Moderni tenkovi po cijeni
Freedom's Falcon, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

15. rujna 1916. tijekom bitke na Sommi, 49 britanskih tenkova polako je tutnjalo bojnim poljem prema njemačkim linijama. Dok su se mnoge od ovih novih vojnih strojeva pokvarile, otprilike jedna trećina uspjela je preći Ničiju zemlju i poslala njemačke trupe u bezumni bijeg. Od tog dana tenk je postao važan dio vojne mašinerije koje je svaka velika svjetska sila razvila i koristila tijekom stoljeća. Od polja zapadne Europe do ruske stepe, tenkovi su bili sastavni dio načina na koji su se vojske borile u Drugom svjetskom ratu. Od Sinajskog poluotoka i Golanske visoravni do granične regije koju dijele Irak i Iran, na Bliskom istoku su se dogodile neke od najvećih tenkovskih bitaka u posljednjih 50 godina.

Kao i kod svakog vojnog oružja, velike svjetske sile nastavile su utrku u naoružanju koja uključuje proizvodnju tenkova od tog rujanskog dana tijekom Prvog svjetskog rata. Proizvođači tenkova pomaknuli su granice tehnologije u pokušaju da postignu najvišu ocjenu u tri najvažnije karakteristike tenkova: mobilnost, oklop i vatrena moć. Naravno, nastojanje da se dobije što bolje zaštićen, najbrži i moćan tenk košta prilično. Oklop tenkova prošao je kroz radikalne promjene tijekom godina, krećući se od čeličnih ploča do kompozitnog materijala sastavljenog od čelika, plastike, keramike i drugih klasificiranih materijala. Motori su poboljšali snagu i pouzdanost. Nestali su traktorski motori iz Prvog svjetskog rata, zamijenjeni su dizelskim turbopunjačem i, u nekim slučajevima, turbinskim motorima koji proizvode više od 1000 KS. Tenkovski topovi postali su veći i precizniji i ispaljuju niz projektila od ‘običnih’ visokoeksplozivnih do vođenih projektila. Konačno, računala, vrhunska optika i napredni uređaji za upozorenje i zaštitu čine današnje tenkove smrtonosnim i skupim.

Sljedeći popis donosi pregled 8 vrhunskih tenkova koji se danas koriste. Ovi tenkovi se smatraju najboljima jer imaju visoke ocjene u tri kategorije: mobilnosti, oklopu i vatrenoj moći. Međutim, oni nisu rangirani prema tome koji je ‘najbolji’, već prema prema cijeni.

8. Kineski ZTZ-99 – $2.6 milijuna dolara

ZTZ-99A tank 20170919
via Wikimedia Commons

Wikipedia kaže da je Type 99 (kineski: 99 式 主战 坦克; pinyin: Jiǔjiǔshì Zhǔzhàn Tǎnkè) ili ZTZ-99  glavni kineski borbeni tenk (MBT) treće generacije. Vozilo je bilo zamjena za stari Type 88 predstavljen kasnih 1980-ih. Tip 99 MBT bio je prvi kineski serijski proizvedeni glavni borbeni tenk treće generacije. Kombinacijom modularnog kompozitnog oklopa i tandemskog punjenja koji pobjeđuje ERA, top od 125 mm s glatkim cijevima s ATGM sposobnošću, visoku mobilnost, digitalne sustave i optiku, Type 99 predstavlja pomak prema brzoj modernizaciji od strane PLA.

Tenk je ušao u službu Narodnooslobodilačke vojske (PLA) 2001. Kopnene snage narodnooslobodilačke vojske (PLAGF) jedini su korisnici Type 99. Razmještene su tri glavne verzije Type 99, prototip Type 98, Type 99 i Type 99A. Type 99 čini jezgru modernih kineskih manevarskih borbenih sposobnosti, s više od 1200 tenkova proizvedenih u posljednja dva desetljeća.

