Google je na tržište plasirao novi Fitbit Sense, svoj dosada najnapredniji smartwatch usmjeren na zdravlje, a specijaliziran za kontrolu stresa, koji donosi inovativnu senzorsku i softversku tehnologiju s prvim na svijetu senzorom za elektrodermalnu aktivnost (EDA.). EDA će vam pomoći u upravljanju stresom, tvrde u Fitbitu. Sat dolazi s  tehnologijom praćenja otkucaja srca, novom EKG aplikacijom i senzorom za temperaturu kože na zglobu. Baterija je nešto jača, i može trajati 6+ dana.

Uz sat dobijete besplatno šestomjesečno probno razdoblje Fitbit Premium aplikacije koja će vam donijeti neke komparativne prednosti, npr. može vam pomoći u praćenju ključnih pokazatelja zdravlja, poput varijacije otkucaja srca (HRV), brzinu disanja i SpO2. 

Iz Fitbita tvrde da sa Fit Bit Sense-om možete lakše pobijediti stres

Stres je problem gotovo svakog pojedinca  (dakle i globalan problem) pri čemu svaka treća osoba ima poteškoća sa nošenjem sa velikim brigama ili stresom, kao i sve popratne psihološke i fiziološke simptome uzrokovane stresom. S protekom vremena, fizičko naprezanje od stresa može doprinijeti raznim zdravstvenim problemima, pogotovo ako se njima ne upravlja: poput povećanog rizika od visokog krvnog tlaka i bolesti srca, pretilosti, dijabetesa i poremećaja mentalnog zdravlja poput anksioznosti ili depresije. 

FfitBit Sense Mindfulness program
FfitBit Sense Mindfulness

U Fitbitu su sigurni da kombiniranim korištenjem uređaja i aplikacije možete imati uvid u reakciju vašeg tijela na stres jer je nove značajke smartwatcha razvio Fitbitov tim stručnjaka za bihevioralno zdravlje s desetljećima iskustva u dijagnosticiranju i liječenju mentalnog zdravlja, zajedno s vodstvima medicinskih stručnjaka iz vodećih akademskih institucija..

Novi EDA senzor na Fitbit Senseu mjeri reakcije elektrodermalne aktivnosti. Pomoću aplikacije EDA Scan možete postaviti dlan na lice uređaja kako biste otkrili male električne promjene u razini znoja na vašoj koži. Možete obaviti brzu sesiju skeniranja EDA -e na uređaju da biste vidjeli svoje odgovore ili je upariti sa programom vođene meditacijei Fitbita da biste vidjeli kako vaše tijelo reagira tijekom meditacije ili opuštanja. Na kraju vaše “seanse” vidjet ćete grafikon odgovora EDA-e na uređaju i u mobilnoj aplikaciji koji će mjeriti vaš napredak tijekom vremena i razmišljati o tome kako se osjećate.

Fitbitova nova mogućnost upravljanja stresom izračunava kako vaše tijelo reagira na stres na temelju podataka o vašem otkucajima srca, spavanju i aktivnosti. Članovi Fitbit Premiuma imaju pristup detaljnom prikazu načina izračunavanja rezultata, koji se sastoji od preko 10 biometrijskih unosa, uključujući ravnotežu napora (utjecaj aktivnosti), odziv (broj otkucaja srca, varijabilnost otkucaja srca i elektrodermalnu aktivnost iz aplikacije EDA Scan), i obrasci spavanja (kvaliteta sna).

FitBit Sense poleđina
FitBit Sense poleđina

 

Koje su još mogućnosti Fitbit Sense

Fitbit Sense također ima sve ključne zdravstvene, fitnes i pametne mogućnosti koje se nalaze na drugim Fitbit-ovim pametnim satovima, uključujući ugrađeni GPS, 20+ načina vježbanja na uređaju, SmartTrack® automatsko praćenje aktivnosti, praćenje kardia i ocjene istog te napredne alate za spavanje. Ima ugrađeni zvučnik i mikrofon za primanje poziva i odgovaranje na SMS glasovnim naredbama, izbor od čak 21 Amazon Alexa ili Google glasovnih asistenata, mogućnost beskontaktnih plaćanja, tisuće aplikacija i izgleda  sata. Možda ovaj put i najbolje baterije uz impresivan vijeka trajanja od 6 i više dana.

Kakav je zapravo Fitbit Sense

Mi smo za vas prelistali mnoge online recenzije Fitbita i došli do sljedećih zaključaka:

PLUS (+) 

  • vrlo detaljno praćenje raspoloženja i stresa
  • ugrađeni GPS za vježbanje
  • iznimno ugodan za nošenje

MINUS (-)

  • mnoge mogućnosti sata otključane su jedino sa Fitbit Premium aplikacijom (80 dolara godišnje ili 10 dolara mjesečno)
  • brojač koraka opet nije 100% točan

Piše: Dario Grbavac

Foto: FitBit official