Cancel kultura realnost je vremena u kojem živimo. Neflixovi filmovi i serije najbolji su primjer političke korektnosti koja se provlači povećanjem raznolikosti likova u smislu rase, roda i seksualne orijentacije. Načelno je to dobra stvar jer su se kroz umjetnost gotovo pa isključivo gurale progresivne ideje koje su nagrađivane Oscarima i ostalim nagradama.

No nije uvijek bilo tako. Brojni filmski klasici nisu dobro ostarjeli  i u današnje se vrijeme ne bi ni snimali, ili bi ih mediji i javnost „cancelali“. Ovo su neki od najpoznatijih:

Doručak kod Tiffanyja (1961)

Na prvi se pogled lako zapitati što jedan neosporni klasik poput ovog radi na ovom popisu. Audrey Hepburn ulogom Holly Golightly zacementirala si je mjesto u filmskoj antologiji, no problem današnji filmski kritičari vide u liku gospodina Yunioshija.

Naime, njegov lik utjelovio je tada poznati komičar Mickey Rooney, a time je utemelji stereotip lika s Dalekog istoka u holivudskim filmovima. Ne čudi to ako znamo da je film snimljen 15 godina nakon kapitulacije Japana, dok su Amerikancima još uvijek bila svježa sjećanja na Pearl Harbor, pa je Japanac jednostavno morao biti karikatura s puno loših osobina. Danas takav prikaz ne bi prošao na filmskom platnu.

Briljantin (1978)

Klasični mjuzikl koji je do zvijezda vinuo Johna Travoltu i Oliviju Newton-John nosi u sebi prikrivenu šovinističku poruku. Doduše, ovisi kako shvatite njegovu poruku. Jedan ku iz kojeg se priča može promatrati je potpuna transformacija glavnog ženskog lika kako bi se svidjela glavnom muškom liku.

U vrijeme kad je film pušten u kinima nitko ili gotovo nitko nije imao prigovora na takav prikaz žene koja radi sve da bi udovoljila svom muškarcu. Ipak, gotovo 50 godina kasnije stvari su se promijenile.

Indiana Jones i ukleti hram (1984)

Obožavatelji Indiana Jonesa nikad ne bi rekli da su filmovi o njemu uvredljivi, no rijetki znaju da je ovaj film zabranjen u Indiji. Razlog je prikaz Indijaca koji je bio iskarikiran i pretjeran u svakom smislu.

Indiana Jones, kojeg je utjelovio Harrison Ford, suprotstavlja se hinduističkom kultu. Članovi kulta prikazani su kao neko neobuzdano divlje pleme, hrane se u tom filmu zmijama, paucima i kuhaju juhu od majmunovog mozga. Ne čudi, stoga, da indijska vlada nije dala svojim građanima da ovo gledaju.

Gotovo svi filmovi o Jamesu Bondu

Da, dobro ste pročitali. Kad bacite pogled na starije filmove o Jamesu Bondu, prikaz negativaca i žena u tim je filmovima stereotipiziran do bola. Žene su lijepe, ali uglavnom slabe i podložne manipulaciji glavnog muškog lika. Bond ih zavodi, odbacuje i koristi po potrebi.

Negativci su uglavnom Rusi ili neki krimosi s Istoka, što također ne čudi jer je James Bond bio špijun koji je djelovao za vrijeme Hladnog rata. James Bond ima svojih trenutaka, filmovi o njemu su uvijek bili hitovi, no oni noviji su se prilagodili vremenu.

Ace Ventura: Detektiv za ljubimce (1994)

Jim Carrey bio je nezaobilazan glumac u hit-komedijama 90-ih godinama prošlog stoljeća. No u današnjem društvu zamjerili bi mu reakciju na poljubac s transeksualnom osobom u filmu Ace Ventura.

Ventura ode i korak dalje jer je glavni zlikovac u filmu transrodna osoba. Naravno da mu detektiv za životinje skine hlače, a onda cijeli policijski odred počne povraćati. Općenito, nije samo Ace Ventura film u kojem je izražena neka vrsta gađenja prema transrodnim osobama, u 90-ima je takav slučaj bio čest. O scenama u kojem glumi psihički bolesnu osobu da ne govorimo.

Krokodil Dundee trilogija

Sjećate li se početaka RTL televizije u Hrvatskoj? Vrtjeli su se uvijek manje-više isti filmovi, a sva tri Krokodil Dundeeja bili su neki od njih. Posljednji je snimljen 2001. godine, a bilo je i nekih najava da će se snimiti i jedan suvremeni film slične tematike.

No nije jer danas takva priča nikad ne bi prošla. Dundee, koji iz divljine Australije dolazi u Ameriku, tamo lošim forama vrijeđa sve koji se uvrijediti mogu jednostavno više nije zabavna. Pogotovo jer ga se srame i Australci koje je u kinima predstavio na sasvim pogrešan način.

Life of Brian (1979)

Nakon napada islamista na Charlie Hebdo zavladao je istinski strah od kritiziranja religioznih vrijednosti. Life of Brian upravo je to. Film su napravili glumci iz Letećeg cirkusa Montyja Pythona, a prati život Isusovog suvremenika Briana te je neka vrsta parodije na Isusov život. Kršćani nisu u vrijeme izlaska ovog filma stajali skrštenih ruku, doživio je dosta kritika, a isto vjerojatno bi ih još i više doživio danas.

Policijska akademija

Dok smo bili mali, skoro svi nastavci Policijske akademije bili su zabavni, no humor je to koji je dosta plitak i s vremenom postaje naporan, kao i likovi. Plava kamenica postala je, ipak, sinonim za gay-lokal. U Plavu kamenicu uvijek nekako upadnu negativci u filmu, a cijeli lokal prikazan je kao neka vrsta zatvora ili kaznionice, što je uvredljivo za homoseksualce.

Piše: Marin Karadžija

Foto: Screenshot