Top 10 najjačih udarača u povijesti boksa

Da ne bi bilo zabune, ne radi se tu o nekom subjektivnom dojmu, već analizi ljestvica sa sedam relevantnih stranica koje su se ovom temom bavile u prošlosti.

Kao da je 1999., Mike Tyson opet je bio najveća boksačka zvijezda na svijetu. Njegova borba protiv legendarnog Roya Jonesa Jr.-a oborila je mnoge rekorde gledanosti jer su se svi zaželjeli malo one dobre, stare škole boksa.

Napisali bismo da su gledatelji mogli uživati u boksačkoj priredbi, izgledalo je to u redu, ali ne možete od 50-godišnjaka očekivati da se bore kao da su u top-formi. Tysonovi, a ni Jonesovi udarci nisu bili jednako razorni kao nekada. Većina koja je gledala ovaj meč zasigurno je htjela vidjeti Tysona koji ponovo nekog „izbija iz cipela“, no nokauta nije bilo.

Tyson je na vrhuncu svoje moći imao najsnažniji udarac na svijetu, no kako kotira među najboljim boksačima svih vremena? Pokušali smo odgovoriti na to pitanje složivši listu najjačih boksačkih udarača svih vremena. Da ne bi bilo zabune, ne radi se tu o nekom subjektivnom dojmu, već analizi ljestvica sa sedam relevantnih stranica koje su se ovom temom bavile u prošlosti. Evo kako bi po tome izgledala ljestvica najjačih udarača u povijesti boksa.

Honorable mention – Joe Fraizer

Legendarni Smokin’ Joe bio je poznat po svom lijevom krošeu kojim je uništavao protivnike. Jedan od njih bio je i Muhammad Ali, ali samo u jednoj od tri borbe. Fraizeru se zamjera što je, nakon te pobjede protiv Alija, izgubio sve zaista jake borbe – dvije protiv Foremana i dvije protiv Alija. Ipak, stigao je na ovu listu jer je najpoznatiji ipak ostao po toj ubojitoj ljevici.

10. Jack Dempsey

Za desetim boksačem s liste posegnuli smo skroz na početak proteklog stoljeća. Jack Dempsey, poznat i kao Manassa Mauler, bio je jedna od prvih, možda i prva prava boksačka zvijezda. Borio se od 1914. do 1927.  godine. Dempseyu se nije bio problem boriti protiv većih boraca, mlatio je sve oko sebe. Kolika je čovjek legenda i što je radio u ringu, dovoljno govori činjenica da je za 18 sekundi nokautirao za glavu većeg Freda Fultona. Jessa Willarda bacio je u nokdaun sedam puta. Dempsey je bio Tyson davno prije Tysona, brz i iznimno snažan, jednostavno nepobjediv kad je bio u top-formi.

9. Vladimir Kličko

Kad bi uvođenje dosade u boks bilo zločin, Vladimir Kličko bio bi prvooptuženi. Njegova era bila je prožeta dosadnim, dugačkim borbama, ali dominacija mu se ne može poreći. Sjajno je Kličko boksao, taktički, bez srljanja i promišljeno, a nitko to, naravno, ne može zabraniti. U karijeri je upisao 63 borbe i 53 nokauta i samo tri poraza. Prednji direkt najviše je koristio, no svojim je krošeima i „crossevima“ rušio. Nema sumnje da je Kličko velikan ovog sporta i da zaslužuje mjesto na ovoj ljestvici.

8. Deontay Wilder

Iz daleke prošlosti vraćamo se u sadašnjost u kojoj je Brončani Bombarder Deontay Wilder još uvijek jedan od najopasnijih boksača. Izgubio je od Tysona Furyja koji mu ne želi dati priliku da vrati svoj pojas, dok ga Anthony Joshua već godinama izbjegava. Wilderu prezime jako dobro odgovara jer je bivši WBC-ov prvak neobuzdani divljak kad krene svom snagom rušiti protivnika. Pogledajte samo ove udarce i sve će vam biti jasno.

