Ove modele tenisica proslavili su sportaši, a s vremenom su postale ikonske

“It’s got to be the shoes”, kaže Spike Lee u kultnoj reklami u kojoj pokušava dokučiti što je ključno za izvrsnost Michaela Jordana. Ta je krilatica ušla u popularnu kulturu kao manifestacija značaja obuće u suvremenom sportu. Bilo da su učinkovite, revolucionarne ili vizualno ekstravagantne, tenisice su bile velik faktor u povijesti sporta, a neke su od njih stekle i ikonski status. Ovo su najpoznatije sportske tenisice svih vremena.

Adidas Copa Mundial

Najpoznatije kopačke svih vremena nastale su 1979. godine, a različite redizajnove doživljavaju još i danas, s tim da zadržavaju svoju osnovnu ideju, a to je biti jednostavne i učinkovite sportske tenisice. Nosili su ih Franz Beckenbauer, Oliver Kahn, Diego Maradona, Zinedine Zidane, Franco Baresi, David Beckham i mnogi drugi.

Copa Mundial zapravo su ideal onoga što kopačke trebaju biti i čemu je Adidas težio. Vizualno ne oduzimaju dah, a opet imaju više elegancije od većine kopački na tržištu, što je karakteristika svih klasičnih predmeta. Također, može se često čuti da su upravo one najbolje kopačke svih vremena.

Puma Suede

Kao i većina ikonskih tenisica koje ćemo navesti u ovom članku, Puma Suede zapravo su krenule kao sportske tenisice, a završile kao prepoznatljiva obuća u svakodnevnim casual kombinacijama.

U ovim su se tenisicama još tamo 70-ih natjecali atletičari i bile su zadnji krik sportske tehnologije. Valja spomenuti i da je Puma izradila poseban model Clyde, za koji je maneken 1972. godine bio odlični košarkaš New York Knicksa Walt Fraizer.

Air Jordan I

Michael Jordan stigao je u NBA ligu i igrao na način kakav još nije viđen. Bio je učinkovit, nezaustavljiv, pobjeđivao je na atraktivan način, a samouvjerenost, ponekad i bahatost uvijek bi i opravdao.

Jordan je odmah po dolasku u ligu potpisao ugovor s Nikeom, koji u to vrijeme nije bio jako poznat brend. No promijenilo je se to ugovorom s Jordanom i prvim tenisicama iz linije Air Jordan, koji je kasnije postao i samostalan brend.

Zanimljivo, Air Jordan I tenisice predstavljale su revoluciju i pobunu protiv pravila NBA lige. Nisu se smjele dotad nositi tenisice u različitim bojama, tako da su Jordan i Nike morali nakon svake utakmice plaćati kaznu od pet tisuća dolara. Tenisice u popularne i danas te još uvijek izlaze njihove brojne varijacije.

Onitsuka Tiger

Kladimo se da za ovaj brend tenisica nikad niste čuli, no ovaj ste njihov model tenisica morali vidjeti. Naime, glavni je maneken bio Bruce Lee, također ikona filma i borilačkih vještina. Bruce Lee poznat je po tome da je u filmu Igra smrti nosio žuti kombinezon te uz njega žute tenisice Onitsuka Tiger.

Naravno, kombinezon i tenisice postale su velik hit u svijetu, a počast im je odao i Quentin Tarantino, koji je Umu Thurman u filmu “Kill Bill” obukao u istu tu kombinaciju. Iako je brend nakon Leejevih filmova doživio uzlet, nisu njegovi čelnici znali kako ga održati.

Kompanija je promijenila ime u Asics, zadržala prepoznatljiv simbol na tenisicama, no danas ni približno nisu tako poznati kao u vrijeme dok je Tiger na nogama Brucea Leeja uspješno pronalazio lica negativca u filmovima.

Reebok The Pump

Dee Brown igrao je za Boston Celticse u eri koja je lako zaboravljiva u njihovoj slavnoj povijesti. No ostao je upamćen kao eksplozivan atleta i zakucavač koji je 1991. godine osvojio natjecanje u zakucavanjima.

Brown je na nogama nosio tenisice Reebok Pump, koje su na svojim jezicima imale male pumpice. One su se mogle stiskati i tako se unutrašnjost tenisica moga malo napumpati, tako da se prilagodi obliku stopala. Brown je u jednom trenutku natjecanja u zakucavanju napumpao svoje Reebokice, a onda izveo jedno od svojih najboljih zakucavanja.

Naravno, ta je sekvenca postala najbolja reklama za ove tenisice. Drugi proizvođači također su se okušali u proizvodnji tenisica koje se napumpavaju, ali Reebok The Pump ipak su bile prve i zato su se našle na ovom popisu.

Puma Complete Theseus

Najbrži čovjek na svijetu Usain Bolt najpoznatiji je Pumin maneken u povijesti. Njegove su utrke, u atletskim pojmovima, trajale debelo ispod deset sekundi, no u tom je kratkom vremenu, dok je krakati Jamajčanin grabio stazom neviđenom brzinom i snagom, svijet zastao.

Boltov rekord još dugo vjerojatno nitko neće srušiti, a vjerojatno to neće učiniti u jednakom stilu. Naime, on je trčao u Puma Complete Theseus tenisicama, i to u zlatnoj boji, boji medalja koje je on osvajao. Bolt je ovim laganim sprintericama, za koje je inspiracija bio grčki junak Tezej, osigurao ikonski status.

Converse All-Star

Ikona, mit, legenda, kako drugačije nazvati nešto što je aktualno i nakon više od stotinu godina. Converseov model tenisica All-Star danas je, 105 godina nakon izlaska prvog para, jedan od najtraženijih modela tenisica na tržištu.

Converse All-Star tenisice
Converse All-Star tenisice

Legenda kaže da je nekadašnji košarkaš Chuck Taylor pomogao da se ne unaprijede. Naime, prve “starke” izašle su 1917. godine, a Taylor se pridružio kompaniji i pomogao im da naprave sportske tenisice koje će biti najbolje u svom vremenu. Bio je to i revolucionarni marketinški potez jer je Chuck Taylor bio prvi sportaš čije je ime završilo na tenisicama.

All-Star danas, naravno, nisu sportske tenisice, ali još uvijek drže iznimno visoku cijenu i predstavljaju istinsku klasiku u svijetu tenisica.

Adidas Superstar

Superstarke” su zapravo Adidasov odgovor na “starke”, s nekih 50 godina zakašnjenja. No vrijedilo je čekati, nema sumnje u to. Superstar model bio je također namijenjen košarkašima, kao i All-Star.

No s vremenom su ih počeli nositi i ljudi koji nemaju veze sa sportom. Najveći su uzlet “superstarke” doživjele razvojem i popularizacijom hip-hop glazbe i pokreta. Pjesma RUN DMC-ja My Adidas također nije odmogla. Model Superstar je, bez pretjerivanja, najpoznatiji Adidasov model svih vremena, i danas je popularan i drži visoku cijenu.

Piše: MK

Foto: Flickr