Donosimo odličan originalan članak sa stranice Toms guide o tome kako je ljubitelj androida prešao na iPhone.


Krajem prošle godine odlučio sam se prebaciti s Androida na iOS prvi put nakon sedam godina. Svoju Sim karticu iz Google Pixel 6 Pro uređaja prebacio sam u iPhone 13 Pro i još uvijek ju ne želim vratiti natrag.

Usprkos svom mom skepticizmu zbog konzervativnosti iOS sustava i nedostatak većih promjena od iPhonea 12, radije bih uzeo Appleov pametni telefon koji košta 999 dolara.

Da skratim razloge zbog kojih mi se sviđa, i pomognem ljudima koji se dvoume između Samsunga Galaxy S22 i iPhonea 13 Pro, evo nekih ključnih stvari koje su me natjerale da posegnem za iPhoneom, a ne za Androidom.

Display

Appleov Retina display dugo me impresionirao, ali prelazak na OLED panele iPhonea 2020. godine i sadašnje prisvajanje LTPO displaya od 120 herca za iPhone 13 Pro i Pro Max je veliko poboljšanje za prikaz na tim uređajima.

Doduše, ima dosta Android mobitela, Samsung Galaxy S22 Ultra je jedan od najboljih primjera. Ali kalibracija boja, ravnoteža, frekvencija osvježavanja i dizajn na iPhone 13 Pro jednostavno je bolji. Ipak, na njemu isključim True Tone jer se zbog njega boje nekad čine mutnima.

Baterija

Svaki novi uređaj na tržištu u sebi ima sve bolju bateriju, ali malo ih uspije izdržati sve do mog putovanja kući iz ureda. Ali iPhone 13 je pokrenuo taj trend u mom životu. Većinu dana ne trebam puniti svoj iPhone Pro sve do kasno u noć. Čak i tad ostane mu 30 posto baterije, tako da može izdržati dio sljedećeg dana ako ga zaboravim napuniti. To nije bio slučaj kad sam imao Pixel 6 Pro ili Oppo Find X3 Pro, oba mobitela sam koristio najviše u 2021.

Naravno, potrošnja baterije mijenja se prema tome što radim na mobitelu. Na primjer, skidanje sadržaja putem 5G mreže troši jako puno energije. Ali Android mobiteli se troše još brže, a i postanu vrući. Appleovo ulaganje u učinkovitost se ovdje definitivno isplatilo.

Kamere

Ne možete razgovarati o iPhoneu bez da spomenete njegove kamere. Nije iznenađenje da je jedan od najboljih komponenti iPhonea trio glavne, ultra wide i telefoto kamera koji vam daju jednostavno predivne fotografije koje odišu bojama, detaljima i jasnoćom.

Iako ima pregršt pametnih telefona s izvrsnim kamerama, ono što me impresionira kod iPhonea je konstantnost. Svaka fotografija koju snimim je zadovoljavajuća. Pixel 6 Pro ima bolji kontrast od iPhonea 13 Pro, ali na iPhoneu nema tolike razlike u bojama ili jasnoći kad se izmjenjuju zadnje tri kamere. Također, sviđa ju mi se portretne fotografije koje stvara iPhone.

Snimanje videa također je najbolje u svojoj klasi. Odlične snimke nastaju jednostavnim postupkom , bez puno namještanja postavki. Nisam veliki videograf, ali imati kameru koja snima u full HD, 4K rezoluciji videa je definitivno bod za tim Apple.

Kvaliteta izrade i dizajn

Godinama je Apple izrađivao uređaje koji su kvalitetni, ali Android mobiteli marki Samsung, OnePlus i Google su ih sustigli u posljednje vrijeme. Ipak, ima nešto u dizajnu i izradi iPhonea 13 što mi stvarno odgovara. Dizajn se nije posebno promijenio još od iPhonea 12 i bio sam spreman popljuvati Apple zbog nedostatka inovacije, ali sam shvatio da postoji razlog zbog kojeg nisu puno mijenjali.

Stvar je u kombinaciji materijala koji daju dobar osjećaj. Rubovi su oštri i čini se kao da se pametni telefon na neki način ureže u vaše dlanove. Sviđa mi se veličina iPhonea 13 Pro. Nije preveliki pronalazi svoje mjesto u džepu bez opasnosti da ispadne. Opet, dovoljno je velik da ne promašim nešto dok pritišćem po ekranu u pokretu.

Popravljeni „ekosustav“

Često se znalo reći da je Apple ograničio iOS-ov ekosistem, odnosno da je Android bio puno fleksibilniji što se tiče interakcije s ostalim aplikacijama i uređajima. Još je uvijek se sve restrikcije koje ima iOS mogu činiti jako ograničavajućima, mogu skinuti gotovo svaku aplikaciju znajući da će mi pružiti odlično iskustvo.

Appleov ekosistem pruža se i na druge uređaje. S iPhoneom se lako sinkronizirati na iPad te na bluetooth slušalice AirPods Pro. Spojio sam se lako i na Sonos One zvučnik i na LG C1 OLED televizor. Također, uspio sam iPhone 13 Pro lako upariti i s Apple Watchem 7.

Naravno, iOS nije savršen, ali lak je za korištenje i pouzdan. U kombinaciji s odličnim hardwareom jasno je zašto tolik broj ljudi koristi Apple. Ne bih rekao da sam siguran da mi je iOS još uvijek 100 posto bolji, ali Android će se morati dobro potruditi da me odvrati od iPhonea 13 Pro.

Originalan članak: Roland Moore-Coyler/Tom’s Guide

Prijevod: Mancave.hr

Foto: Apple Newsroom