Isplati li se nabaviti prijenosni klima uređaj?

Prijenosni klima uređaj omogućuje vam da u kratkom vremenu ohladite sobu koja vam je u tom trenutku potrebna, bez ikakvih složenih instalacija i montaže.

Prilikom odabira onog idealnog, treba obratiti pažnju na nekoliko glavnih čimbenika u kojima ćemo nešto više reći u nastavku koji slijedi.


Bez obzira na to koju prostoriju želite rashladiti, bilo ured, kuhinju ili spavaću sobu, odabir pouzdanog prijenosnog klima uređaja pokazat će se najboljim odabirom. Odgovarajući klima uređaj s dovoljno snage učinkovito će rashladiti vašu prostoriju. Dok, s druge strane premala i nedovoljno jaka jedinica neće uspješno ukloniti vlagu iz zraka, a samim time neće nit rashladiti prostoriju.

Kako odabrati pravi prijenosni klima uređaj?

Kako biste pronašli dobar i kvalitetan prijenosni klima uređaj, vodite računa prvenstveno o kvadraturi prostorije koju najčešće rashlađujete, a zatim je usporedite sa snagom uređaja. Ako rashlađujete prostor od 20 kvadrata, dovoljan vam je prijenosni klima uređaj snage 2.0 kW, a ako je riječ o prostoriji većoj od 45 kvadrata, potreban vam je jači uređaj, recimo onaj snage od oko 3.5 kW. Bitno je napomenuti da osim klima uređaja za hlađenje prostorije od 20 i 45 kvadrata postoji još nekoliko modela koji su negdje „između“, tako da ćete sigurno bez problema moći odabrati onaj koji odgovara vašim potrebama i uvjetima u kojima živite ili radite.

Slabiji klima uređaji su, dakako, jeftiniji, dok su oni jači i robusniji nešto skuplji. Međutim, svakako se isplati nabaviti prijenosni uređaj za hlađenje koji će vam osigurati optimalnu temperaturu, a samim time i najbolje uvjete za život i rad.

Na slici je primjer mobilnog klima uređaja sa 2,6 kW koji može efikasno rashladiti prostoriju od 20 kvadrata.

New Breeze 9 prijenosna klima
New Breeze 9 prijenosna klima

Potrošnja struje klima uređaja

Potrošnja struje također ovisi o više faktora. Prvo, o jačini uređaja, zatim o učestalosti hlađenja i energetskoj razini koju posjeduje. Isto tako, ako je riječ o rashlađivanju prostora u kojem je razlika između trenutne i željene temperature jako velika, samim time prijenosni klima uređaj radit će sve punom snagom sve dok se ne postigne odabrana temperatura. Usporedbe radi, uređaj za rashlađivanje snage 3.0 kW u prosjeku troši oko 1,2 kW električne energije.

Prednosti prijenosnih klima uređaja

Najbolji prijenosni klima uređaj za vas je onaj koji uspješno zadovoljava vaše želje i potrebe. Uređaj usisava zrak iz prostorije, pritom ga hladi i usmjerava natrag u prostoriju, dok kroz ispušnu cijev ispušta topli zrak. Osim činjenice da ga možete koristiti bilo gdje, donosimo vam još neke bitne prednosti koje ne treba zanemariti.

Jednostavna instalacija

Ima li išta bolje od toga da klima uređaj možete koristiti odmah nakon što ga izvadite iz kutije? Da, dobro ste čuli. Nema nikakve montaže niti pričvršćivanja. Sve što trebate učiniti je dobivenu ispušnu cijev postaviti tako da izlazi kroz prozor. Obično se okvir za prozor dobije u paketu s uređajem, a ako se ne dobije, možete ga kupiti zasebno.

Brtva prozora za prijenosni klima uređaj
Brtva prozora za prijenosni klima uređaj

Prenosivost

Za razliku od klasičnog klima uređaja, onaj prijenosni možete prenositi s jednog mjesta na drugi. Najčešće su na uređaju ugrađeni kotačići radi lakšeg i jednostavnijeg prijenosa.

Isplativost

Prijenosni klima uređaji su manji, slabiji, a samim time su jeftiniji u usporedbi za tradicionalnim velikim klima uređajima i centralnim klimatizacijskim sustavima.

Ima li kakvih nedostataka?

Na prvu se čini da prijenosni klima uređaji nemaju nikakvih mana, međutim, ispostavilo se da ipak imaju.

Vivax ACP-12PT35AEF mobilni klima uređaj
Vivax ACP-12PT35AEF mobilni klima uređaj

Bučni rad

S obzirom na to da se sve komponente prijenosnog klima uređaja nalaze u istoj jedinici, stvaraju više buke za razliku od nekih drugih uređaja za rashlađivanje. Osim toga, kod ovakvih uređaja jedinica nije postavljena s vanjske strane fasade, nego vam je u sobi.

Nezgrapnost pražnjenja posude s vodom

Budući da je princip rada uređaja takav da se vlažan zrak izvlači iz prostorije, isti se mora negdje ispustiti. Kod nekih prijenosnih klima uređaja postoji posuda koja bi se trebala prazniti svaki put kad se napuni vodom. To je ponekad prilično nezahvalno, gotovo i neizvedivo.

Bez obzira na navedene nedostatke, prednosti koju prijenosni klima uređaji imaju osobito u ovim vrućim ljetnim mjesecima su neosporive. Pretražite ponudu klima uređaja i odaberite model koji će vam osigurati ugodniji boravak u zatvorenom prostoru.

Naša preporuka za prijenosni klima uređaj od 3,5 kW

Vivax je u principu brend koji se s godina sve više dokazuje sa pouzdanim i trajnim proizvodima stoga smo vam pronašli jači prijenosni klima uređaj od 3,5 kW,  A+/A energetske kategorije sa nižom cijenom od prosjeka za takve uređaje –Vivax ACP-12PT35AEH mobilni klima uređaj.  

Vidi na Klarstein webshopu!

Vivax ACP-12PT35AEF mobilni klima uređaj
Vivax ACP-12PT35AEF mobilni klima uređaj

Karakteristike:

Kapacitet hlađenja: 3.5kW
Kapacitet grijanja: 2.9kW
Protok zraka: 370m3/h
Ekološki plin R290 EER 2.6 COP 2.6
Auto restart
Anti Cool air design
Automatsko otapanje
Odvlaživanje
Timer 24h
Sleep mode
LED zaslon
Samodijagnostika
Kapacitet odvlaživanja: 1.2 l/h
Razina buke: 64dB
Energetska učinkovitost hlađenje: A
Energetska učinkovitost grijanje: A+

Piše: WP

Foto: Pexels, Klarstein