7. Ruski T-90AM – $4.25 milijuna dolara

2013 Moscow Victory Day Parade (28).jpgFoto: CC BY-SA 4.0, Link

Tijekom Hladnog rata, Sovjetski Savez je imao politiku izgradnje dvije vrste tenkova: jeftine masovno proizvedene verzije pogodne za izvoz (T-62, T-72) i skupe vrhunske verzije (T-64, T-80). Posljednjih godina ova politika se pokazala preskupom pa je donesena odluka da se fokusiraju na jednu vrstu tenkova. Rezultat je bio T-90. Postoje razni modeli ovog tenka s jeftinijim T-90S koji se izvozi u zemlje poput Indije. Viši (i gotovo duplo skuplji) T-90AM trenutno služi ruskoj vojsci. Ovaj tenk je evolucija T-72 koji koristi noviji glavni top od 125 mm, noviji motor od 1230 KS i napredni niz oklopne i obrambene opreme. T-90AM ima najnoviju opremu i koristi napredni eksplozivni reaktivni oklop koji može biti vrlo učinkovit protiv najnovijeg zapadnog streljiva. Također ima sustav aktivne zaštite koji može uništiti mnoge vrste dolaznih projektila. Kao i T-72, T-90 ima posadu od tri člana i koristi automatsko punjenje za glavni top.

6. Izraelski Merkava IV – $6.0 milijuna dolara

MathKnight and Zachi Evenor, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Slijedeći svoja iskustva u borbi protiv Egipćana i Sirijaca tenkovima zapadnjačke proizvodnje iz 1960-ih i 1970-ih, izraelske obrambene snage odlučile su se za projektiranje i izradu vlastitog tenka. Rezultat je bila serija tenkova Merkava. Danas je aktualna verzija Merkava IV naoružana glavnim topom od 120 mm. Merkava je izgrađen sa zaštitom kao prioritetom broj jedan. Oklop tenka je kompozit čelika i keramike i modularnog je dizajna koji omogućuje brzo uklanjanje i zamjenu oštećenih dijelova. Motor je smješten na prednjem dijelu tenka što daje dodatnu zaštitu posadi i svakom pješaštvu koje može voziti straga. Pokazalo se da je ovaj oklop do sada sposoban izdržati protutenkovsko oružje, a samo dva Merkava IV su uništena tijekom Libanonskog rata 2006. – a samo jedan od njih je uništen neprijateljskim protutenkovskim projektilima. Na ove tenkove trenutno se ugrađuje sustav aktivne zaštite koji povećava vjerojatnost uništavanja nadolazećih neprijateljskih projektila.

5. Njemački Leopard 2A6 – $6.79 milijuna dolara

Bundeswehr-Fotos, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Najstariji tenk na ovom popisu, Leopard 2 prvi je put ušao u službu 1979. godine. Od tada je tenk prošao niz nadogradnji i modernizacija s modelom 2A6 koji je danas ‘standardna’ frontline verzija. Kao i većina zapadnih tenkova, Leopard 2A6 koristi glavni top glatke cijevi od 120 mm koji može ispaliti niz projektila s vrlo visokom preciznošću. Tenk od 63 tone koristi napredni oklopni paket koji se sastoji od čelika, keramike, volframa i plastike. Oklop je najdeblji na prednjoj strani kupole i sa strane. Motor je dizelski od 1500 KS koji može potjerati tenk do 45 mph. Kao i kod većine zapadnjačkih tenkova, streljivo je pohranjeno u zasebnom pretincu kako bi se spriječile katastrofalne eksplozije poput onih koje su svjedoci sovjetskih/ruskih tenkova. Jedan od najuspješnijih dizajna tenkova, Leopard 2 koristi se od strane nekoliko zemalja s 2A6 koji je trenutno u upotrebi u Njemačkoj, Kanadi, Finskoj, Grčkoj i Portugalu. Noviji model 2A7+ trenutno se testira i prodaje s cijenom procijenjenom na oko 12 milijuna dolara po jedinici.

4. Američki M1A2 SEP – $8.5 milijuna dolara

Sgt. Calab Franklin, Public domain, via Wikimedia Commons

Od svih tenkova na ovom popisu, M1 Abrams je najviše dokazan stroj u borbi. Godine 1991. i 2003. ovaj tenk je dokazao da je superiorniji od svih tenkova iz sovjetske ere koji su Iračani imali. Zapravo, najveća prijetnja Abramsu nije dolazila od neprijateljskih tenkova, već od IED-ova i pobunjenika koji su pogodili bočnu i stražnju stranu tenka naprednim ruskim protutenkovskim oružjem. Najnovija verzija Abramsa je M1A2 SEP. Ovaj model teži preko 69 tona dobrim dijelom zahvaljujući svom naprednom oklopu koji se sastoji od kompozita s osiromašenim uranom i grafitom. Naoružan je glatkim topom od 120 mm koji uz pomoć napredne elektronike i optike može pucati s visokom razinom preciznosti. Tenk se može dodatno nadograditi s Tank Urban Survival Kit-om (TUSK) koji, između nekoliko stvari, dodaje reaktivni oklop sa strane, oklop na stražnjoj strani i mitraljez na daljinsko upravljanje na krovu kupole.

