Nevjerojatne obojane snimke izumrlog tasmanijskog tigra

 

Prema Wikipediji Tasmanski tigar ili psoglavi vučak (lat. Thylacinus cynocephalus) je tobolčar iz porodice zvjeraša za kojeg se može sa sigunošću reći da je izumro.

U australskoj fauni ova životinja je imala ulogu grabežljivca sličnu vuku u Europi ili Sjevernoj Americi.

Tasmanijski tigar u videu se zove Benjamin i na naknadno obojanoj snimci, koji je Nacionalna arhiva filma i zvuka (NFSA) Australije podijelila na YouTubeu 6. rujna, vidi se da Benjamin ima žućkasto krzno s prugama tamno smeđe boje po leđima i zadnjici. Kad razjapi duge čeljusti. jezik i unutrašnjost usta nježne su ružičaste nijanse.

O TASMANIJSKIM TIGROVIMA

Po izgledu podsjeća na psa, osim što je isprugan poput tigra. Psoglavi vučak je bio dugačak 100 do 130 centimetara, a rep je bio dugačak oko pola metra. Posebnost su mu snažne čeljusti koje je mogao jako razjapiti. Vjeruje se da je plijen lovio sam ili u paru.

Tasmanijski tigrovi ili psoglavi vučci nekoć su slobodno lutali Australijom, ali prije otprilike 2000 godina svedeni su samo na otok Tasmaniju, gdje ih je ostalo otprilike samo 5000 do vremena kada su Europljani kolonizirali kontinent krajem 18. stoljeća. Do sredine 1930-ih psoglavi vučci mogli su se vidjeti samo iznimno rijetko. Nakon Benjaminove usamljene smrti u zoološkom vrtu Hobart 1936. pokušaji da se uhvati još jedan psoglavi vučak bili su neuspješni, a vrsta je službeno izumrla 1986. godine, izvijestio je Nacionalni muzej Australije.

Poznato je samo 10 filmskih isječaka živih psoglavih vučaka, a Fleayevi snimci su najduži, s trajanjem od oko 80 sekundi. No, čak i minuta snimanja možda je bila previše za njega; nedugo nakon što je filmaš snimio snimke, tasmanski tigar ugrizao je snimatelja za stražnjicu.

 

Izvor: youtube, livescience