji bi sugerirao da mu je pomoglo računalo.

Ponovno su se sreli nekoliko dana kasnije kada je Carlsen napustio igru samo nakon jednog poteza na Julius Baer Generation Cupu. Iako je cijela saga uzdrmala šahovski svijet, dobra strana je to što igra, koja je uvijek imala vrlo specijaliziranu publiku, dobiva široku pokrivenost.

Niemann je također dobio podršku od škotskog GM-a Jacoba Aagaarda, koji je napisao vrlo polemičan tekst na svom blogu, gdje je doveo u pitanje sliku Carlsena o dobrom dječaku. Aagaard je napisao da Carlsen ne želi izgubiti od Niemanna jer se ovaj, za razliku od nekog drugog imena, nikada ne klanja kralju. Želi srušiti Carlsenovo zdanje, kako je više puta govorio.

Inače kad su Niemanna upitali prihvaća li Carlsenove savjete, rekao je: “Ako ga pitam za savjet, mislit će da je bolji od mene. Želim da osjeti da ću jednog dana biti bolji od njega. Ne želim mu dati tu psihološku oštricu straha. Magnusova prednost dolazi od toga što ga se njegovi protivnici boje.”

Carlsen je odigrao svoj potez, a sada je na Niemannu da pokaže što ima.

Nama se čini kako je Magnus samo nesportski prihvatio poraz od Niemanna.

Foto: Этери Кублашвили (Eleri Kublashvili), ruchess.ru, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons