Ovo su nova nogometna i nenogometna pravila koja se uvode na Svjetskom prvenstvu u Kataru

Svjetsko nogometno prvenstvo nakon pandemijskih bi godina trebalo biti fantastičan sportski događaj na globalnoj razini. Nakon Europskog prvenstva koje je kasnilo godinu dana, veliko natjecanje u Kataru ponudit će također izvanredan termin. Krenut će 21. studenog, a u planu je da se završi 18. prosinca ove godine.

Samo natjecanje trebalo bi, kao i svako dosad, biti pravi spektakl internacionalnog nogometa. No, iza zastora i svjetala reflektora koji će u Kataru sjajiti, budite uvjereni, više nego igdje, krije se i mračna strana. Tisuće stranih radnika ostavili su svoje živote na surovim gradilištima u Dohi, gdje nisu imali osigurane uvjete za život i rad. Iako su postojale inicijative da se zbog toga bojkotira natjecanje, sve je završilo aljkavom kampanjom po društvenim mrežama i nošenjem majica u znak prosvjeda.

No previše je tu novca u igri da bi se sad bavilo revolucijom. Show must go on, pjevao je Freddie Mercury. I nastavit će se, i to uz neke promjene u samoj igri i svemu što je okružuje.

Termin odigravanja

Nikad u povijesti nije se Svjetsko nogometno prvenstvo odigravalo u terminu koji nije bio ljetni. Ove godine gledat ćemo ga najesen, u terminu koji bi u uobičajenim uvjetima bio taman kraj prve polusezone.

U Kataru bi, naravno bilo nemoguće igrati usred ljeta zbog pustinjske klime u kojoj se temperature preko dana dižu preko 40 stupnjeva na regularnoj bazi. Nogometna sezona će se organizirati tako da se usred nje “ugura” Svjetsko prvenstvo, no folklor će onda morati biti značajno drugačiji.

Pošto će se gledati većinom u prosincu, neće baš biti praćenja reprezentacije po terasama kafića, turista koji kolektivno dolaze navijati za svoje momčadi pa se kasnije svakako zajedno ponapijaju, a za gledanje utakmica na gradskim trgovima trebat će šalovi i rukavice.

Jesenski termin jedan je od ustupaka FIFA-e Katarcima koji su, prema navodima mnogih stranih medija, platili ogromnu svotu “ispod stola” kako bi im se dodijelila organizacija ovog natjecanja. No moguće je da ovakav termin bude argument i drugim zemljama s vrućom klimom da i oni organiziraju Svjetsko prvenstvo najesen.

Promjena maksimalnog broja igrača u momčadi

Jeste li znali da je dosad svaki izbornik mogao u reprezentaciju pozvati čak po 35 igrača? Od toga bi 23 završila na obaveznom popisu, a ostali su bili tu za pričuvu. Kvota od 35 igrača gotovo nikad nije bila popunjena jer nije bilo potrebe.

FIFA je donijela odluku o proširenju popisa nogometaša, tako da sad svaki izbornik mora pozvati 26 igrača na obavezan popis, a na širi popis može se staviti čak 55 igrača. Popisi su se proširili zbog mogućeg širenja koronavirusa ove jeseni.

Promjena maksimalnog broja izmjena u igri

Treneri u gotovo svim svjetskim ligama i natjecanjima UEFA-e smiju izvršiti pet izmjena. Prvi put će takva praksa biti i u Kataru na Svjetskom prvenstvu. Podsjetimo, 2018. godine smjele su se izvršiti tri zamjene.

Povećanje broja izmjena igrača također je jedna od mjera koje su uvedene nakon što su nastavljena natjecanja posije glavnog vala pandemije koronavirusa. Omogućuje se tako veća prevencija ozljeda igrača, više rotacija u momčadi i više mogućnosti za odmor.

Poluautomatski sustav koji prepoznaje zaleđe

Već se neko vrijeme najavljuje SAOT, poluautomatski sustav za određivanje zaleđa koji bi trebao imati svoju premijeru u Kataru. SAOT obećava preciznije i brže odluke vezane uz zaleđa od dosadašnje VAR tehnologije, a sastoji se od niza kamera strateški pozicioniranih na stadionima i čipa koji će biti ugrađen u loptu.

Ta je tehnologija već bila testirana na dvama natjecanjima tijekom proteklih sedam mjeseci, a do SP-a u Kataru održat će se još nekoliko provjera SAOT-a. Kako će to izgledati, najbolje da pogledate video i poslušate legendarnog Pierluigija Collinu.

Prvi put sudit će žene

Ironično je da će u zemlji u kojoj žene imaju vrlo mala prava prvi put na Svjetskim prvenstvima suditi – žene. Za natjecanje će biti delegirano 36 sudaca iz cijelog svijeta, a među njima bit će tri žene: Stephanie Frappart iz Francuske, Salima Mukansanga iz Ruande i Yoshimi Yamashita iz Japana.

Nema alkohola na tribinama ni ulicama

Kad je Brazil 2014. godine promijenio zakon o zabrani konzumaciji alkohola na javnim mjestima kako bi navijači mogli piti pivo na tribinama na Svjetskom prvenstvu, bio je to svojevrsni presedan. Siromašni Brazilci podlegli su pod ponudama bogatih sponzora, no u Kataru to neće biti slučaj.

Zakonom je tamo, naime, zabranjeno konzumirati alkohol na javnom mjestu, dozvoljeno je to samo u hotelima, barovima i restoranima. Stadioni i ulice ostaju “trijezne zone”, što se mnogim navijačima sigurno neće svidjeti.

Piše: MK

Foto: Flickr

Adidas predstavio službenu nogometnu loptu za Svjetsko prvenstvo 2022.