Ljetni parfemi za muškarce – odabrali smo 7 odličnih

Ako na život gledate negativno, reći ćete lako da je ljeto doba neugodnih mirisa, prije svega znoja na svakom koraku, pogotovo u javnom prijevozu. No ako uhvatite dobar trenutak uz more, negdje daleko od vreve, otkrit ćete da je ljeto uistinu doba mirisa, ali i onih dobrih.

More je najprirodniji i daleko najzastupljeniji “parfem” kojeg nas većina nosi ljeti. No tu su i parfemi koji dodatno naglašavaju sve čari ljeta, koji zrak ispunjavaju svježinom i fantastičnim mirisima. Prije nego krenemo na prijedloge, moramo odraditi teoretski dio.

Razlika između toaletne vode i parfemske vode

Za tijelo parfem, za dušu Artem, bila je avangardna uzrečica u kojoj su navijači Hajduka uzdizali nekad talentiranog, a danas boemski orijentiranog nogometaša Artema Milevskog. Koliko god zanimljiv bio taj njihov poklič, u svijetu kozmetike on nije potpuno precizan. Naime, većina ne zna razliku između toaletne i parfemske vode pa ćemo ju na što jednostavniji način pokušati objasniti.

Eau de Toilette ili toaletna voda (ljepše zvuči ovo na francuskom, složit ćete se) mirisna je tekućina koja u sebi ima koncentraciju mirisnih tvari od osam do 12 posto. Čim ta koncentracija prijeđe 12 posto, tekućina se mora kategorizirati kao Eau de Parfum ili parfemska voda. Razlika je, dakako, i u cijeni. Parfemske vode u pravilu su skuplje od toaletnih voda.

Činjenica je da su toaletne vode manje intenzivne te da se njihov učinak raspline prije parfemske vode. No ne mora to biti njihova mana, dapače, toaletne vode koriste se u prilikama kad ne želite obratiti pažnju na sebe intenzivnim mirisom, a opet želite odati dojam svježine i uglađenosti. Toaletne se vode koriste u svakodnevnim prilikama poput odlaska na posao ili čak u neki casual izlazak ili šetnju.

Parfemske vode imaju intenzivniji miris i teže će ispariti od toaletnih voda, dakle, dugotrajnije su. Zato se parfemske vode najčešće primjenjuju u posebnim prilikama. Čak ne ni poslovnog tipa poput sastanaka jer ne želite da vaša parfemska voda preuzme glavnu riječ na sastanku. Za to je primjerenija toaletna voda. Uglavnom, ako nekoga želite zadiviti u ne tako formalnoj prilici poput poslovnih, parfemska voda je pun pogodak.

Najbolji parfemi ovog ljeta

1. Calvin Klein CK Everyone

Calvin Klein CK Everyone

Ovaj iznimno popularna toaletna voda Calvina Kleina zagovara autentičnost svake osobe i namijenjena je mlađoj populaciji. “Zaboravite granice, definicije i pravila”, slogan je kojim bi se trebali voditi svi oni koji će na sebe našpricati malo ovog parfema.

Slobodu, autentičnost i modernost ovog parfema dočarao je parfumer Alberto Morallis, koji je Everyone stvorio kao citrusni, aromatični parfem. Osjetit ćete u njemu ulje naranče, vodene tonove i plavi čaj, ali i drvo cedra i jantar.

Osim toga, Everyone je, baš kako mu naziv kaže, uniseks parfem, primjeren za muškarce i žene, a pakiranje je napravljeno od materijala koji se može reciklirati.

2. Laura Biagiotti Roma Uomo for men

Roma Uomo for men

Ova toaletna voda je najbolji dokaz da žene ponekad mogu puno objektivnije i stručnije dizajnirati parfem za muškarce. Sama bočica toaletne vode Roma Uno odaje dojam visoke klase, dizajn podsjeća na rimske arkade, a čep u boji drveta odmah nam daje do znanja što možemo od parfema očekivati.

Radi se o klasičnom mirisu koji ima vodenu te drvenastu aromu. S pojmom Rima kao Vječnog grada, Roma Uno zagovara vrstu parfema koja će uvijek biti aktualna na tržištu. Osjete se cedar, sandalovina, hrast, ali i vanilija, mandarina te u Italiji iznimno cijenjeni začin bosiljak.

>>>>>>> Vidi na Notinu cijene svih ovih parfema >>>> Klikni za Notino

3. Juliette has a gun Vanilla Vibes

Juliette has a gun Vanilla Vibes

Kao što se iz naziva može zaključiti, ovo je parfemska voda koja evocira ljetne vibracije. Tonovi vanilije i orhideje daju intenzitet, no ono što dominira je – sol. Kao što smo napomenuli u uvodu ovog članka, more je najbolji ljetni parfem, a ovaj uniseks parfem izražava razumijevanje prema toj teoriji.

“Zatvorite oči i duboko udahnite. Osjetite slani morski zrak koji se miješa sa slatkim mirisom ljeta. Dok sunčeve zrake škakljaju vaše lice, gležnjeve vam grli šum valova nebeski plavog mora”, tako proizvođači opisuju ovaj svoj parfem i upravo takve vibracije žele postići i kod ljudi koji ga nose i kod onih koji ga udišu.

4. Prada Luna Rossa

Prada Luna Rossa

Jedrenje i jedrenjaci bili su glavna inspiracija njemačkoj parfumerki Danieli Andrier koja je zaslužna za formulu ove toaletne vode s vrlo visokim ocjenama i dosta povoljnom cijenom.

Prada Luna Rossa parfem je s citrusno-aromatičnim mirisom kojim dominira iznenađujuće osvježavajuća gorka naranča, a upotpunjuju je lavanda, kadulja i ljubica. Da ne bi bilo dosadno, Luna Rossa ima u sebi i dašak ambroksana i abel mošusa, nesvakidašnjih sastojaka za parfeme.

Pardina toaletna voda Luna Rossa namijenjena je modernim muškarcima koji žele ostaviti uglađen, svjež dojam u vrućim ljetnim danima.

5. Amouage Beach Hut

Amouage Beach Hut

Bar jednom u životu svatko od nas poželi pobjeći od svega na neki pusti otok gdje postoji samo sunce, more, stabla i jedna mala koliba. Upravo takvu priču želi ispričati parfemska voda Amourage Beach Hut.

Sam brend Amourage diči se svojim luksuznim, jedinstvenim i elegantnim mirisima, no Beach Hut pomalo izlazi iz tog kalupa jer zagovara nesputanog, slobodnog muškarca.

Beach Hut je izvrsna kombinacija svježeg mirisa cvijeta naranče te blagog dodatka metvice, no tu si i drvenaste note kako bi se dočarao miris drva od kojeg je napravljena kolibica na plaži, koja je bila misao vodilja pri dizajnu. Parfem je dobio izvrsne recenzije, no cijena mu je dosta visoka.

>>>>>>> Vidi na Notinu cijene svih ovih parfema >>>> Klikni za Notino

6. K by Dolce & Gabbana

K by Dolce & Gabbana

Vidi cijenu na NOTINO.HR

Jedan od najpoznatijih modnih brendova na svijetu svoju je liniju odlične muške kozmetike nazvao jednostavno – K. U nju ulazi i toaletna voda koja se ističe svojim drvenastom aromom i daje dojam odvažnosti, čvrstoće, karizme i samouvjerenosti kod muškaraca.

Inspiraciju za ovaj parfem Dolce & Gabbana donijeli su iz malih mjesta na talijanskoj Siciliji, gdje sunce nemilosrdno prži citruse, dajući im tako prepoznatljivu aromu. U mirisu se osjete i borovnice, lavanda i kadulja, a dominaciju drvenastog mirisa daju cedrovina, vetivera i pačulija.

7. Dolce & Gabbana Light Blue Pour Homme

Dolce & Gabbana Light Blue Pour Homme

Nakon proteklog parfema iz linije K, Dolce & Gabanna svojim parfemom Light Blue naglašava i drugu stranu muškog karaktera. Kako je kod K naglasak na muškoj čvrstoći, karakteru i snazi, Light Blue naglašava intelekt, srdačnost, emotivnost i instinkt.

Temelj ovog parfema je u akordu moepel, koji se dobiva od drveća koje raste u južnoj Africi. Papar i ružmarin daju parfemu začinsku notu, mandarina i grejp osvježavajuću, a drvo borovnice i hrastova mahovina drvenastu.

Kompleksnost ovog parfema zapravo dočarava kompleksnost muških emocija, intelekta i instinkta koji su skriveni ispod tradicionalno snažne vanjštine.

Kako odabrati parfem za sebe?

U ogromnoj ponudi parfema ponekad je jako teško odbarati baš onaj koji će za vas biti najbolji. Naravno, ne postoje neka univerzalna pravila tko bi trebao koristiti kakav parfem, sve to ovisi od osobe do osobe, no postoje osnova pitanja na koja možete odgovoriti i tako bar suziti izbor pri odabiru pravog parfema.

Što se meni najviše sviđa?

Odabir vrlo je usporediv s odabirom odjeće. Dakle, krenite od onoga što biste vi sami htjeli nositi na sebi, odnosno kako biste voljeli mirisati. Teoretski, intenzivnim ćete parfemskim vodama skrenuti na sebe veću pozornost, dok će toaletne vode biti samo jedan dodatak vašoj pojavi.

Drvenasti mirisi, u teoriji, odaju dojam uglađenosti, karaktera i profinjenosti, aromatični, bazirani na začinima i voćnu više su osvježavajući i odaju dojam slobodnog duha i nesputanosti.

>>>>>>> Vidi na Notinu cijene svih ovih parfema >>>> Klikni za Notino

Što se sviđa drugima?

Ako vam je stalo i do tuđeg mišljenja, ne bojte ga se tražiti. Ako vidite da neki prijatelj ili poznanik nosi parfem koji vam se sviđa, slobodno ga pitajte više o njemu. Pitajte prijatelje, obitelj i djevojku za mišljenje.

Također, posavjetujte se slobodno u trgovini s prodavačicama i prodavačima oko parfema. Vjerujte, njima je na poslu draže s vama pričati o karakteristikama parfema nego preslagivati police.

Kakav si parfem mogu priuštiti?

Kao što ste mogli pročitati u glavnom dijelu ovog teksta, postoje izvrsni parfemi koje si mogu priuštiti gotovo svi, a postoje i oni koje si ne može priuštiti baš svatko. Birajte pametno i ne brinite ako je onaj parfem koji vam se najviše sviđa preskup. Sigurno postoji dostojna alternativa koja je košta previše. Bitno je tražiti i isprobavati.

Za ogroman izbor vidi NOTINO.hr.