Svako pivo u svoju čašu

Treba li svaku vrstu piva piti iz posebne čaše?

Pivo bi se, uz tek pokoju rijetku iznimku, uvijek trebalo piti iz čaše predviđene baš za tu vrstu piva. Prva prednosti u odnosu na bocu, limenku, kao i keramičku kriglu (tako omiljenu u Bavarskoj) je ta da se vidi što se pije.

Osim toga, imate bolju kontrolu nad tvorbom krune od pjene. Naravno, pivo možete piti iz bilo koje čaše, pod uvjetom da je čista. Teoretski, na prvu to izgleda posve jednostavno.

Zašto sada postoje tolike različite pivske čaše? 

Svaka od njih ima svoju posebnu priču. One pomažu pivu ne samo da razvije svoju aromu, nego i da oblikuje odgovarajuću krunu od pjene. Dakle, pivo u pravoj čaši izgleda cool, ali uz to ima i praktičnu ulogu.

Što je to neutralna pivska čaša?

Samo mali broj ljudi, uglavnom zbog nedostatka prostora, ima odgovarajuću čašu za svako pivo, pa zato postoje i neutralne pivske čaše. Na primjer takozvani willibecher ili još uvijek relativno nova čaša teku, koja se ne razlikuje od čaše za vino i rado se koristi za degustacije. Pivski sommelieri također vole koristiti ovu posebnu čašu koja svojom formom omogućuje lako „čitanje“ boje piva. Ako nemate pri ruci podesnu pivsku čašu, nećete pogriješiti, ako naprosto uzmete neku lijepu vinsku.

Razne pivske čaše – pregled

Slijedi pregled različitih čaša za pivo i opis, kako i za što se koriste. Među nama – očima se jede, ali se očima također i pije. Ne bismo li se nemalo iznenadili kad bismo dobili tulipan čašu za pils, kada u Kölnu naručimo kölsch pivo?

Čaša za Altbier

Altbier se pije iz cilindrične čaše, koja je deblja od čaše za Kölsch (die Kölschstange). Za Alt vrijedi isto što i za Kölsch – izravno iz bačve i u malim količinama. Tako je užitak veći.

Pivski vrč (Seidel)

Klasična forma pivskog vrča (krigle) je zapravo mala debela čaša s ručkom. No, postoje i tanki visoki pivski vrčevi, podesni za nazdravljanje.

Čaša za eksport pivo

Kao što sama riječ kaže, to je čaša za eksportno pivo. Budući da je Exportbier u Njemačkoj pomalo zaboravljena kategorija, eksportna piva se uglavnom piju iz čaše willi.

Kölschstange

Čaša za pivo Kölsch zove se Kölschstange (kölnska šipka) a riječ je o cilindričnoj posudi zapremine 0,2 litre. Zbog male količine pivo nikad ne izvjetri i uvijek je svježe, a istovremeno se brzo natoči. Za razliku od drugih dijelova Njemačke u Kölnu se uvijek zabavljaju uz točeno pivo. Kako ove uske čaše imaju malu gornju površinu, minimalan je gubitak ugljičnog dioksida. Uska čaša olakšava izlijevanje piva u usta i njegov protok pored i preko jezika.

Maßkrug (pivski vrč)

Pivski vrč Maßkrug (maß) poznat je i po imenu bavarski Maßkrug, a poznat je prvenstveno po tome što se u njemu pivo poslužuje na minhenskom pivskom festivalu Oktoberfest. Zapremina vrča je jedna litra (za razliku od ranije spomenutog vrča Seidel, za kojeg upotrebljavamo izraz krigla). Maßkrug je prazan težak preko jednog kilograma, pa je posluživanje iznimno zahtjevno. U maßu se poslužuje specijalno kuhano pivo Oktoberfestbier, odnosno takozvani helles.

Tulipan čaša za pils (Pils-Tulpe)

Pils-Tuple, tojest tulipan čaša vjerojatno je najpoznatija pivska čaša u Njemačkoj baš kao što je pils najrasprostranjenije pivo u toj zemlji. Postoje različite tulipan čaše – uglavnom su visoke i uske, ali postoje i manje i trbušastije.