3. Južnokorejski K2 Black Panther – $8.8 milijuna dolara

Simta, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Najnoviji južnokorejski tenk, K2, jedan je od najnaprednijih tenkova na svijetu. Budući da nikada nije bio u borbi, teško je ocijeniti sposobnosti tenka, ali na papiru specifikacije su impresivne. K2 kombinira sve najbolje karakteristike koje se nalaze u zapadnom i ruskom dizajnu tenkova. Slično Leopardu 2, K2 koristi glatku cijev kalibra 120 mm 55l dizelski motor od 1500 KS. Oklop je klasificirani kompozitni materijal s dodatnom upotrebom modularnog eksplozivnog reaktivnog oklopa za poboljšanu zaštitu. Oprema za upozorenje i ometanje projektila pomaže tenku da otkrije nadolazeće protutenkovske projektile i blokira njihove kontrole dok postavlja zaštitnu aerosolnu dimnu zavjesu. Poput T-90 i Merkave, za K2 se kaže da je sposoban upravljati sustavom aktivne zaštite za uništavanje nadolazećih projektila, iako je to još uvijek u razvoju. Također slično ruskom dizajnu, posada se sastoji od samo tri osobe s punjenjem topa putem automatskog punjača.

2. Japanski Type 10 – $9.4 milijuna dolara

Japanski Type 10, T.Goto, Public domain, via Wikimedia Commons

Type 10 je najnoviji japanski tenk koji je ušao u službu 2012. Težine samo 48 tona, Type 10 je vrlo upravljiv s prijavljenom maksimalnom brzinom većom od 70 km/h. Kao i kod svih zapadnjačkih tenkovi, naoružanje je glatka cijev od 120 mm koja može ispaljivati ​​domaće streljivo ili NATO kompatibilne metke. Zaštita oklopa je modularna i koristi kompozitnu mješavinu kaljenog čelika i keramike. U usporedbi s drugim tenkovima na ovom popisu, Type 10 može biti nešto manje sposoban protiv drugih glavnih borbenih tenkova, ali vrlo otporan na ručna protutenkovska oružja poput raketnih granata (RPG). Poput ruskih tenkova, Type 10 ima posadu od tri člana i koristi automatski punjač umjesto četvrtog člana posade. Sustav upozorenja i dispenzeri dima pružaju pasivnu zaštitu od nadolazećih vođenih protuoklopnih projektila.

1. Francuski AMX-56 Leclerc – $12.6 milijuna dolara

Francuski AMX-56 Leclerc, David Monniaux, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Ovo je glavni francuski tenk i trenutno najskuplji tenk na svijetu. Brojke o cijeni ovog tenka uvelike variraju ovisno o tome s kim razgovarate. Kritičari unutar francuske vlade kažu da je svaki Leclerc Francusku koštao 23 milijuna dolara ili više. Tvrtke koje grade i nadograđuju ove tenkove daju konzervativniju (ali još uvijek smiješno visoku) brojku od 12,6 milijuna dolara po tenku. Leclerc je ušao u službu 1992. godine nakon 15 godina razvoja i ispitivanja. Tenk koristi modularni oklop koji se može brzo skinuti i zamijeniti. Oklop je kompozit čelika, keramike i kevlara. Zaštita na krovu kupole i bokova je vrlo debela, a tenk ima čak i redundantne električne sustave kako bi se osigurala preživljavanje. Kao i drugi zapadnjački tenkovi, Leclerc koristi top glatke cijevi od 120 mm i motor od 1500 KS. Ima samo tročlanu posadu i koristi automatski punjač vrlo sličan onom koji se koristi u južnokorejskom K2 Black Pantheru, a navodno može ispaliti 12 granata u minuti. Napredna optika i računalni sustavi čine ovo jednim od najboljih tenkova na svijetu – i najskupljim.

Izvor: Wikipedia, The Richest.com

Foto: wikimedia commons