Je li Elon Musk totalno poludio?

Direktor Tesle je dalje je jedna od najkontroverznijih i najtajanstvenijih javnih osoba današnjice.

Direktor Tesle je i dalje jedna od najkontroverznijih i najtajanstvenijih javnih osoba današnjice. To je zato što unatoč tome što je treći najbogatiji čovjek na svijetu (vrijedan oko 108 milijardi dolara od prošlog mjeseca) i mozak iza Tesle, SpaceX-a i drugih značajnih tvrtki, on naprosto odbija igrati po pravilima – industrije i zdravog razuma.

Poduzeće Tesla više nema odjel za medije, a od prosinca 2019., kada je Musk pobijedio u parnici protiv čovjeka koji ga je na Twitteru nazvao “pedo likom”, blokirao je novinare i medije koji se usuđuju kritizirati bilo koji proizvod njegove tvrtke ili inicijative, ili čak objektivno izvještavati o negativnim stvarima. Jedini način da Elona upoznate je kroz njegove riječi i njegove postupke, a niti jedno od njih ne stvara povoljnu sliku.

Izdanje Vanity Fair-a u prosincu 2020. pokušava ući u Muskov svijet, kako bi se moglo shvatiti što čini najbriljantnijeg, zapravo dobronamjernog, a opet potpuno opićenog izvršnog direktora, “najslikovitijeg negativca Silicijske doline ”. 

Šanse su, međutim, da nikada neće. Kontaktiran za komentar prije nego što je priča krenula u tisak, ljubazno je obavijestio novinara da je, pogađate, “Vanity Fair sranje”.

Nekoliko bivših rukovodilaca i pomoćnika, koji su ga godinama znali ili su radili za njega, kažu da je nestalni, često zbunjujući i vrlo kontroverzni Musk kojeg danas gledamo kroz njegove tweetove i rijetke izjave uvijek, nefiltriran namjerno. U onome što je vjerojatno prvo u toj industriji, Musk, istaknuta javna osoba, prestao je mariti što ljudi misle o njemu.

 

To samo po sebi ne bi bilo strašno, ako se ne bi pretvorilo u kaos u backstageu Tesle i SpaceX-a. Isti upućeni kažu da su nevolje započele u ljeto 2018. (“Ljeto 420.”, kako ga nazivaju – gostovanje kod Joe Rogana), kada je Musk popustio zlouporabi alkohola i droga i počeo se raspetljavati pod svim pritiscima. To je definitivan trenutak kada su se svi koji rade pod Muskom počeli bojati što će donijeti novi dan.

„Svi se budimo i gledamo to svaki dan, misleći, Bože, što sad? Zaista niste imali pojma što ćete vidjeti ”, kaže jedan bivši izvršni direktor. Anonimno, naravno.

Drugi upućeni primjećuju da je Tesla gubio talent na najvišim pozicijama, a da su mnogi od onih koji su odlazili to činili izravno kao rezultat Muskovog ponašanja u posljednje dvije godine. Nije da ovo stavlja na kocku Muskove ambicije ili postignuća: ironija svega je u tome što su upravo ove dvije godine najviše ispunjene postignućima ovog problematičnog izvršnog direktora, uključujući i dovođenje Tesle na željenu poziciju globalno vrijedne automobilska tvrtka.

Moglo bi se tvrditi da su na kraju ta Muskova postignuća sve o čemu bi opća javnost zapravo trebala brinuti, barem u teoriji. 

Izvor: Autoevolution

Foto: Instagram