Engleski nogometni klub Chelsea na svojoj je prekretnici. U trenucima pisanja ovog teksta istječu posljednji sati u kojima potencijalni novi vlasnici kluba mogu predati svoje ponude za kupnju kluba. Jasno je da Roman Abramovič više neće imati nikakvu funkciju u klubu. Upravljanje Chelseajem prepustio je još početkom rata u Ukrajini humanitarnoj klupskoj organizaciji, koja je u ovom trenutku zadužena za poslovanje.

Ne mogu, doduše, puno poslovati zbog sankcija koje im je nametnula engleska vlada. Naime, sva je imovina kluba službeno zamrznuta, a to, prije svega, znači da klub ne smije stjecati profit. Ipak, dobili su neke posebne dozvole, tako da mogu barem otići na utakmice i kupiti dresove. Chelsea zasad ne smije prodavati igrače, a vjerojatno neće smjeti prodavati ni ulaznice za sljedeće utakmice u Ligi prvaka.

Puno prilika u nestabilnosti kluba vidi njegova konkurencija. Najbogatiji klubovi engleske lige mogli bi iskoristiti financijsku nestabilnost Chelseaja kako bi mu pokupili najbolje igrače, ali i trenera Thomasa Tuchela, koji se već neko vrijeme spominje u kontekstu prelaska u Manchester United. Jer, kad novi vlasnik preuzme vođenje kluba, sve sankcije koje je britanska vlada nametnula zbog Abramoviča će se poništiti.

Chelsea je u cijelom procesu ostao i bez svog najvećeg sponzora. Britanska telekomunikacijska tvrtka Three raskinula je nakon uvođenja sankcija ugovor po kojem bi Chelsea zaradio 40 milijuna funti. Njihov je logo klub imao na svojim dresovima, a iz kompanije su zatražili da ga što prije skinu. Three je, uoči raskidanja sponzorskog ugovora, najavio „reviziju“, a isto to je nedavno napravio i Hyundai, koji još uvijek nije raskinuo ugovor.

Tko želi kupiti Chelsea?

Kao što smo već spomenuli, šest je ozbiljnih kandidata za preuzimanje kluba. Prvi je turski poduzetnik Muhsin Bayarak, koji je ujedno i prijatelj Romana Abramoviča. Bayrak se bavi nekretninama i energetikom. Ima na raspolaganju milijardu funti, ali navodno će, uz Abramovičev blagoslov, ući u kredit kako bi otkupio Chelsea.

Londonska financijska tvrtka Aethel Partners jedan je od mogućih novih vlasnika, a oni su ponudili 50 milijuna funti odmah za rješavanje svih trenutnih financijskih rupa, od kojih je najveća otkazivanje ugovora s glavnim sponzorom.  Treći kandidat je milijarder i nekretninski mogul Nick Candy, koji je navijač Chelseaja od djetinjstva.

Chelsea bi htio kupiti i bivši predsjednik Liverpoola sir Martin Brouhton, koji je oformio svoj konzorcij. Među potencijalnim novim vlasnicima Chelseaja je i američka obitelj Ricketts, koja je ujedno i vlasnik MLB momčadi Chicago Cubs. Očekuje se i da će ponudu dati zajedno švicarski biznismen Hansjoerg Wyss i suvlasnik LA Dodgersa Todd Boehly.

Abramovičeva ostavština u klubu

Bogatstvo Romana Abramoviča procjenjuje se na 13 milijardi funti. Chelsea je kupio 2003. godine za oko 140 milijuna funti. Kako su procijenili britanski mediji, klub danas vrijedi nešto više od tri milijarde funti. S Abramovićem kao vlasnikom Chelsea je postao jedan od najuspješnijih klubova u 21. stoljeću.

Pod njegovim vodstvom klub je 2005. osvojio prvi naslov prvaka nakon 50 godina, a nakon toga je još četiri puta bio prvak Engleske. Pet puta osvojio je FA kup, triput Liga kup, dvaput Europa ligu, a 2012. i 2021. bio je prvak Europe da bi ove godine osvojio i klupski SP.

Ruski tajkun pokrenuo je trend po kojem je sve više bogataša odlučilo privatizirati nogometne klubove, tako da je sad u Premier ligi normalno da klubove posjeduju šeikovi, biznismeni i milijarderi. Zbog tog upumpavanja novca u engleski nogomet Premier liga je postala najjača nogometna liga na svijetu. Abramovič je iznimno cijenjen u Chelseaju.

Prema reakcijama na prodaju kluba i sankcije, nitko od igrača, trenera, čak i navijača, nije ima nikakav prigovor na njega, svi su govorili o njemu biranim riječima. Navijači su čak i skandirali njegovo ime s tribina na utakmici protiv Norwicha, ali onda je došao apel od jednog od ministara iz britanske vlade, koji ih je upozorio da to ne rade.

Abramovič je svoje bogatstvo stekao nakon raspada SSSR-a kupnjom i prodajom nekad državnih posjeda i nekretnina. Postoji legenda da je Chelsea kupio tako da je jednog dana iz svog helikoptera u preletu iznad Londona vidio Chelseajev stadion Stamford Bridge te da je samo rekao da on to želi kupiti.

Abramovič je jedan od 35 ruskih oligarha koje je lider Putinove opozicije Aleksej Navalni ocijenio kao ključne pobočnike Putinovog režima u Rusiji. Povezanost s Putinom je negirao, no pod istragom je jer je jedna od njegovih tvrtki navodno opskrbljivala rusku vojsku čelikom. Abramovič je 2018. godine postao državljanin Izraela, a odnedavno ima i portugalsku putovnicu.

Piše: Marin Karadžija

Foto: Flickr