HBO Max stigao je u Hrvatsku. I to u jakoj kampanji u kojoj se novim korisnicima nudi doživotna pretplata za 4,66 eura mjesečno, što je oko 35 kuna. HBO Max zamijenio je aplikaciju HBO GO. U usporedbi s glavnim konkurentom Netflixom ova je cijena vrlo povoljna. HBO Max, u ostalom, izgleda kao Netflix, njegovo sučelje u drugačijim je bojama, no duplo je jeftiniji.

Christina Sulebakk, generalna direktorica za HBO Max EMEA, izjavila je uoči lansiranja aplikacije u Hrvatskoj: “HBO Max predstavlja novo streaming iskustvo i nudi najbolju zabavu, filmove, originalne serije i sadržaje za djecu iz Warner Bros., HBO, DC, Cartoon Network i Max Original produkcije i još mnogo toga po vrlo atraktivnoj cijeni. S oduševljenjem možemo potvrditi da HBO Max dolazi u Hrvatsku 8. ožujka, dok istovremeno nastavljamo činiti platformu dostupnom diljem Europe, a i šire”.

HBO Max nudi kultne Warner Bros., HBO, DC, Cartoon Network i Max Original serije i filmove, uključujući Warner Bros. filmove koji će biti dostupni samo 45 dana nakon kino premijere. Među najpopularnijim Warner Bros. filmovima koji će biti dostupni su “Matrix: Uskrsnuća”, “Dina” i “Kralj Richard”.

Neki od novih naslova iz Max Original produkcije su “Postaja jedanaest”, “Mirotvorac”, druga sezona serije “Vučji odgoj” i “Seksualni život studentica”. Među europskim Max Original sadržajima koji dolaze na platformu su “Sve ostalo”, “Kamikaze”, “Požuda”, “Ruxx”, “Odmrzavanje”, “Doušnik” i “Garcia!”. Najavljeni su i reality formati “Trudna Amy”, “Potraga za čarobnim Mikeom”, “Otok švalera” i “Selena + Chef”. Sadržaji za djecu uključuju naslove kao što su “Mali titani, krenite!”, “Gumballov čudesni svijet”, “Crtići Looney Tunes” i “CoComelon”. Dodajte tome kultne serije poput „Sopranosa“ i „Žice“ i imate sasvim lijep streaming servis za razumnu cijenu.

U čemu je onda problem?

U teoriji sve ovo zvuči dosta dobro, no odlučili smo provjeriti praksu. HBO Max je dosta jednostavan za prijavu. Morate unijeti svoj mail, neke osnovne podatke za registraciju te broj kartice kako bi vam mogli svaki mjesec skidati s računa novac. Ipak, treba pripaziti kod unosa lozinke. Nemojte koristiti dijakritike (slova č, ć, ž, š ,đ, dž) pri postavljanju lozinke jer ju nećete moći upisati na PlayStationu osim ako nemate spojenu hrvatsku tipkovnicu.

Nakon tih problema s lozinkom koje ćemo pripisati vlastitoj nepažnji otvorila se pred nama aplikacija gotovo identična kao Netflix. Dok u Netflixovom sučelju prevladavaju crvena i crna boja, HBO Max obojan je u 50 nijansi svoje karakteristične ljubičaste. Kategorije su slične kao i kod Netflixa, no meni s lijeve strane činio se preglednijim. Sve u svemu, lako smo pronašli ono što smo tražili, a to je bio film „King Richard“, koji bi mogao ove godine osvojiti bar jednog Oscara.

No nade da ćemo na miru pogledati film rasplinule su se već nakon prvih nekoliko minuta. Mali prigovor u startu je da aplikacija ne prepoznaje da želite titlove na hrvatskom pa ih morate svaki put namještati. No nakon par minuta filma aplikacija je jednostavno prestala raditi. Nismo htjeli na temelju jednog trenutka napisati lošu recenziju aplikacije pa smo pokušali na razne načine „oživjeti“ Kralja Richarda.

Nakon najmanje pet pokušaja gašenja i paljenja aplikacije na ekranu se pojavljivala obavijest da je riječ o grešci. Pomislili smo da je možda riječ o grešci na internetskoj vezi, no to nije bio slučaj jer smo odmah nakon toga uključili Netflix koji je normalno radio. Nakon nekih pola sata proradio je i HBO Max pa smo Richarda odgledali do kraja. Ovaj put nije bilo nikakvih prekida.

Netflix za sirotinju

Kako bismo dodatno utvrdili sumnje u ispravnost ove aplikacije pogledali smo što kažu komentari na Facebooku ispod oglasa za HBO Max koji uredno iskače. Naravno, nije problem bio samo kod nas, mnogi su se žalili na probleme. Kontaktirali smo hrvatsku podružnicu HBO-a, a tamo su nam priznali da je problema bilo i da na njima rade. Ako bismo bili grubi, rekli bismo da su pustili na tržište i ušli u žestoku kampanju s aplikacijom na kojoj još uvijek treba raditi.

„Svjesni smo izoliranih tehničkih problema i radimo što je brže moguće na njihovom rješavanju. Zahvaljujemo našim korisnicima na strpljenju dok radimo na usavršavanju platforme“, odgovorili su nam.

Da zaključimo priču, HBO Max, bar zasad, izgleda kao Netflix za sirotinju. Sadržaja je osjetno manje, još uvijek ne možete biti bez brige da vam se neće pojaviti neka greška, no uvjereni smo da će se ti „izolirani tehnički problemi“ riješiti jer HBO je dosta uložio u ovaj projekt i aplikaciju s jeftinijom pretplatom kojom želi ozbiljno izazvati Netflix na streaming tržištu.

Piše: Marin Karadžija

Foto: Flickr