Znamo što ćete reći čim vidite naslov ovog članka – na svijetu sigurno postoje neka bitnija pitanja od ovoga i treba im posvetiti članak i ne baviti se glupostima. Pa, recimo da ste u pravu, no možemo vam odgovoriti da je pitanje leda u viskiju jedno onih kontroverznih pitanja na koje je jako teško pronaći odgovor.

Neki ljudi tvrde da je kvalitetan single malt viski puno bolji kad se u njega doda led jer se rashlađivanjem i otapanjem leda piće malo razvodni i postane pitkije, dok se viski-puristi zgražaju prema takvom odnosu i smatraju da je led uljez koji narušava savršenu harmoniju okusa i mirisa kvalitetnog alkoholnog pića.

Ovi potonji su, izgleda u pravu. Objasnio je to Sam MacDonald iz udruge Scotch Malt Whisky Society, a njegove riječi prenio je magazin Gentlemans Journal. MacDonald je rekao da preporučuje vodu umjesto leda. Malo vode koja ima sobnu temperaturu može čak i pojačati arome single malt viskija. Led, s druge strane, može poremetiti balans u okusu viskija. Najbolji način da se popije kvalitetan škotski viski je bez leda i vode.

Ne valja previše

„Kad probavamo viski, želimo naglasiti okus koliko god je to moguće. Ključno je kako se viski poslužuje. Što se tiče leda, postoji specifičan razlog zbog kojeg viski nije optimalan kad se u njega stavi kockica ili dvije“, objašnjava stručnjak za viski.

„Stvar je u temperaturi. Ako se sjećate sati kemije u osnovnoj školi, jedna od osnova bila je činjenica da toplije tvari uvijek teže ići prema gore, a hladne prema dolje. Rezultat stavljanja leda u viski je to da se svi ti pomno kombinirani sastojci i okusi ‘zbune’ na hladnijoj temperaturi, a vaš jezik onda neće moći osjetiti sve arome“, objasnio je MacDonald svoju teoriju.

No postoji i druga strana priče. Phil Huckle, ambasador Glenliveta objasnio je da se u single malt škotski viski ipak može staviti led, ali mora biti u malim količinama.

„Stavite jednu ili dvije kockice. Ohladite si piće i pričekajte da se led otopi. Kad se alkohol pomiješa s vodom, oslobodit će se sve te predivne arome i okusi“, naglašava Huckle, ali upozorava da previše nikad nije dobro.

„Ako prospete cijeli paket leda u svoj viski, to nikako nije dobro jer će se taj led otapati sporo i previše ohladiti vaš viski. Okus će se razrijediti, a ne želite to sigurno postići. Ako u viski koji je stajao 18 godina uspete previše leda, izgubit će se ono što čini dobar viski i što želite od viskija“, kaže Huckle.

O ukusima se ne raspravlja

Istina je, kao što to najčešće biva, negdje u sredini i razlikuje se od pojedinca do pojedinca. Očito, pretrpavanje kvalitetnog viskija ledom je traćenje dobrog scotcha, a, ako ga pomiješate s kolom, navodno vam u istom trenutku na vrata pozvoni Sean Connery i opali vam šamarčinu.

Ambasadorica Chivas Regala Laura Mustard objasnila je da stavljanje leda ovisi o situaciji:

„Tijekom ljetnih mjeseci, ako želite dobro osvježenje, viski s ledom je pravi izbor za vas. Ipak, mislim da je led toliko hladan da otupi okus viskija. Sve ovisi o onome što trebate i što želite od svog viskija“, objasnila je Mustard.

Znanost potvrđuje tu činjenicu da se led ne stavlja u viski ako mislite zadržati njegovu potpunu aromu i okus.

Odnos viskija i leda objašnjen je najbolje kroz metaforu odreska. Ljubitelji mesa najradije bi jeli odrezak bez ičega, no neki bi ipak htjeli malo umaka i poneki prilog isto tako je s viskijem i ledom.

„Škotski kvalitetan viski je jako kompliciran što se tiče okusa. Ako ga zbilja želite okusiti u svoj njegovoj kompleksnosti, onda biste ga trebali probati čistog“, zaključuje Sam MacDonald.

Piše: Marin Karadžija

Foto: Flickr

Izvor: Gentlemans Journal