Problemi s dobavom limenki za pivo

U prvoj polovici godine pivovare je najviše mučilo pitanje kome će prodati pivo, kad su ih vladini lockdowni odsjekli od mušterija u gostionicama i barovima. Zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata se potražnja za pivom, logično, preselila u maloprodaju a najveću korist od toga imala je posljednjih godina najpopularnija pivska ambalaža – limenka. Proizvođači pivske konzerve ne stižu napraviti onoliko koliko se traži. A to nije jedina deficitarna roba.

Prema riječima šefa Krušovica, vodeće pivske marke Heinekena u Češkoj Michala Ronča, limenke su deficitarne u cijeloj Europi, a pivovare se ipak odlučuju za njih.  Cijena je sada u drugom planu, isto tako etikete i zatvarači, najveći je problem dostupnost. Proizvođači sada primaju narudžbe za studeni …

Cijena aluminija za godinu dana narasla je za 50 posto, pa se ujesen očekuje i korekcija cijene limenki. „Proizvodni kapacitet aluminijskih limenki su u cijelom svijetu napregnuti. Rastu sporije od tržišta, a aktualno poskupljenje aluminija rezultirat će poskupljenjem limenki,“ kaže Denisa Mylbachrová, glasnogovornica Pivovara Staropramen, druge najveće kompanije u Češkoj.

Tržišni broj jedan, Plzeňský Prazdroj, s gotovo pedeset postotnim udjelom na tržištu piva, zbog ograničenih isporuka praznih limenki reorganizira proizvodnju. Prijašnju količinu limenki sada puni na nekoliko puta, u manjim šaržama, a to – žale se – poskupljuje proizvodnju.  A kad taj češki pivski div u japanskom vlasništvu digne cijenu piva, za njim se povode i ostale pivovare. Posljednji put Prazdroj je cijenu digao lanjskog listopada, i to za 3,6 posto.

No, kako rekosmo, limenke nisu jedini proizvod kojeg na tržištu nema dovoljno. Kriza je također s drvetom, pa pivovare imaju problema s paletama, koje su u posljednjih godinu dana drastično poskupjele. Skokovit rast cijena, međutim, bilježe i sirovine i energija, kod kojih nema onih dramatičnih nestašica.

Prema podacima Češkog saveza proizvođača piva i slada zbog dugotrajnog lockdowna pivovare su proizvele pola milijuna hektolitara manje nego u istom razdoblju prošle godine, ali u lipnju je prodaja točenog piva bila već na razini one prije pandemije. Primijećen je i jedan zanimljiv trend – Česi sve više piju pivo s manjim udjelom alkohola – dakle desetku, pivo s deset posto slada, a iznimnu popularnost doživljava i osmica.

Izvor: pivnica.net