Pint & Half Pint

U zemljama engleskog govornog područja najčešće su forme pivskih čaša pinta i njezina mala sestra – pola pinte (damsko pivo). U Engleskoj pinta iznosi 568 mililitara, u SAD 473 ml, dok u Australiji imaju „metričku pintu“ od 500 ml.

Za razliku od kontinentalnih pivskih čaša, pinta nema baždar, nego se puni do gornjeg ruba, a pjena se odstranjuje. Tako puna čaša odgovara pinti. Kad je riječ o obliku, to je čaša koja se širi prema vrhu, a u gornjoj trećini ima zanimljivo ispupčenje.

Berliner-Weiße pehar / belgijski pehar

Ova čaša se može opisati kao ravna. Koristi se za pivo Berliner Weiße (pšenično) i raširena je na berlinskom području. Naravno, Berliner Weiße se može kupiti u svim bolje opskrbljenim prodavaonicama pića u zemlji. Ova čaša dobra je i za trapistička i uopće samostanska piva.

Kelch / čaša za craft pivo

Nisu samo vitezovi okruglog stola pili iz pehara. Iz takvih posuda zvanih kelch pije se i jako ili visoko vrijedno pivo. Riječ je o čaši koja je široko otvorena na vrhu. Tako se može dobro udahnuti i osjetiti aroma piva, a ovaj oblik omogućava i stvaranje bogate i lijepe krune od pjene, a kako čaša ima nožicu za koju je možete držati, pivo se neće prebrzo ugrijati.

Kelch se koristi za degustacije piva i za uživanje u craft specijalima, kao i u pivima u stilu geuze, triple ili dubbel.

Halbe (politra)

Ovdje se radi o velikoj willi čaši (Willibecher) zapremine pola maßa, odnosno pola litre.

Čaša za pšenično pivo (Weißbierglas)

Za pšenično pivo (Weizen) koristi se visoka, zakrivljena čaša, obično zapremine pola litre, tako da u nju stane cijela boca. Kod izlijevanja piva valja paziti da se to čini polako, jer zbog povećanog udjela CO2, ovo pivo se više pjeni.

Čaša Willi (Willibecher)

Malo je takvih koji kod kuće imaju čaše za sve vrste piva. Zbog toga je takozvana čaša willi omiljena u gastronomiji. Willi čaša ima tanke stijenke i brže se hladi od drugih čaša s debljim staklom.

Kameni vrč (Steinkrug)

Vrč izrađen od keramike praroditelj je svih posuda za ispijanje piva, ali danas je veoma rijetko u upotrebi. Istisnuli su ga vrčevi od stakla, maßovi i krigle, tako da danas ima uglavnom reprezentativnu ulogu, a oni oslikani vrčevi imaju posebnu vrijednost i traženi su suveniri. Kameni vrčevi se izrađuju s poklopcem ili bez poklopca.

Ostale vrste pivskih čaša

Bio je to tek mali izbor pivskih posuda, kojih zapravo ima onoliko koliko i vrsta piva. Ovdje valja svakako spomenuti još takozvani pitcher zapremine jedne do dvije litre piva. Ova se posuda koristi uglavnom u inozemstvu, a konobar uz pitcher servira i onoliko čaša koliko je gostiju, pa oni pivo iz pitchera sami lijevaju u čaše.

Dalje valja spomenuti čizmu, gdje zbog njezine veličine (sadrži više litara piva) teško možemo govoriti o čaši. Naći ćete je u mnogim barovima, a zbog svoje veličine popularna je u sportskim klubovima za proslave pobjede. U nekim barovima organiziraju se i razna natjecanja u kojima su pivske čizme vrlo popularne.

Na kraju se možda pitate trebate li svoju kuhinju snabdjeti svim ovim čašama za pivo. Odgovor je – ne. S par čaša za najčešće vrste piva – tulipan, weizen ili kölsch, te s par willi čaša i nekoliko lijepih čaša za vino, bit ćete spremni za konzumaciju većine vrsta piva.

 

Izvor: Pivnica.net

Foto: Pixabay, CorrChilled