7. Rocky Marciano

Da budemo iskreni, prema našem indexu Rocky Marciano i Deontay Wilder imali su jednak rezultat, ali smo, iz poštovanja dali prednost nepobjedivom prvaku i apsolutnoj ikoni boksa. Marciano je bio teškaš u svom vremenu, ali danas bi ipak bio kategoriju ispod. Nije bio previsok (179 cm), a imao je raspon ruku od samo 173 centimetra. No, usprkos tomu, sjajnom taktikom i ubojitim udarcima lomio je protivnike. Najbolje njegovu snagu opisuje situacija iz meča protiv Joea Walcotta u kojem je pred sam kraj jednim snažnim krošeom poslao Walcotta na spavanje. Novinar Associated Pressa Jack Hand napisao je tad da je taj udarac „promijenio noć u dan“.

6. Lennox Lewis

Sjajni britanski boksač svojevremeno je žario i palio, a poznat je postao zbog svoje strašne desnice. Stigao je do dva naslova prvaka svijeta, a najviše ga pamtimo po dvije borbe protiv Evandera Holyfielda koji je ipak nekako izdržao njegove „bombe“. Nije srljao u ringu, no kad bi mu se otvorila prilika, završavao bi svoje protivnike nevjerojatnom snagom. Našao se na pet od sedam ljestvica koje smo analizirali i zbog toga je zaslužio šesto mjesto na ovoj zajedničkoj.

5. Sonny Liston

Njegova snaga u ringu bila je zastrašujuća, zbog čega se o njemu pričalo kao o „prvaku kojeg su se izazivači najviše bojali“. Liston je bio izniman boksač, no povezanost s mafijom, brojne kontroverze u ringu i izvan njega zasjenili su njegov talent. Dvaput je u karijeri izgubio od Muhammada Alija i bio je to početak njegovog kraja. Brojne kontroverze vezane su i uz njegovu smrt, no ostaje samo činjenica da je bio jedan od najjačih koji su ikad stupili u ring.

4. Joe Louis

Legendarni Joe Louis slovi za jednog od najboljih boksača svih vremena. Nije imao onaj jedan udarac kojim bi rušio protivnike, ali su njegove kombinacije bila ubojite. Dok je bio na vrhuncu, Joe Louis je bio „mašina za destrukciju“, kako su mu tepali tadašnji stručnjaci i novinari. Dovoljno je reći da je u jednoj rundi razbio 20-ak kila težeg Buddyja Baera.

3. Earnie Shavers

Prvu trojicu ovih naših najjačih udarača bilo je jako teško smjestiti po nekom redu, ali uzeli smo u obzir broj listi na kojima su se pojavili i mjesta koja su zauzeli. Earnie Shavers, iako se mnogi kunu da je on bio najjači na svijetu, završio je na četiri od sedam listi, no uhvatio je dva prva mjesta. Shavers je, tako, završio na trećem mjestu. Bio je opasan udarač koji je doslovno jednim udarcem rješavao borbe, a posebno je dolazio do izražaja na početku borbe, dok je imao najviše energije.

2. George Foreman

Big George pojavio se na svih sedam listi, no zgrabio je samo jedno prvo mjesto te dva druga, što mu je dovoljno samo za drugo mjesto kod nas. Foremana ćete teško naći na listama najboljih poteza, no u rukama je imao pravi top. Gledajući ga kako tuče boksačku vreću, kažu, to se moglo najbolje vidjeti. Pobijedio je Joea Fraizera, ali njegov snažan udarac nije mu pomogao protiv Alija u džungli. Ipak, Foreman na ovoj listi ima jednak indeks kao Mike Tyson.

1. Mike Tyson

Dospio je na svih analiziranih sedam listi, a Foremana je preskočio jer ima dva prva mjesta, s tim da je jedno na listi uglednog ESPN-a. Tyson je sinonim za snagu i ubojitost, pravi divljak u ringu i izvan njega i čovjek koji je svojim nokautima postao najveća zvijezda u svijetu boksa. Kako smo mogli vidjeti, još uvijek možda i jest najveća boksačka zvijezda na svijetu.

Piše: Marin Karadžija

Izvori: ESPN, WBC, Sport Bible, Bleacher Report, ITR Boxing, The Fight City, Give Me Sport

Foto: Flickr