U vezi ste još otkad je Kruno Jurčić prvi put bio trener Dinama, ti ideš njoj na živce, ali ne smije otići iz vašeg zajedničkog stana jer je s vama u “kreditnoj uniji”, a ti jednostavno ne znaš kako si zaslužio takvu djevojku u svom životu.

Šalu na stranu, sljedećih koraka je nekoliko, možeš sam otplatiti kredit, možeš naći neku drugu (realno, ne možeš) ili joj postaviti jedno od najvažnijih pitanja u životu. I onda, ako ti odgovori da joj je Gospodar prstenova bolji od Harryja Pottera, možeš ju i zaprositi.

Naravno, trebat će ti i prsten ako se odlučiš za ovakvu vratolomiju, a to je vjerojatno ključna stvar kojom ju želiš impresionirati. Žene imaju istančano oko za detalje, gledat će taj prsten danima i mikroskopski ga analizirati. Nema brige, sigurno će mu naći neku zamjerku, a onda, kad se pomiri s time pokazat će ga prijateljicama i ovaj proces kreće ispočetka.

Istina je da nećeš uspjeti pronaći savršen zaručnički prsten, ali možeš dati sve od sebe. Postoji nekoliko smjernica u pronalaženju zaručničkog prstena.

Odredi si budžet i način prosidbe

Okej, želiš ju impresionirati i te zaruke su jako bitne, ali trebaš li zbog svega toga otići u dužničko ropstvo? Naravno da ne. Prije nego kreneš u kupnju, dobro bi bilo da si odrediš neki raspon cijene prstena do koje bi mogao otići, a da nakon toga možeš i dalje obavljati osnovne životne potrebe poput odlaska u casino ili posjete prostitutki (hehe).

Opet, nije dobro ni biti previše skroman, tako da zaboravite na onu scenu u kojoj Bradley Cooper prosi Lady Gagu tako što joj stavlja na prstenjak onu žicu od gitare. Realno, brate, nisi ti Bradley Cooper, niti je ona Lady Gaga.

Iako je u posljednje vrijeme sve više postala praksa da parovi odlaze zajedno u zlatarnu i onda izabiru prsten, prosidba ti je prilika da jednom u životu napraviš nešto romantično i impresioniraš ju. Zato se možda i bolje potruditi te napraviti joj iznenađenje koje nikad neće zaboraviti.

Moraš utvrditi koja je veličina njenog prsta

Samo, ima jedna stvar na koju moraš paziti ako ideš napraviti iznenađenje. Moraš utvrditi koja je veličina njenog prsta. Dakle, trebalo bi nekako potajno uzeti neki njen stari prsten i izmjeriti ga. Ako izvedeš sve dobro, a prsten ne može stati na njen prst ili je preširok, u problemu si, dragi.

Materijal i oblik

Kad si odredio budžet i način prosidbe, vrijeme je da odabereš i sam prsten. Postoji, naravno, milijun vrsta, oblika i modela, a ti bi sad trebao otići u nemoguću misiju pronalaska nekog koji će se svidjeti njoj, a neće ni tebi biti odbojan.

Osnova prstena može biti napravljena od raznih materijala, a najčešće je od zlata, srebra ili platine. Može biti i od kombinacije nekih od ovih materijala. Svaki od ovih materijala ima svoje prednosti i mane. Platina je izdržljivija od zlata, ali zlato je zato sjajnije i lakše se održava. Možda je to malo čudno, ali u današnje su vrijeme najpopularniji prstenovi sa srebrnom osnovom.

Drugi element prstena je, naravno, dijamant. Iako prosječna osoba ne zna toliko puno o dijamantima, postoje četiri faktora koji moraju zadovoljiti da bi dijamant bio dobar: rez, boja, čistoća i karati.

Rez, boja, čistoća i karat

Rez je najvažnija od te četiri karakteristike dijamanta. Ne odnosi se strogo na oblik dijamanta, već na kuteve pod kojima je oblikovan i proporcije. Najbolje se dobar rez vidi po lomu svjetlosti koji bi trebao biti pravilan. Dijamanti dolaze u mnogim bojama, a rangira ih se u rasponu od D do Z. Dijamanti s oznakom D su bezbojni, a oni su i najskuplji.

Kad budete pričali o čistoći dijamanta, pojavit će se u razgovoru sigurno riječ „inkluzija“. Što manje ima tih inkluzija, dijamant je čišći. Inkluzije su zapravo minerali ili male pukotine u dijamantu, a može ih se primijetiti po neobičnom lomu svjetla na mjestima na kojima se nalaze. Karati se odnose na masu dijamanta, a tu je stvar jasna – što je dijamant teži, više košta.

Iako je dijamant najbolji ženin prijatelj, postoje i alternative koje se mogu ugraditi u prsten kako bi bio poseban. Umjesto dijamanta može ići i ostalo drago kamenje poput smaragda ili rubina, a tu su i akvamarin, opal, ametist, morganit i ostali.

Za kraj smo ostavili najvažniju stvar – ako ste dobro odabrali pravu osobu s kojom želite provesti život, prsten je puno manje bitan od toga.

Piše: Marin Karadžija

Foto: Pixlr

ZA ONE KOJI VEĆ IMAJU ŽENU – KLIKNI TU