Iako je dočekan s velikom dozom skepse, uzevši u obzir nasljeđe i standarde koje su njegovi prethodnici postavili, film The Batman poharao je kinoblagajne. U nepuna dva tjedna prikazivanja film je zaradio više od pola milijarde dolara. Time je već sad, prema podacima portala Box Office Mojo, premašio najisplativiji film o Batmanu – Vitez tame – koji je zaradio 533 milijuna dolara u kinima otkad se počeo prikazivati.

Kao što smo naveli u našoj recenziji filma, The Batman je film koji dosta odskače od svojih prethodnika. Manje je tu akcije, veći je fokus stavljen na glumu, emotivna stanja likova i scenarij koji ovaj film pretvara u mračnu detektivsku dramu.

Glavni glumac Robert Pattinson možda je i najveći razlog zbog kojeg je ovaj film toliki uspjeh u kinima. Dio Batmanovih fanova nije mogao ni zamisliti da će tamo neka vampirska teen-zvijezda glumiti njihovog najdražeg lika, ali morali su i oni pohrliti u kina kako bi vidjeli hoće li film s njim u glavnoj ulozi biti potpuni debakl. No Pattinson se odlično snašao u ulozi Brucea Waynea i dobio odlične ocjene kritičara i publike.

Nirvanina pjesma kao zvijezda filma

Nisu samo glumci, redatelj i scenaristi zvijezde ovog filma, već je to i naslovna pjesma. Radi se o Nirvaninoj pjesmi „Something in the way“, koja je izašla na njihovom kultnom albumu Nevermind 1991. Zanimljivo, riječ je o pjesmi koja nije na tom albumu bila među najvećim hitovima, no, nakon izlaska The Batmana u kina postala je u trendingu svakog servisa za glazbu najslušanija pjesma tog benda.

Billboard je objavio da je u jednom trenutku pjesma Something in the way imala rast od 1200 posto. Po inerciji, porast su doživjele i ostale pjesme s Nirvaninog albuma Nevermind. Prije nego kažemo nešto više o pjesmi, poslušajte ju i pročitajte njene stihove.

Underneath the bridge (ispod mosta)

Tarp has sprung a leak (cerada je propustila)

And the animals I’ve trapped (životinje koje sam zarobio)

Have all become my pets (postale su moji ljubimci)

And I’m living off of grass (živim od trave)

And the drippings from the ceiling (i kapi sa stropa)

It’s okay to eat fish (u redu je jesti ribe)

‘Cause they don’t have any feelings (jer one nemaju osjećaja)

Something in the way… (nešto na putu…)

Nakratko uskrsnuli grunge

Something in the way obuhvaća dva fenomena koja su karakteristična za svijet filma. Prvi je kad relativno nepoznata pjesma zbog simbioze s filmom postane jednako popularna ili čak popularnija od filma. Na primjer, svi znaju pjesmu Whitney Houston „I will always love you“, ali teško da će se sjetiti baš u kojem ju je filmu prvi put otpjevala.

Drugi je fenomen vraćanje starih pjesama iz naftalina i njihovo ponovo otkrivanje u očima mlađih generacija. Istina je da netko tko je rođen 2005. godine vjerojatno nikad nije došao u kontakt s Nirvaninim pjesmama. Posljednji primjer stare pjesme koja je postala hit na TikToku, koji je pretežno mreža za mlade, je kad su se masovno počeli snimati videa u kojima je podloga bila pjesma „Dreams“ koju izvodi Fleetwood Mac.

Nirvanina se pjesma idealno uklapa u atmosferu filma i zato je njen efekt jači. Scenaristi i redatelj htjeli su nam prikazati Gotham City koji je mračan, mokar, hladan i prljav – koliko god kiše da padne, ne može isprati sve ono što je loše u tom gradu. U usporedbi s tim, i pjesma koju je Kurt Cobain otpjevao, također je hladna, mokra, izaziva nelagodu i osjećaj tjeskobe. Idealna je jer se glavni lik u filmu bori s potisnutim osjećajima, sa svojom prošlošću, baš kao što se i frontman Nirvane Cobain morao boriti sa svojim demonima. Cobain je svoju bitku, nažalost, izgubio vrlo mlad.

Zanimljivo je i porijeklo pjesme te legende koje ju prate. Neki tvrde da je ovo najosobnija Cobainova pjesma, a generalni je konsenzus da je nastala u doba kad je bio na svom fizičkom i mentalnom dnu, odbačen od obitelji i prijatelja. I dok se na pojedinim izvorima može naći da je Cobain jedno vrijeme zaista živio ispod mosta, to vjerojatno nije istina. Metafora je ovo njegovog tadašnjeg mentalnog stanja, u kojem se osjećao kao „nešto na putu“, neki predmet pored kojeg prođeš i brzo na njega zaboraviš. Da zaključimo, Nirvana i The Batman idealan su spoj za povratak grungea u naše slušalice i čovjeka-šišmiša na naša platna, a vjerojatno uskoro i na naše ekrane.

Piše: Marin Karadžija

Foto: Warner Bros Official