Kako klimatske promjene utječu na cijenu piva

Jedna od posljedica klimatskih promjena mogao bi biti i nagli rast cijena piva koji se može očekivati u narednim godinama, upozoravaju znanstvenici. Najnovija istraživanja pokazuju da sušno vrijeme utječe na smanjenje prinosa ječma, koji spada u osnovne sirovine za proizvodnju piva. Taj će utjecaj osjetiti Europa, SAD, Australija i Azija, gdje se uzgaja najviše žitarica.

Ključna sirovina u proizvodnji piva je slad, koji nastaje klijanjem zrnjevlja žitarica. Klijanje žitarici dodaje škrob, odnosno šećer, koji se mijenja u alkohol i ugljični dioksid. A osnovna žitarica koja se koristi za proizvodnju slada je upravo ječam. Kao posljedice klimatskih promjena, naročito suše, prinosi ječma bi mogli značajno pasti. Krajnja konzekvenca mogao bi biti rast cijena ječma, a onda i piva.

„Svijet se suočava s mnogim izazovima posljedica klimatskih promjena, a jedna od njih je i mogući utjecaj na cijenu piva,“ tvrdi u svojoj studiji dr Steven Davis s kalifornijskog sveučilišta, a prenosi Indepedent. Britanski ekspert Gabo Duan također upozorava da cijene piva mogu rasti više nego cijene osnovnih sirovina. Pivo je, naime, momentalno iznimno tražena roba u čitavom svijetu. U odnosu na prošla vremena, raste potrošnja piva u Kini, Južnoj Koreji, Africi i Latinskoj Americi.

Osim toga velika je potražnja za ječmom ne samo od strane proizvođača piva, nego i uzgajivača stoke. Naime, u industriji pića danas se prerađuje samo 17 posto svjetskih količina ječma. Stručnjaci procjenjuju da će se pad prinosa ječma, ovisno o regiji, kretati od 3 do 17 posto.

Izvor: pivnica.net

Foto: Unsplash