iPhone 14: Kad izlazi i koliko će koštati

Apple je ove jeseni u prodaju pustio novi iPhone 13, a već sad, uoči Božića, u najjačim se tehnološkim medijima pojavljuju glasine o novom iPhoneu 14.

PREDNOSTI I MANE iPHONE-a 13

Informacije već cure na sve strane, iako još nije bilo službene najave proizvođača. No zato postoje novinari koji su neke stvari već saznali. Naravno, sve ovo su glasine, doduše, s dosta pouzdanih izvora, no treba ih uzeti sa zrnom soli.

Kad bi mogao izaći?

Ne, neće novi iPhone 14 biti novo božićno čudo. Kako kažu glasine koje je izbacio jedan od najpoznatijih portala za tehnologiju Techradar, iPhone 14 trebao bi svjetlo dana ugledati tek u rujnu sljedeće godine. Po uzoru na tradiciju tvrtke Apple, novinari Techradara pretpostavljaju da će oni predstaviti svoj novi telefon prvog ili drugog utorka u rujnu, dakle, datumi o kojima pričamo su 6. I 13. Rujna sljedeće godine.


AŽURIRANO 18. kolovoza 2022. – Potvrđeno je da će event predstavljanja iPhonea 14 biti 7. rujna 2022., a datum izlaska na tržište 16. rujna 2022.


Ovi datumi logični su jer je Appleova uobičajena politika bila da svoje nove iPhone modele predstavlja u rujnu, no postoji i jedna anomalija. Naime, samo iPhone 12 bio je predstavljen u listopadu.

Novosti su i da bi iPhone 14 trebao doći u drugačijim varijacijama nego iPhone 13. Apple će navodno ukinuti seriju „mini“ kad proizvede svoj model 14. Podsjetimo, iPhone 13 mini predstavljen je u rujnu, no neki izvori tvrde da iPhone 14 mini ipak neće izaći,

No trebali bi postojati drugi zanimljivi modeli. Pošto neće izaći ova manja verzija, Apple će pustiti veću, a zvat će se iPhone Max ili iPhone Plus. Naravno, tu je, uz ovu veću verziju, i standardni iPhone s 6,1-inčnim ekranom. IPhone 14 Max (nazovimo ga zasad tako) trebao bi imati 6,7-inčni ekran i već se za njega pretpostavlja da bi mogao biti velik hit na tržištu pametnih telefona.

Što se tiče izgleda, na prvi pogled bi iPhone 14 trebao izgledati kao svojevrstan hibrid iPhonea 4 i iPhonea 12. Apple bi trebao poraditi na njegovoj čvrstoći i izdržljivosti, tako da će vjerojatno biti izrađen od titana.

Kamera kao najveći pomak

Ono što upada u oči kad gledate navodne koncepte iPhonea 14, koji su navodno procurili i kruže internetom, jesu tri „oka“ kamere koja se nalaze u gornjem lijevom kutu na poleđini telefona. Upravo tu bi se trebao dogoditi najveći skok u kvaliteti iPhonea 14. Naime, Appleov analitičar Ming-Chi Kuo najavio je da bi kamere trebale imati 48 megapiksela, što je velik napredak jer iPhone 13 ima 12 megapiksela. Isto tako, te tri kamere, odnosno njihove leće, trebale bi biti poravnate s površinom zadnje plohe telefona, a ne izbočene iz nje. Fantastično zvuči i glasina da će se novom iPhoneovom kamerom moći snimati videa u 8k rezoluciji.

Apple navodno radi i na dalekometnom periskopskoj kameri koja će omogućiti veliko optičko zumiranje. Upozoravaju stručnjaci da to ne znači da će se takav tip kamere pojaviti već na iPhone 14 modelima, već da će se najvjerojatnije patent usavršavati te ugledati svjetlo dana kao komponenta jednog od novijih modela.

Prednja punch-hole kamera gotovo sigurno će biti jedna od glavnih promjena na novom modelu. Pitanje je samo kako će s njom Appleovi dizajneri riješiti problem Face ID senzora. Mnogi izvori naglašavaju i povratak Touch ID tehnologije, čiji će senzori biti smješteni ispod displaya novog iPhonea. Ova je tehnologija još uvijek u fazi testiranja, no jasno je da su se u Appleu malo poslužili Androidovim postulatima.

Novi punjač, stara cijena

Od ostalih zanimljivosti podvukla se jedna, naizgled ne tako bitna, ali fora značajka. Apple, naime, neće više smjeti imati svoje posebne punjače. Njegov Lightning port trebao bi biti stvar prošlosti. Razlog je malo veći od korporativnog. Europska unija vrši pritisak na proizvođače mobilnih uređaja da ulaze svojih punjača standardiziraju. Ovaj apel EU izravni je udar na Apple koji će svoj novi iPhone sad priključivati na klasični USB-C port. Dakle, neće valjda više biti onih povika „Ima li netko punjač za ajfooooon?!“

Interna memorija iPhonea 14 navodno će se kretati od modela s 512 megabajta pa se do 2 terabajta.

Kad smo naveli ovo sve, dolazimo i do možda i najvažnijeg aspekta, a to je cijena. Procjena je da bi novi iPhone 14 trebao u rujnu 2022. koštati 799 američkih dolara preko bare, a 779 funti u Europi, tako da se cijene neće baš previše mijenjati s obzirom na dosadašnje standarde.


Razne dodatke za mobitele možete vidjeti na Mobilego.hr


Nasljednik iPhone 13-ice trebao bi ipak malo više pomaknuti granice od sadašnjeg aktualnog iPhonea. Bloombergov  novinar Mark Gurman naglasio je kako je iPhone 13 bio samo odugovlačenje, a da će se na 14-ica biti manifestacija činjenice da Appleovi inženjeri uvijek iza kulise rade na nekim stvarima za koje im treba više vremena od jedne godine.

Piše: Marin Karadžija

Foto: Flickr