Svaka generacija ima svog Batmana. Još tamo prije Drugog svjetskog rata ovaj je DC-jev junak postao omiljen u svijetu stripova i nezaobilazan kod ljubitelja superheroja. Filmovi o Batmanu priča su za sebe, uvijek golem izvor zarade za njihove kreatore. Tim Burton režirao je prvog komercijalno bombastičnog Batmana 1989. godine.

Michael Keaton imao je tad glavnu ulogu, neponovljivi Jack Nicholson odradio je jednu od svojih najboljih rola i postavio letvicu za sve ostale koji su nakon njega glumili Jokera, a bila je tu i prelijepa i tada vrlo popularna Kim Basinger. Od tog je filma Batman postao pravi akcijski spektakl u kojem su se pojavljivali vrhunski glumci. Joel Schumacher okupljao je zavidna glumačka imena, no filmovi nisu baš oduševljavali kvalitetom. Christopher Nolan snimio je svoju hvaljenu Batman-trilogiju, a ove je godine, uz puno skepse, izašao novi The Batman, u kojem glavnu ulogu igra Robert Pattinson.

Pattinson je ulogom u lošem, ali komercijalno bezobrazno isplativom Sumraku sebi priskrbio ulogu tinejdžerske zvijezde za kojom curice vrište i jako će se teško riješiti tog statusa u svojoj karijeri. Iako je za neke ljubitelje Batmana bilo neprihvatljivo da Pattinson dobije glavnu ulogu, kritike na njegovu izvedbu i više su nego dobre.

Radnja i atmosfera

Treba najprije shvatiti da The Batman nije tipičan film o superherojima kakve gledamo u kinima. Nije to bezglavi akcijski film u kojem već na početku znate što će se dogoditi, već ulazi u sferu detektivskog noir filma. Naime, zločinac protiv kojeg se Batman bori u ovom filmu je Riddler – serijski ubojica koji terorizira Gotham City i ostavlja jezive poruke za Batmana.

Radnja ovog filma zapravo kreće ubojstvom gradonačelnika Gotham Cityja Dona Mitchella Juniora. Ubojica sebe naziva Riddler te ostavlja poruke za Batmana, koje su ujedno i zagonetke. Uz Riddlera, koji je otprije poznat negativac u Batman serijalu, u ovom se filmu pojavljuju i Žena-mačka i Pingvin. Da ne spoilamo previše, nećemo ulaziti u detalje.

Redatelj i jedan od trojice scenarista Matt Reeves sa svojom je ekipom uspješno zamračio Gotham i stvorio atmosferu nelagode i straha. Osjećaj je kao da većinu filma gmižemo po mokrim i hladnim, mračnim ulicama Gothama. Upravo se u takvu atmosferu uklapa Pattinson, koji utjelovljuje moćnog, odlučnog, ali i ranjivog te pomalo neshvaćenog milijunaša Brucea Waynea.

Njegova priča o ubijenim roditeljima i želji da se osveti svim kriminalcima Gothama Cityja proteže se kroz gotovo svaku priču o Batmanu. Kad vidite profil Pattinsonovog Batmana, postaje jasno zašto je naslovna pjesma filma Something in the way, koju izvodi Nirvana. Recimo, kad bi Pattinsonov Batman bio rock zvijezda, bio bi Kurt Cobain, ali bez predoziranja.

Glumci, režija i scenarij

Kao što smo već napomenuli, Robert Pattinson glumi Batmana, dok je u ulozi glavnog zlikovca u filmu Paul Dano, koji izuzetno dobro utjelovljuje strašnog, sadističnog, jezivog i vrlo inteligentnog Riddlera. Zoe Kravitz glumi Selinu Kyle, odnosno Ženu-mačku, koja cijeli film koketira s Batmanom. Njihov odnos je u svim nastavcima Batmana prožet seksualnom napetošću, ali nije do kraja definiran u smislu jesu li u lošim ili dobrim odnosima. Colina Farrella teško je prepoznati u ulozi Pingvina pod gomilom šminke i rekvizita. Jeffrey Wright glumi inspektora Jamesa Gordona, dok je Anthony Serkis jako dobar u ulozi batlera Alfreda. John Turturro glumi mafijaškog šefa Carminea Falconea.

Film je režirao Matt Reeves, a scenarij su, po uzoru na DC-jev strip, napisali sam Reeves, Peter Craig i Bill Finger.

Zaključak

U filmovima o Batmanu malo je toga što nikad nismo vidjeli – vrhunske kostime, mračnu atmosferu, brdo dobro izrežirane akcije, specijalne efekte i futurističke gadgete, čudovišne i genijalne zlikovce – sve je ovo postao standard za filmove o Čovjeku-šišmišu. No The Batman ima u sebi komponentu detektivskog filma koji vas cijelo vrijeme drži na rubu stolice te atmosferu koja dočarava nelagodu koja prati likove u filmu. Najviše su zato zaslužni Pattinson i Dano, koji su odlično odradili svoje uloge. The Batman se, bar zasad, može pogledati samo u kinima, a prema našem sudu te sudu mnogih kritičara, ulaznica je to koju se isplati kupiti.

Naša ocjena: 8/10

Originalan naziv filma: The Batman

Žanr: Kriminalistički/akcijski

Trajanje: 2 sata i 56 minuta

Godina: 2022.

Redatelj: Matt Reeves

Glumci: Robert Pattinson, Zoe Kravitz, Jeffrey Wright, Colin Farrell, Paul Dano, Andy Serkis, John Turturro

Scenarist: Matt Reeves, Peter Craig, Bill Finger

 

Piše: Marin Karadžija

Foto: Warner Bros Official

Ovi kultni filmovi danas bi se smatrali uvredljivima